Latviešiem būs pirmā 3D filma. VIDEO
Kultūra
2011. gada 6. aprīlis, 07:21

Latviešiem būs pirmā 3D filma. VIDEO

Jauns.lv

Pagaidām režisors Didzis Eglītis un operators Kaspars Braķis no „Fly For Film” ir tikuši līdz reklāmas klipiņam. Vēl tikai jāatrisina latviešu kino ierastais naudas jautājums un taps „Dvēseļu restorāns” — pirmā pašmāju 3D spēlfilma.

­

„Idejas līmenī jau vairāk nekā divus gadus esam kompotu iemarinējuši,” sarunā ar kasjauns.lv smejas Kaspars. Par ko tad būs filma? 3D kino taču vajadzētu būt riktīgam grāvējam.

„Fantāzija, fantastika, ar trillera elementiem — tas būs stāsts par cilvēkiem, kas apzinās spēju dvēseles veidolā pamest ķermeni, atgriezties tajā un ietekmēt sociālo vidi,” atklāj režisors Didzis Eglītis. Ja no kāda 3D kino apmeklējuma saglabājušās krāsaino stikliņu brilles, var internetā noskatīties filmas reklāmrullīti.

Šajā laikā viņi „izkoduši” sīkumos telpisko filmēšanu, zina visu izstāstīt par 3D brillēm (ir trīs vienlīdz labi veidi) un pat apguvuši spēju stereoskopisko attēlu saskatīt ar neapbruņotām acīm. Šo tehniku sauc par „cross eye” jeb „acis krustā” — pareizi fokusējot zīlītes, var divu attēlu vietā ieraudzīt 3D bildi. Tiesa, šādi noskatīties filmu gan nebūtu viegli.

Kaspars 3D smalkumos ir skolojies ārzemēs, 2006. gadā bijis meistardarbnīcā Oslo, mācījies arī Romā. „Latvijā ir pašbūvēta ietaise, ar kuru nevaram pārspļaut „Avataru”, bet varam precīzi izdarīt to pašu,” viņš atklāj.

Pilnīgs scenārijs vēl jāuzraksta, pašlaik ir literārs izklāsts, aktieri vēl nav zināmi, budžets apmēram zināms, tikai jāpiesaista sponsoru atbalsts un tad varēs doties arī pie Kultūrkapitāla fonda. „Ļoti ambiciozs projekts, tas nav sociālās vides vienkāršs filmējums, paredzētas augstas tehnoloģijas, datorapstrāde, filmai ir jābūt „garšīgai”,” uzsver Didzis. Komandā ir Armands Blumbergs, kurš jau taisījis tādas lietas pēc amerikāņu pasūtījuma.

Nebūs lielu masu skatu, taču tā ir iecerēta kā efektu filma, darbība notikšot gan zem ūdens, gan, iespējams, aktieriem „karājoties” gaisā. Darbība visdrīzāk risināsies Rīgā, viss gan arī atkarīgs, „no kuras puses nāks finansējums”.

Abi kino vīri, protams, ir redzējuši slaveno „Avataru”, pašā pamatā arī mūsējie izmantos to pašu tehnoloģiju. Viņi arī cenšas apmeklēt visas mūsu kino rādītās 3D filmas un uzslavē tā tehnoloģijas kā vienas no labākajām Eiropā. Didzim patikusi „Final Destination 4” („Ceļa gals 4”) — šausmu filma, kas atstājusi dziļu iespaidu, kā ļoti apzināti filmēta telpiski, izmantojot trikus, kādus pat „Avatarā” neizmantoja.

Kaspars uzteic 3D dokumentālo filmu „Jūras krupji” („Cane toads”) — par Austrālijā ievazātajiem rijīgajiem abiniekiem, kas apdraud „iedzimto” dabu. „Ļoti efektīga savā dokumentālismā,” vērtē operators. „3D piedāvā klātbūtni.”

Ikdienā viņi pelna maizītei, filmējot reklāmas un klipus, ir iecere doties pa Latviju ar pārvietojamu 3D zāli. Abi ir atvērti 3D reklāmu radīšanai, šo iespēju Latvijas uzņēmēji vēl nav īsti apjautuši. Latvijā pirmo 3D reklāmu kino parādīja pērn pavasarī, reklamējot „Samsung” stereo televizoru, taču šo klipu radīja aģentūra Londonā. Laiks sevi pierādīt arī latviešiem.

Video: skaties ar 3D brillēm

­ „Dvēseļu restorāns”: latviešu 3D filma

Māris Puķītis / Foto: ekrānšāviņš no video

­­