Jāievēl Zatlers. Cits prezidents radītu lielākas šmuces
Politika
2011. gada 7. aprīlis, 07:01

Jāievēl Zatlers. Cits prezidents radītu lielākas šmuces

Jauns.lv

Par Valsts prezidentu ir jāpārvēl Valdis Zatlers. Šādu domu aizvien biežāk izsaka sabiedrībā pazīstami cilvēki. Bet ne jau tāpēc, ka Zatlers būtu labākais, bet gan tādēļ, ka cits prezidents varētu radīt vēl lielākas „šmuces”...

Labāk zināma „nelaime” nekā nezināma laime, tā aizvien biežāk izsakās cilvēki, kuri atbalsta Zatlera otrreizēju pārvēlēšanu prezidenta amatā. Vienlaikus arī tiek uzsvērts, ka pašreizējā Saeima nemaz nevar atrast labāku prezidenta kandidātu.

Pirms četriem gadiem sabiedrību pamatīgi šokēja Zatlera izvirzīšanas procedūra augstākajam amatam slepenajā sanāksmē Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Tāpat arī sabiedrības nepatiku izraisīja Zatlera kā ārstu savulaik ņemtās „pateicības”. Tagad visi šie nesmukumi, ja ir ne piemirsušies, tad par tiem vairs neatgādina. Kā Zatlera lielākais sasniegums tiek uzsvērts, tas, ka viņš iepriekšējos četros gados nav sastrādājis lielas cūcības un ir centies sevi parādīt no labākās puses. Nu Zatleram esot piedots un viņš nākamajos četros gados varēšot pierādīt to, ka tik tiešām ir mainījies...

„Viņam vajadzētu dot iespēju”

Rakstniece un tulkotāja, bijusī diplomāte Anna Žīgure portālam pietiek.com saka: „Arī man pirms četriem gadiem bija neērti par Valdi Zatleru un es Andrejsalā alternatīvajā prezidenta inaugurācijā protestēju pret veidu, kā viņš tika ievēlēts Valsts prezidenta amatā, bet tagad es savas domas esmu mainījusi.”

Viņa netic, ka pašreizējā Saeima ir spējīga vienoties un ievēlēt kādu, kurš būtu spožāks prezidents, nekā bijis Zatlers. „Viņš varētu palikt uz otro termiņu tāpēc, ka viņš cienīgi izpildījis pirmo termiņu,” teic Žīgure.

„Mums ir prezidents, kurš četrus gadus ir strādājis, un nav viņam īsti ko pārmest. Un es neredzu, kāpēc nobriedusi nācija, ja mēs tāda esam, nevarētu pasaulei raidīt signālu, ka mēs dodam laiku pašreizējam prezidentam, kuru nu mēs tak it kā cienām. Viņš taču ir mūsu prezidents un nav mūsu Latviju nodevis, domāju viņš savu funkciju, savu iespēju robežās ir izdarījis ļoti daudz. Zatlers ir četrus gadus strādājis, pēc manām domām, tiešām godprātīgi, man nav nekāda pamata domāt, ka viņš nebūtu strādājis godprātīgi, tādēļ, ja viņš vēlas turpināt, viņam vajadzētu dot tādu iespēju. Nu, kas ir spīdošāks? Kādu spīdošāku mūsu pašreizējā Saeima ar pašreizējo sastāvu, piedodiet, ir spējīga ievēlēt? Nu, nē taču! Es nedomāju... Ja nu vienīgi kāds negadījums gadītos, tad varbūt,” turpina Žīgure.

„Viņš varētu atrādīt, ko tad ir iemācījies”

Apgāda „Zvaigzne ABC” vadītāja Vija Kilbloka par Zatlera pārvēlēšanu laikrakstam „Diena” atgādina tautas teicienu: „Labāk zināma „nelaime” nekā nezināma laime”.

„Ja prezidents ir tikai valsts seja, tad svarīgi, lai cilvēks būtu kaut cik „mācīts” būt par Valsts prezidentu. Man ir svarīgi, lai man nav kauns par savas valsts prezidentu. Visi tie kukuļošanas skandāli ir norimuši, sen aizmirsti, un ir svarīgi, lai cilvēks būtu gatavs šim amatam.

Valdis Zatlers ir četrus gadus ir mācījies, tagad viņš nākamos četrus varētu mums atrādīt, ko tad ir iemācījies. Par viņu jau esmu savulaik izkaunējusies un negribu piedzīvot jaunu kaunu, kad nāks kaut kas nezināms un mums, tautai, atkal liks kaunēties,” spriež Kilboka.

Negribu satricinājumus – tāpēc balsoju par Zatleru

Šobrīd Latvijas politiskajā situācijā nav nepieciešami satricinājumi, tādēļ Valdi Zatleru pārvēlēt Valsts prezidenta amatā būtu vairāk nekā loģiski, „Dienai” ir teicis Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Veiko Spolītis.

„Lai ko arī teicu pēc Valda Zatlera ievēlēšanas, pašreizējā reālpolitiskajā situācijā nosliecos par labu viņa pārvēlēšanai. Vienkārši šobrīd Latvijas politiskajā situācijā nav nepieciešami satricinājumi,” sacīja Spolītis.

„Tas, kas notika pirms četriem gadiem, kā arī dažas neizdarības, ir viņa paša „dārziņā”. Taču, ja skatāmies četru gadu griezumā, tad daudz kas paveikts arī iekšpolitiski. Te viņa priekšā ir jānoņem cepure par to, ko viņš un viņa komanda ir izdarījuši,” slavēja Spolītis.

Zatlers savas identitātes meklējumos: „Kas es esmu?”:

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA