Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. jūlijā
Sabiedrība
2011. gada 15. jūlijs, 14:53

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. jūlijā

Jauns.lv

Arī tiem, kuri šajā nedēļas nogalē nebūs devušies uz piekto „Positivus” festivālu Salacgrīvā, būs daudz interesanta un aizraujoša – gan pilsētas svētki un koncerti, gan izstādes un sports.

Latgalieši sabrauks uz savas jaunās mūzikas festivālu „Muzykys Skrytuļs” Līksnā, bet grupa „Apvedceļš” ar saviem faniem 11. dzimšanas dienu svinēs Smiltenes pilsētas svētkos. Pilsētas svētkus svinēs arī Kuldīgā, Tukumā un Preiļos. Toties Salaspils Botāniskajā dārzā vārda dienu atzīmēs ziedu karaliene Roze. Svētki arī izstāžu zālē „Arsenāls” – tur atklātas divas jaunas izstādes.

1. Lielās dzīres Kuldīgā

Katru gadu Kuldīgas „romantikas un mīlestības svētki” – festivāls „Dzīres Kuldīgā” savus apmeklētājus priecē ar pārsteidzošiem, jautriem un visādi citādi jaukiem pasākumiem. Arī šis gads nav izņēmums. Šīs nedēļas nogalē varat paspēt piedalīties un baudīt lielā festivāla divas pēdējās dienas.

Sestdien, 16. jūlijā, notiks tradicionālais „Dzīru” gājiens un uguņošana, bez kuriem nav iedomājami Kuldīgas svētki. Būs arī Alekšupītes skrējiens, superatrakcija „Zelta ikrs”, amatnieku tirgus lustes, novadnieku tikšanās un daudzi citi iecienīti pasākumi.

Pirmo reizi svētkos Pilsētas laukumā svētdien, 17. jūlijā, būs dzirdamas nekomerciālās mūzikas grupas. „Dzīres” noslēgsies ar ļoti romantisku koncertu Rātslaukumā, kurā Latvijas Nacionālās operas kamerorķestris un solisti klausītājus iepriecinās ar skaistākajām operešu melodijām.

Programmā:

Sestdien, 16. jūlijā:

* koncerti Rātslaukumā no pulksten 9.00 līdz 21.00;

* koncerti svētās Katrīnas baznīcā no pulksten 9.30 līdz 17.00;

* cirks, mode, mūzika un citi priekšnesumi Pilsētas laukumā no pulksten 9.00. Pulksten 21.30 laukumā sāksies dejas līdz pirmajiem gaiļiem (vismaz līdz pulksten 4.30);

* Bankerta villas svētki Pils parkā no pulksten 9.00 līdz 15.00;

* Amatnieku tirgus lustes no pulksten 9.00 līdz 17.00;

* pulksten 18.00 – Alekšupītes skrējiens;

* pulksten 21.30 – Dzīru gājiens, uguņošana un lielā balle kopā ar grupu „Mazā Parīze” Pilsētas estrādē;

* pulksten 23.00 – Teatrālā nakts Liepājas ielā.

Svētdien, 17. jūlijā:

* no pulksten 11.00 līdz 14.00 – Šurumburums Estrādes parkā (atraktīvas, radošas un izzinošas nodarbes visai ģimenei);

* no pulksten 12.00 līdz 16.00 – Svaigās mūzikas karuselis Pilsētas laukumā;

* pulksten 18.00 – Dzīru noslēguma koncerts Rātslaukumā.

Protams, Kuldīgā šajās dienās notiks vēl dažādi interesanti un aizraujoši koncerti un pasākumi.

Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

2. Uz Tukumu pēc smukuma

Šajās brīvdienās novada svētki notiek arī Tukumā. Svētku „Uz Tukumu pēc smukuma” katra diena ir veltīta savai tematikai: sestdienas, 16. jūlija, moto ir — „Dziedam un dejojam pa smuko", bet svētdienas, 17.jūlija — „Smukākā diena ģimenei". Programmā:

Sestdien, 16. jūlijā:

* pulksten 10.00 – „Rīts viduslaiku noskaņās” kopā ar Tukuma muzeju, folkloras kopu „Ore” un amatnieku grupu „Gerdena” Brīvības laukumā;

* pulksten 12.00 - pasākuma „Mākslinieku iela” Harmonijas ielā atklāšana;

* pulksten 12.00 - Tukuma estrādes ansambļu salidojums „Tukuma ritmi 2011” un cīņu šovs „King of Tukums” pie ledus halles;

* no pulksten 12.00 līdz 18.00 – „Krāsainais pagalms” Pils ielā 15a pagalmā;

* visas dienas garumā Brīvības laukumā – Tukuma novadu pagasta prezentācijas un ārzemju vieskolektīvu uzstāšanās;

* pulksten 19.00 - svētku gājiens no pilsētas centra uz Durbes estrādi;

* pulksten 20.00 - deju lielkoncerts "Tukuma raksti”, svētku koncerts ar grupu „Labvēlīgais Tips” un balle ar grupu „Disko Drostaliņas” Durbes estrādē;

* pulksten 20.00 - balle Brīvības laukumā (spēlē Juris Pavlovs).

Svētdien, 17. jūlijā:

* pulksten 9.30 - pulcēšanās velobraucienam un velobrauciens pa Tukuma veloceliņiem „Iepazīsti Tukumu!”;

* pulksten 11.00 - Gardie svētki - gardumu ēšanas un dzeršanas sacensības, riteņbraukšanas sacensības bērniem, jautrās stafetes pie ledus halles;

* pulksten 12.30 - mazuļu ātrrāpošanas sacensības Brīvības laukumā;

* pulksten 14.00 - Trakais nobrauciens pa Lielo ielu līdz Pauzera ielai;

* pulksten 15.00 - karatē paraugdemonstrējumi Brīvības laukumā;

* pulksten 16.00 - breika un hiphopa izrāde „Katram sava pasaule” Brīvības laukumā.

Trakais nobrauciens:

Viens no Tukuma svētku aizraujošākajiem pasākumiem ir Trakais nobrauciens, kas sāksies 17. jūlijā pulksten 14.00. Nobraucienā var piedalīties dalībnieki ar pašdarinātiem braucamrīkiem, kurus var darbināt ar cilvēka spēka palīdzību (piemēram, pedāļiem, kājām, rokām). Dažāda veida motoru, saspiesta gaisa vai citu enerģijas avotu izmantošana ir atļauta, ja braucamrīka virsbūve ir veidota ar savu dizainu.

Sīkāk internetā: www.tukums.lv.

3. Latgalieši sadziedas Līksnā

Sestdien, 16. jūlijā, no pulksten 17.00 Daugavpils novada Līksnas pagasta brīvdabas estrādē risināsies īsti latgaliski svētki un festivāls. Tur notiks pēc kārtas jau ceturtais Jaunās latgaliešu mūzikas festivāls „Muzykys Skrytuļs”.

„Muzykys Skrytuļs” pyrmū reizi nūtyka 2005. godā un turpynova veiksmeigi rypuot ari 2006. i 2007. godā. Piec dažu godu puortraukuma festivals atsagrīž, lai saglobojūt i popularizejūt latgaliskū identitati, veicynuotu jaunu dzīsmu radeišonu latgaliski. Ari itymā godā byus īspieja saīt kūpā gon jaunim, gon atpazeistameibu īgivušim muzykantim, kuri dažaidūs žanrūs roda jaunys dzīsmis latgaliski un kuri sagloboj latgalīšu tradicionalū muzyku, izmontojūt myusdīnu aranžiejumu īspiejis.

Vakara koncerts Līksnā sāksies pulksten 17.00, nakts koncerts – pulksten 21.00, bet pēc koncertiem notiks noslēguma balle līdz pat rīta gaismai.

Dalību pasākumā  pieteikusi populārā grupa „Dabasu Durovys” (Daugavpils) un pēdējā laika atzītākais latgaliešu mūziķis Sovvaļnīks (Rēzekne), kā arī „Green Novice”, “Metrs”  (Daugavpils), Eriņu - Vorkaļu ģimene (Dricāni, Malnova), „Krampis”  (Līvāni), „Inlay” (Rīga), „Afterdream” (Rēzekne), „D-Light” (Preiļi), Guntra Kuzmina (Bērzgale), „Elēģija” (Līksna), Brigita Madelāne (Daugavpils), Ansis Ataols Bērziņš (Rīga), „Nagaidama Prīca” (Vabole), „Knifs” (Bērzpils), „Rikši” (Rēzekne, Rīga) un viesu grupa „Mindrauja” no Lietuvas.

Ieeja: bez maksas.

Dabasu Durovys – „Lai Jau kreit”. Latgaļu puiši sestdien uzstāsies latgaliešu mūzikas festivālā Līksnā:

4. Svētku musturi Preiļos

Latgaliešus pie sevis gaida arī Preiļi, kur šajā nedēļas nogalē noslēdzas novada svētki.

Svētku viesi varēs vērot un piedalīties sacensībās „Mazais Preiļu novada stiprinieks”, tāpat būs jautrās stafetes „Mana veiklā ģimene”, Valmieras Lielo masku teātra programma bērniem, spēkavīru sacensības, koncerts „Zvaigžņu mirdzumā”, grupas „Musiqq” uzstāšanās un citi pasākumi.

Programmā sestdien, 16.jūlijā:

* pulksten 9.00 Raiņa bulvārī darbu sāks Tirgus iela ar ziedu, māla, krāsu, mūzikas un deju musturiem;

* pulksten 10.00 notiks sacensības „Mazais Preiļu novada stiprinieks”;

* pulksten 11.00 - jautrās stafetes „Mana veiklā ģimene”;

* pulksten 12.00 sāksies Valmieras Lielo masku teātra programma bērniem, bet Preiļu kultūras namā koncertu sniegs Preiļu novada skolotāju koris „Latgale” un Utenas (Lietuva) sieviešu koris;

* pulksten 13.00 Preiļu parka estrādē norisināsies spēkavīru sacensības;

* pulksten 19.00 - koncerts „Zvaigžņu mirdzumā”;

* pulksten 21.00 Preiļu parka estrādē sekos grupas „Musiqq” koncerts un balle kopā ar grupu „Kompromiss” no Valmieras.

Preiļu novada svētku pasākumi noslēgsies svētdien, 17.jūlijā, pulksten 12.00 ar svētku dievkalpojumu Preiļu katoļu baznīcā.

Sīkāk internetā: www.preili.lv.

5. Smiltenē svinēs Jāņukalna simtgadi

Sestdien un svētdien lielas lustes norisināsies arī Smiltenē, kur pilsētas svētki notiks Jāņukalna estrādes 100. gadu jubilejas zīmē.

Programmā sestdien, 16. jūlijā:

* no pulksten 8.00 līdz 14.00 – amatnieku, lauksaimniecības produkcijas un mājas ražojumu tirdziņš ap Jāņu kalnu;

* no pulksten 9.00 līdz 13.00 - floristikas kompozīciju konkurss „Uzziedi Jāņukalnā” (kompozīcijas tiks veidotas uz vietas kā svētku rotas Jāņukalnam), pie estrādes - fotoizstāde „Jāņukalns 100 gados”;

* no pulksten 10.00 līdz 15.30 - vasaras izpriecas „Jautrā pļavā” (batuts, piepūšamās atrakcijas, kartingi);

* pulksten 12.00 - svētku koncerts „Vienos ziedos”. Pirms koncerta – svētku gājiens no Smiltenes Kultūras un sporta centra;

