Politika
2011. gada 12. maijs, 06:44

"Par labu Latviju!" sola simtprocentīgu atbalstu Zatleram. VIDEO

Jauns.lv

Opozīcijā esošā apvienības "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcija atbalstīs Valsts prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu prezidenta amatā, šodien pēc tikšanās ar Zatleru žurnālistiem solīja PLL frakcijas vadītājs Edgars Zalāns.

Zalāns norādīja, ka Zatlera atkārtotu ievēlēšanu prezidenta amatā atbalsta visa PLL frakcija un neesot pamata domāt, ka kāds deputāts varētu balsot pret. "Mums ir savstarpēja uzticēšanās," pauda politiķis.

Zalāns atgādināja, ka jau iepriekš PLL frakcija solījusi izvirzīt Zatlera kandidatūru un tikšanās laikā apliecināts, ka šī izvēle joprojām tiek uzturēta spēkā. Patlaban jau esot saņemta nepieciešamā dokumentācija, lai 19.maijā iesniegtu pieteikumu Zatlera izvirzīšanai prezidenta amatam.

Eksprezidents, tagadējais deputāts Guntis Ulmanis (PLL) atzina, ka šī tikšanās ar Valsts prezidentu neesot neko būtiski mainījusi PLL frakcijas uzskatos, jo jau sen esot zināma Zatlera nostāja dažādos svarīgos jautājumos.

Ulmanis arī apliecināja, ka PLL frakcijai neesot domstarpību jautājumā par atbalstu Zatleram. "Visi vienojāmies, ka balsosim par Zatleru," sacīja eksprezidents.

Zatlers pastāstīja, ka ar PLL frakciju runājis par trim svarīgiem jautājumu blokiem - ārpolitiku, demogrāfiju un ekonomiku. Tikšanās laikā arī noskaidrots, kur visvairāk sakrītot abu pušu viedokļi.

Valsts prezidents arī pateicās PLL frakcijai par pausto atbalstu. Runājot par izskanējušo viedokli no citu frakciju puses, ka ne visi PPL deputāti varētu par viņu balsot, Zatlers norādīja, ka PLL frakcija paudusi vienotu viedokli un viņš tam ticot. "Man nav iemesla tam neticēt," teica prezidents.

Zatlers arī žurnālistiem izteicās, ka sarunas ar politiķiem viņam devušas pārliecību, ka vēlēšanās veiksies. "Ja nav šādas pārliecības, tad vēlēšanās nevajag piedalīties," norādīja prezidents.

Runājot par iespējamu "izgāšanu" no politiķu puses, kā bija ar ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pārvēlēšanu, Zatlers norādīja, ka to izdarījusi iepriekšējā Saeima un ka tagadējais parlaments var parādīt, kāds ir tā prestižs - vai vārdi saskan ar darbiem.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā ar Valsts prezidentu tikās koalīcijā esošās apvienības "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, bet vakar Zatlers tikās ar "Saskaņas centra" (SC) frakciju. Ar nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) tikšanās paredzēta ceturtdien, 12.maijā, plkst.16.

Opozīcijā esošā PLL frakcija pagājušajā nedēļā nāca klajā ar paziņojumu, ka izvirza Zatleru par prezidenta amata kandidātu, apsteidzot "Vienotību", kas vēl tikai plānoja to darīt.

Pagaidām nogaidošās pozīcijās atrodas abas pārējās opozīcijas frakcijas - SC un VL-TB/LNNK, kuru pārstāvji norāda, ka vēlas sagaidīt koalīcijas lēmumu šajā jautājumā. Netiek arī noraidīta iespēja, ka varētu tikt izvirzīts kāds cits kandidāts, bet vienlaikus tiek norādīts, ka tam vēl ir daudz laika.

Kā ziņots, Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti. Pagaidām neviens cits kandidāts oficiāli nav nosaukts.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai. Iespējams, ka prezidenta vēlēšanu pirmā kārta notiks 2.jūnijā.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji iepriekš neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits un citi.

PLL sola 100% atbalstu Valdim Zatleram. LTV video
LETA