Sabiedrība
2011. gada 19. jūlijs, 12:49

Ceturtdien Rīgas zoodārzā svērs Galapagu bruņurupučus

Jauns.lv

Ceturtdien, 21.jūlijā, Rīgas Zooloģiskajā dārzā norisināsies jau 11. Milzu Galapagu bruņurupuču svēršanas pasākums, kura laikā zoodārza bruņurupuču Trīnes un Čelsijas svaru noteiks spēkavīrs un Nacionālo bruņoto spēku dižkareivis Raimonds Bergmanis.

Kā informēja Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas dienestā, bruņurupuču svēršana sāksies plkst.14.

Arī šoreiz Bergmanim svarīgajā rupuču svēršanas misijā būs palīgs, taču šogad, pirmo reizi desmit gadus ilgajā bruņrupuču svēršanas misijas vēsturē, palīgos nav aicināts spēkavīrs, bet gan Latvijas spēcīgākā sieviete Jolanta Logina.

Milzu Galapagu bruņurupuču svēršanas pasākums Bergmaņa vadībā Rīgas zoodārzā pirmo reizi notika 2001.gadā, kad bruņurupuči svēra vien attiecīgi 79 un 55 kilogramus.

Desmit gadu laikā Bergmanis rāpuļu svēršanā apmācījis arī Viktoru Ščerbatihu (ZZS), Agri Kazeļņiku, Mārtiņu Poli, Raivi Vidzi, Židrūnu Savicki, Aivaru Visocki un citus.

Galapagu bruņurupuči sasnieguši jau 18 gadu vecumu, un pērn to svars bija nedaudz samazinājies, sasniedzot 110 un 81 kilogramu.

Bruņrupuči aug visu mūžu, taču, jo vecāki tie kļūst, jo lēnāka kļūst augšana un svars var ievērojami svārstīties, tālab Trīnes un Čelsijas svēršanas rezultāts vairs nav prognozējams, stāsta Zooloģiskā dārza pārstāvji.

Galapagu bruņrupučus Rīgas Zooloģiskais dārzs saņēma kā dāvanu no Čikāgas zoodārza 1995.gada decembrī.

Savvaļā Galapagu bruņrupuči sastopami Galapagu salās. No atsevišķas saliņas apdzīvojošajām 15 šo bruņrupuču pasugām četras jau ir pilnībā iznīcinātas. Kopumā saglabājušies aptuveni 10 000 līdz 15 000 Galapagu bruņurupuču, un ir pamats uzskatīt, ka šai sugai draud iznīcība.

Šīs sugas bruņurupuču tēviņi sasniedz 225 kilogramu līdz pat 270 kilogramu svaru, savukārt mātītes - 100 līdz 150 kilogramu. Galapagu bruņurupuču mūža ilgums var sasniegt 150 gadus.

LETA