* pulksten 15.00 - Smiltenes teātra „Jaunsaimnieka līgava” pie viesnīcas „Brūzis”;

* pulksten 15.30 - programma bērniem „Zaķu gans un Zaķis”;

* no pulksten 16.00 līdz 3.00 - koncerts – balle „Apvedceļam -11”. Savā vienpadsmitajā jubilejā „Apvedceļš” prezentēs savu jauno albumu “Durvis uz vasaru”. Vakara gaitā uz skatuves savu jaunradi rādīs arī „Apvedceļa” draugi – „Dakota”, „Klaidonis”, „Kantoris 04”, Viktors Zemgals, Andris Kivičs un „Z-Scars”, kopā sešpadsmit muzikālas vienības.

Svētdien, 17. jūlijā, pulksten 14.00 Smiltenē norisināsies koncerts „Zvaigžņu mirdzumā”, kurā uzstāsies Harijs Spanovskis, Miks Dukurs un Paula Dukure, Olga Dreģe, Latvijas Radio bērnu ansamblis „Dzeguzīte” un deju grupa „Dzirnas".

Tajā Dailas Martinsones vadītais visu laiku populārākais bērnu ansamblis „Dzeguzīte” gan jaunus, gan vecus priecēs ar maestro Raimonda Paula dziesmām. Savukārt horeogrāfs Agris Daņiļevičs sola, ka profesionālās un atzītās deju grupas „Dzirnas” priekšnesumi būs atšķirīgi un tie pārsteigs ikvienu koncerta apmeklētāju. Toties aktieru izpildījumā varēs dzirdēt ne tikai dziesmas no izrādēm, bet arī viņu pašu mīļākās kompozīcijas, kuras jau guvušas vairāku tūkstošu klausītāju atzinību, bet jaunais un daudzsološais dziedātājs Miks Dukurs izpildīs Latvijas radiostaciju top dziesmas.

Sīkāk internetā: www.smiltene.lv.

6. Rožu dienas Salaspilī

Savukārt tiem rīdziniekiem, kuriem ir slinkums doties tālu no galvaspilsētas, bet gribas izrauties pie dabas, ir vērts aizbraukt līdz Salaspilij, kur sestdien, svētdien un pirmdien – līdz 18. jūlijam – Nacionālajā Botāniskajā dārza savus svētkus svinēs karaliene Roze.

Pašā vasaras viducī – 18. jūlijā – Roze svin savu vārda dienu un gaida viesus Nacionālā Botāniskā dārza rozārijā.  Līdz 18. jūlijam „rožainu” vārdu vai uzvārdu īpašnieki - Rozes, Rozālijas, Rozīši, Rožkalni, Rozenbergi un citi - var apmeklēt Botānisko dārzu bez maksas.

Sestdien, 16. jūlijā, svētku viesiem būs iespēja gan iegūt zināšanas par savvaļas rožu sugām (ekskursija pulksten 10.30), saņemt rožu lietpratēju ieteikumus rožu šķirņu izvēlē un kopšanā, bet rozārijā no pulksten 10.00 līdz 13.00 varēs vērot kāzu floristikas paraugdemonstrējumus. Toties pulksten 12.00 pastaigā pa rozāriju, kurā zied gandrīz 300 rožu šķirnes, kas īpaši piemērotas Latvijas klimatam, aicinās Lakstaugu floras nodaļas asistente, rožu eksperte Ilma Nereta, kas katru no šķirnēm uzrunā vārdā un kā pašas bērnam spēj nosaukt kā labās, tā sliktās īpašības.

Toties Rozes vārda dienas saviesīgā daļa 16. jūlijā sāksies pulksten 20.00. Uz vakarēšanu rožu ielokā aicina rožu draugs, Dr. biol. Valdis Ozols, piedāvājot stāstu bildēs „Cilvēka un rozes mīlestības ceļš cauri gadsimtiem”. Par dziesmām un gaišu noskaņu gādās folkloras kopa „Laiva”. Viesiem, kuru tērpā būs rozes motīvs - pēc 20.00 ieejas biļetes cena tikai Ls 0,5.

