Kaislības ap elektroniskajām cigaretēm
Sabiedrība
2011. gada 6. marts, 10:24

Kaislības ap elektroniskajām cigaretēm

Jauns.lv

Jau vairāk nekā gadu Latvijas zinātnieki, mediķi un uzņēmēji, tāpat kā citur pasaulē, kaismīgi strīdas par elektroniskās cigaretes plusiem un mīnusiem. Tikmēr tās Latvijā kļūst aizvien populārākas.

Elektroniskā cigarete ir viens no „Ķīnas brīnumiem”. E-cigareti 2003. gadā radīja Ķīnā, lai ķīniešus atradinātu no kaitīgās tabakas kūpināšanas un viņiem piedāvātu alternatīvu, kas, iespējams, samazinātu viņu mirstību un izdevumus veselības aprūpei. Tika uzskatīts, ka elektroniskā cigarete ir ievērojami veselīga un atstāj mazāku iespaidu uz veselību.

Viedokļi atšķiras

Tomēr pētījumi par e-cigaretes ietekmi uz veselību nav veikti. Līdz šim ir bijis tikai viens pētījums par elektronisko cigarešu ietekmi un tās iedarbība tiek vērtēta gan pozitīvi, gan krasi negatīvi. Pētījums ir noticis Jaunzēlandes universitātē un tajā piedalījās vien 48 pacienti Līdz ar to nevienā no smēķēšanas atmešanas programmām, kas tiek pielietotas Eiropā, elektroniskās cigaretes netiek rekomendētas kā nikotīna aizstājēja terapijas veids, presei stāstīja pneimonoloģe Dace Dubava.

Eiropā tās tiek kvalificētas kā medicīnas iekārta, kas organismā inhalāciju veidā ievada nikotīnu. Dubava aicina būt uzmanīgiem ar šo cigarešu lietošanu, līdz plašākai sabiedrībai tiks publiskoti zinātniski pētījumi par elektronisko cigarešu ietekmi uz veselību.

Speciālistu viedokļi krasi atšķiras. Tuberkulozes un plaušu slimību ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Alvils Krams LNT ziņām teica, ka tas būtu „milzīgs ieguvums”, ja smēķētāji pārietu uz e-cigaretēm, jo mazinātos saslimstības risks, bet apkārtējiem nebūtu jāelpo kaitīgie dūmi. Savukārt Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālās koalīcijas vadītājs Jānis Caunītis saka, ka e-cigaretes ir „spēcīga un legāla narkotika”.

„Tikai tvaiks!”

Tikmēr e-cigarešu ražotāji savu produkciju reklamē kā „daudz veselīgāku, nekaitīgu un videi draudzīgu produktu”, kas ir solis uz smēķēšanas atmešanu. E-cigaretē nav darvas, nav dūmu un tā tālāk. Cigarete izdala tikai tvaiku, kas nav kaitīgs apkārtējiem.

Jau pērnā gada janvārī Veselības ministrija nolēma, ka valdībai būtu jāizvērtē e-cigaretes kaitīgums un jāreglamentē tās lietošana. Tomēr nekur tālāk par runām tā arī nav tikts.

Pagaidām nav neviena normatīvā akta, kas regulētu, kas tas ir par priekšmetu – e-cigarete, proti, vai tas ir tabakas izstrādājums un vai tas ir kaitīgs cilvēku veselībai. Tādēļ darbojas princips: kas nav aizliegts, ir atļauts. Aizvien vairāk Rīgas kafejnīcu un restorānu atļauj elgarēt (elgarēšana – oficiāls termins e-cigaretes smēķēšanas apzīmēšana). To drīzumā plāno atļaut arī „Arēnā Rīga”. Vienīga vieta Latvijā, kur elgarēt ir aizliegts, ir Rīgas tirdzniecības centrs „Alfa”, kur par to liecina speciālas uzlīmes.

Pasaules Veselības organizācija tikai šī gada beigās sola pabeigt pētījumu par elektroniskajām cigaretēm. Tikmēr risks elgarēt vai nē ir jāuzņemas pašam cilvēkam.

No skolēniem līdz šovbiznesa zvaigznēm

Pēdējos pāris gados Latvijā, tāpat kā visur Eiropā, kur stājušies spēkā drastiskie pretsmēķēšanas noteikumi, elektroniskās cigaretes ir ieguvušas lielu popularitāti. E-cigarete ļauj no nikotīna neatteikties, piemēram, krogos, kafejnīcās, transporta līdzekļos un citās sabiedriskajās vietās.

Latvijā elektroniskās cigaretes populāras kļuvušas arī nepilngadīgo vidū. Vairāki skolotāji kasjauns.lv teica, ka tagad skolēni starpbrīžos vairs neskrien aiz stūra uzvilkt klasisko dūmu, bet gan uzsmēķēt elektronisko cigareti. Tā kā tā nesmird, tad ne vecāki, ne skolotāji neuzzina, ka bērni ir kļuvuši atkarīgi no nikotīna.

Beidzot ir atjēgusies arī Eiropas Komisija, kura šobrīd spriež par grozījumiem Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvā, lai tajā līdz ar tradicionālā dūma aizliegšanu ierobežotu arī bezdūmu cigarešu, ūdenspīpju un augu cigarešu lietošanu.

Latvijā tikmēr notiek tikai akadēmiska elgarēšanas izvērtēšana. Piemēram, pagājušā gada decembrī Latvijas Universitāte rīkoja publisku debati un diskusiju „Vai elektroniskā cigaretes ir labākas par parastajām?”

Pa to laiku e-cigarešu ražotāji ne tikai aktīvi stāsta par elgarēšanas priekšrocībām, bet arī reklāmas kampaņās netieši iesaista šovbiznesa pārstāvjus. Lielu sabiedrības uzmanību pagājušajā vasarā izpelnījās Krievijas estrādes primadonna Alla Pugačova, kura Jūrmalā savu kaitīgo ieradumu – smēķēt cigareti – aizstāja ar elgarēšanu.

Tikmēr citur pasaulē uzmanību izpelnījās Holivudas zvaigzne Džonijs Deps, kurš savā jaunajā filmā „Tūrists” uzkrītoši smēķēja elektronisko cigareti.

No ārzemju skatuves zvaigznēm neatpaliek arī pašmāju aktieri. Piemēram, Latvijas Nacionālais teātris internetā izplatījis ziņu: „Rūpēs par tiem, kas nespēj paciest cigarešu dūmus mākslā, dažās izrādēs aktieri, upurēdami personisko labsajūtu baudkāri kūpina elektroniskās cigaretes.”

Džonijs Deps filmā „Tūrists”un elektroniskā cigarete:

Elmārs Barkāns/Foto: shutterstock.lv