Sīkāk internetā: www.nbd.gov.lv.

7. Jaunas izstādes „Arsenālā”

Izstāžu zālē „Arsenāls” (Vecrīgā, Torņa ielā 1) skatāmas divas jaunas izstādes.

* Izstāde „Mākslinieks kā fotogrāfs. 19. gs. vidus–2010”, kas veltīta mākslas un fotogrāfijas hibrīdām formām, kuras nereti vislabāk raksturo mākslinieku novatoriskos radošos meklējumus, ir skatāma līdz 18. septembrim. Tajā līdzās 19. gadsimta un 20. gadsimta sākuma fotogrāfijām, gleznām un skulptūrām tiek eksponēti mūsdienu mākslinieku foto eksperimenti un kompozīcijas dažādos materiālos, kuri apliecina dažādu tendenču pārmantojamību un aktualitāti.

Līdz ar fotografēšanas procesa atklāšanu 1839. gadā jau gandrīz divus gadsimtus tiek pētītas fotogrāfijas un vizuālās mākslas attiecības. Var likties paradoksāli, taču pat 21. gadsimta sākumā joprojām turpinās diskusijas par to, kur nospraužamas fotogrāfijas un mākslas robežas un pēc kādiem kritērijiem varam novērtēt to, kas radīts ar fotoaparāta palīdzību.

Izstādē pārstāvēti gan to fotogrāfu darbi, kuri sākotnēji bija ieguvuši māksliniecisko izglītību, gan arī to mākslinieku darbi, kuri savā daiļradē kopumā vai tās atsevišķā periodā sekmīgi nodarbojušies ar fotografēšanu. Izstāde veltīta mākslas un fotogrāfijas hibrīdām formām, kuras – kā liecina 20. gadsimta modernisma vēsture – nereti vislabāk raksturo mākslinieku novatoriskos radošos meklējumus.

Ekspozīcija iekārtota, veidojot vairākas sadaļas – skaistuma kults, pagātnes valdzinājums, no mākslas un realitātes dokumentācijai līdz pētniecībai, fantāzijas zīmogs, no mozaīkām līdz fotokolāžām, mākslas darbs kā fotostudiju rezultāts, redzes pārbaudes kabinets, „dzīvās bildes”, ieskicējot mākslinieku dažādu saistību ar fotogrāfiju.

* Toties līdz 14. augustam „Arsenālā” ir skatāma gleznotājas Rasas Šulcas personālizstāde „Security / Apsargs”.

Mākslinieces Rasas Šulcas (dz. 1979.g.) personālizstādes galvenā tēma ir ikdienišķā un sakrālā nošķīrums cilvēka ikdienas dzīvē. Materiālajā telpā, par ko mākslinieces darbos liecina vien lakoniski interjera elementi, cilvēkam līdzās atrodas eņģelis apsargs – bez grezniem spārniem, zeltainām matu cirtām un baltām drānām, tāds pats kā mēs, savu reizi vīrietis, savu – sieviete, klusi apsēdies vai apstājies istabas stūrī, apgūlies vai iemidzis, šķietami zaudējis samaņu vai miris. Viņa klātbūtne ir drīzāk spocīga nekā mierinoša.

„Manas glezniecības izaicinājums – caur cilvēka fizisko ķermeni atspoguļot garīgo pasauli. Gleznu tēlus novietoju pavisam nosacītā telpā, radot iespaidu, ka tiek fiksēts nevis kāds konkrēts brīdis laikā un telpā, bet laiks un telpa kā tāda. Šis vispārinātais skatījums man noteikti ir ļoti būtisks mēģinot piešķirt gleznām savveida metafizisku realitāti, kur šķietami nav nekā īpaša, tikai kāds cilvēks vai vairāki ikdienišķā telpā,” stāsta māksliniece.

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto