Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 13. un 14. augustā
Sabiedrība

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 13. un 14. augustā

Jauns.lv

Arī šajās brīvdienās varam ceļot pa Latviju – Ikšķilē un Aizputē svin novadu svētkus. Jelgavā pulcējās gan Latvijas un Lietuvas folkloristi, gan arī gaisa baloni.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...
Tērvetē šosestdien un svētdien tiks svinēti starptautiskie Zemgaļu svētki senlatviešu tradīcijās.
Tērvetē šosestdien un svētdien tiks svinēti starptautiskie Zemgaļu svētki senlatviešu tradīcijās.

Liepājas Rožu laukumā svinēs Zivju ielas svētkus. Baltinavā atdzimis mūzikas festivāls „Osvalds”, bet Tērvetē pulcēsies visas pasaules zemgaļi. Karalisku ceļojumu un svētku cienītāji dosies uz Rundāles, Dikļu, Jaunmoku un Jaunpils pili. Rīgā tiks atklātas vairākas jaunas izstādes. Kasjauns.lv iesaka:

1. Zemgaļu svētki Tērvetē

Jau astoto gadu pēc kārtas šajās brīvdienās – 13. un 14. augustā – tiks godinātas zemgaļu senās tradīcijas. Tur notiks starptautiskie Zemgaļu svētki, kas būs veltīti zemgaļu dzīves veida iepazīšanai no sirmas senatnes līdz mūsdienām. Šā gada galvenā pasākuma tēma veltīta pašai Tērvetei – „Tērvete varenākā Baltu pils 1281- 2011”. Svētki popularizēs vēsturisko Zemgales novadu un zemgaļu kultūru, vienlaikus demonstrējot arī citu reģionu paražas un atšķirīgās tradīcijas un kultūras.

Pasākuma atklāšana notiks sestdien, 13.augustā, pulksten 13.00. Apmeklētāji tiks gaidīti 13. augustā no pulksten 13.00 un 14. augustā no pulksten 11.00 pie Tērvetes pilskalna.

Kā katru gadu, seno laiku apmetnē, aiz Tērvetes pilskalna, darbosies seno laiku apmetne, kur amatnieku un cīņu klubi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Somijas un Baltkrievijas atspoguļos 9. - 13. gadsimta vidi un dzīvesveidu, kā arī demonstrēs pagānu un kristiešu bruņinieku cīņas. Vienlaikus darbosies amatnieku tirdziņš. Tajā būs iespējams iegādāties rotkaļu izstrādājumus, keramikas traukus, tekstilijas un kalēju amatniecības izstrādājumus.

Divu dienu garumā interesenti varēs vērot dažādas sacensības – Baltijas reģiona karavīru turnīru, komandu cīņu 3x3 demonstrējumus, jātnieku paraugdemonstrējumus, sievu cīņas uz „kauju zirgiem”, zemgaļu un Baltijas jūras reģiona tautu apģērba, rotu un bruņojuma demonstrējumus, zemgaļu un vikingu  cīņas par „ūdens ceļu” un daudz ko citu. Apmeklētāji varēs iemēģināt roku gan šaušanā ar arbaletu un loku, gan ietērpties senajos tērpos, atsevišķos brīžos pavizināties ar vikingu kuģiem, kā arī iejusties senatnes dzīves ritmā. Zemgaļu svētkos piedalīsies viesi arī no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Baltkrievijas un Krievijas.

Sīkāk internetā: www.tervetesnov.lv/ZEMGALU_SVETKI_2011.pdf.

2. Karaliski pasākumi Latvijas pilīs

Šajās brīvdienās var veikt karalisku izbraucienu pa pilīm. Jaunmoku pils svinēs 110. jubileju, bet Rundāles un Dikļu pilīs būs Dārza svētki:

* Sestdien, 13. augustā Rundāles pils dārzā visi tiek aicināti uz ikgadējiem Dārza svētkiem. Katru gadu tie iezīmēti ar atšķirīgu tematiku. Šogad svētki veltīti kokaugu tēmai. Apmeklētājiem būs iespēja noklausīties semināru par kokaugu tēmām un piedalīties dažādās aktivitātēs pils dārzā.

Svētki sāksies pulksten 11.00 ar direktora Imanta Lancmaņa uzrunu un tai sekojošo semināru daļu. Pēc semināriem interesenti varēs doties uz izstādes „Kokaugi Rundālē un Kurzemes hercogu dārzos” atklāšanu Dārznieka mājā. Savukārt jaunākie pasākuma apmeklētāji varēs darboties radošajās darbnīcās un izklaidēties topošajā Rotaļu bosketā.

Zaļajā teātrī uzstāsies tautas deju kolektīvs „Degsme” (Baldone), Rīgas Skolēnu pils teātris „Zīļuks” ar izrādi „Sprīdītis”, kā arī Jelgavas mūzikas vidusskolas audzēkņi un pedagogi. Svētku noslēgumā koncertēs Liepājas zvanu ansamblis „Campanella”.

Sīkāk internetā: www.rundale.net.

* Savukārt Jaunmoku pils sestdien, 13. augustā svinēs savu 110 gadu jubileju. Jubilejas pasākumā 20. gadsimta sākuma noskaņu radīs cirka mākslinieki un Tukuma amatierteātris. Rādīs arī mēmo kino, atklās improvizēto medību sezonu, būs tējas dzeršana un degustācija, svētku salūts (pulksten 22.15) un daudz citu jautru un interesantu izdarību. Jubilejas svinībās noslēgsies ar zaļumballi pulksten 22.30, kurā spēlēs orķestris „Bellacord”.

Ieeja Jaunpils pils jubilejas pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.jaunmokupils.lv.

* Toties svētdien, 14.augustā no pulksten 12.00 norisināsies 2. Dikļu pils dārza svētki. Šī gada svētkos viesus priecēs Tautas deju ansamblis „Gauja”, kas iedejos jauno Dikļu pils brīvdabas estrādi un kamerkoris „Kaķi”, savukārt pasākuma kulminācija būs Māras Zālītes un Ulda Marhileviča dziesmuspēle „Tobago”, kurā piedalīsies Rēzija Kalniņa, Artūrs Skrastiņš, Ieva Pļavniece, Harijs Spanovskis, Katrīne Pasternaka, Varis Vētra, Juris Frinbergs, Lilita Ozoliņa un daudzi citi Dailes teātra un jaunie aktieri no visas Latvijas.

Tāpat dārza svētku viesiem būs pieejamas radošās darbnīcas, pils šefpavāra Valtera Zirdziņa Kulinārie labirinti, vizināšanās zirga pajūgā, foto stūris, vīna degustācijas un Valmiermuižas alus. Svētku laikā pils dārzā notiks mini kroketa turnīrs, kurā piedalīties varēs ikviens pils viesis.

Sīkāk internetā: www.diklipalacehotel.com.

Rundāles pils dārzā zied rozes

3. „Osvalds 2011” Baltinavā

Baltinavā sestdien, 13. augustā pēc divu gada pārtraukuma tiks rīkots mūzikas festivāls „Osvalds”. Atskatoties vēsturē, Osvaldu mēs pazīstam kā sava laika lielāko mūzikas festivālu Latgalē, kas ir rīkots 15 gadus pēc kārtas (no 1995. līdz 2009. gadam). Tajā piedalījušās ne tikai daudzas Latvijas popa, roka un šlāgergrupas, bet arī tādas pasaulē zināmas grupas kā „Boney M”, Dr. Alban, „Rednex” un citas.

Galvenā festivāla „Osvalds” iezīme vienmēr ir bijusi pozitīvā aura un mūzika, kur sev interesējošas lietas var atrast gan jaunāka, gan vecāka gadagājuma, dažādu muzikālo interešu cilvēki.

Lai arī šogad festivāls neplānojas ar tādu vērienu, kāds tika sasniegts festivāla kulminācijas brīdī, tomēr arī šogad darbība norisināsies uz trīs skatuvēm – Tradicionālās, Mazās un Elektroniskās mūzikas skatuves. Uz tradicionālās skatuves uzstāsies grupas ar jau zināmu vārdu Latvijas mūzikā un „dzīvās” mūzikas sastāvi. Mazā skatuve ir domāta ballīšu muzikantiem, kas būs arī brīnišķīga piedeva brīvdabas kafejnīcas apmeklētājiem. Bet elektroniskā skatuve tradicionāli pulcēs šīs mūzikas izpildītājus un fanus.

Festivāla apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt dažādas atrakcijas un izklaides. Ekskluzīvākā no šīm iespējām ir lidojums 16 metru augstumā ar pārvietojamo katapultu.

„Osvalds 2011” programma:

Tradicionālā skatuve – „Bet Bet”, „Tranzīts”, „CrazyDolls”, „Latgales Dāmu Pops”, „Gregs & Pārsteigums”, „Karburators” un „Laikam Līdz”.

Mazā skatuve – „Brīvdiena”, „Otto”, „Ginc un Es”, „Kontrasts”, „Draugi”, „Linda & Modris”, Jānis Keišs un „Sākums”.

Elektroniskās mūzikas skatuve - DJ Andre White (Rēzekne), DJ Ralf (Rēzekne), DJ Ansis Zvirgzdiņš (Rīga), DJ Andre Crash (Rīga), DJ BumbleBeat (Gulbene), DJ gaveR (Alūksne) un DJ Čivix b2b Barik (Balvi).

Festivāla sākums 13. augustā pulksten 20.00.

Grupa „Pērkons” uzstājas festivālā „Osvalds 2007”

Lauris Reiniks sestdienas vakarā priecēs visus, kuri būs ieradušies svinēt Ikšķiles pilsētas svētkus.
Lauris Reiniks sestdienas vakarā priecēs visus, kuri būs ieradušies svinēt Ikšķiles pilsētas svētkus.

4. Prieka pilns ceļojums Ikšķilē

Sestdien, 13. augustā, noritēs Ikšķiles novada svētki, kuru tēma ir „Prieka pilns ceļojums” un tas saistīts ar tūrisma jēdziena 200. gadadienu.

Katrā kārtīgā ceļojumā ir nepieciešams apmeklēt dažādas pieturas. Bet, lai šīs pieturas atrastu un atzīmētos, ka ir būts - nepieciešama karte. Karti varēs iegūt jebkurā pieturā. Sākotnēji tā būs melnbalta, bet ar katru pieturu (svētku pasākumu norises vietas), ko jūs apmeklēsiet un kur jūs piedalīsieties, karte kļūs krāsaināka. Veiksmīgākie ceļotāji tiks apbalvoti, jo galu galā būs jānoskaidro Ikšķiles novada lielākais ceļotājs.

Programmā:

* pulksten 8.00 pie Ikšķiles Tautas nama – „Miegamiču skrējiens” – skrējiens, kurā piedalās visi: gan lieli, gan mazi. Neaizmirsti uzvilkt savu mīļo pidžamu, naktskreklu un naktsmicīti!);

* no pulksten 9.00 pie Ikšķiles tautas nama gadatirgus;

* no pulksten 11.00 līdz 16.00 pļaviņā pie Ikšķiles tautas nama - atpūtas pasākums visai ģimenei „Vienā dienā apkārt pasaulei”, kur gan lieli, gan mazi varēs piedalīties konkursos, sportiskās spēlēs un atrakcijās, radošajās darbnīcās un piepūšamajās atrakcijās;

* no pulksten 13.00 līdz 19.00 Ikšķiles tautas namā – „Austrumu paradīze” (varēs iepazīt austrumu kultūru, uzzināt ko vairāk par tējas dzeršanas rituāliem un izbaudīt austrumu paradīzi visā tās burvībā: dejā, mūzikā un tērpos);

* pulksten 15.00 – „Sievu nešanas sacensības” pļaviņā pie Ikšķiles tautas nama vīri savas sievas nesīs kalnā (pārim nav jābūt obligāti precētam, bet jābūt kopā vismaz vienu gadu);

* pulksten 18.00 - garīgās mūzikas koncerts Ikšķiles Svētā Meinarda luterāņu baznīcas dārzā;

* pulksten 20.00 - svētku koncerts – balle kopā ar grupu „Otru puse”, Miku Dukuru ar grupu, Lauri Reiniku, grupu „Klaidonis” un DJ Arti Volfu.

Sīkāk internetā: www.ikskile.lv.

5. Svētki Jelgavā un Liepājā

Sestdien, 13. augustā svētkus varēs baudīt arī vairāku pilsētu centros:

* Jelgavu pieskandinās Latvijas un Lietuvas folkloras kopas. Zemgales un Ziemeļlietuvas folkloras kopu sadraudzības koncertā ar savu „ciema kukuli” piedalīsies ap 200 folkloristu, kuri caur dziesmām izdzīvos maizes tapšanas ceļu, sākot no zemes sagatavošanas, graudu sēšanas, kulšanas, malšanas, cepšanas un maizes celšanas goda galdā.

Koncerta ideja ir aizgūta no Imanta Ziedoņa dzejas, kura mums vēsta: „Maize ir kā pasaule – apakšā zemes garoza, pāri – debesu garoza, pa vidu – mīkstums – dzīve.”

Jau pa dienu, no pulksten 13.00 līdz 15.00, folkloristi muzicēs ielu koncertos Driksas ielā, savukārt vakarā pulksten 18.00 visi vienosies Uzvaras parkā lielkoncertā „Maize ir kā pasaule...”. Paralēli koncertam būs iespēja iegādāties dažādus amatnieku izstrādājumus. Pēc koncerta ikviens varēs izmēģināt spēkus dejošanā kopā ar Rīgas danču klubu.

* Savukārt Liepājā visas dienas garumā norisināsies Zivju ielas svētki.

Svētku ietvaros literatūras izstāde skatlogos par Krišjāni Valdemāru - dižo jūrā braukšanas aicinātāju „Latvji, brauciet jūriņā! Krājiet zeltu pūriņā!”, kā arī Andras Pelnas gleznas.

Pie tirdzniecības nama „Kurzeme” notiks kikboksa paraugdemonstrējumi. Būs arī netradicionālo deju studija „Arabeska”,deju studija „Extra”, kikboksa sacensības un daudz kas cits.

Pulksten 18.00 Rožu laukumā Zivju ielas svētkus ieskandinās „Red Sun Buffet Open Stage 2” pusfināls (uzstāsies – „Headline” (Rīga), „The Picture” (Rīga), „The Seventh Floor” (Ventspils), „Karmafree” (Londona) un „The Next Ones” (Rīga)).

Zivju ielas svētki Liepājā
Rutas Bogustovas gobelēns „Senā Rīga” (vilna, kokvilna, gobelēns, izšuvums) no izstādes „Katram sava Rīga”.
Rutas Bogustovas gobelēns „Senā Rīga” (vilna, kokvilna, gobelēns, izšuvums) no izstādes „Katram sava Rīga”.

6. Katram sava Rīga Dizaina muzejā

Atzīmējot Rīgas 810. jubileju, svētkus svin arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Vecrīgā, Skārņu ielā 10/20), kur līdz 18. septembrim ikviens ir aicināts no jauna atklāt Rīgu tās daudzveidībā un mainībā izstādē „Katram sava Rīga”, vērojot pilsētu mākslinieku acīm un paturot to dziļi sirdī.

Izstādē Rīgas iespaidi ir ieausti profesionālu mākslinieku darinātās tekstilijās, skatāmi porcelāna gleznojumos, kā arī dekoratīvās kokapstrādes un ādas plastikas darbos. Savus darbus Rīgai veltījuši tādi pazīstami mākslinieki kā Niklāvs Strunke, Sigismunds Vidbergs, Romans Suta, Edīte Pauls-Vīgnere, Ruta Bogustova, Ēriks Priedkalns, Mārtiņš Zaurs, Natālija Laminska, Dace Blūma, Juris Bergins un citi autori.

Kāda mums katram ir Rīga? Vai tā ir smeldzošu nostalģisku noskaņu caurvīta, kad pēc ilgas prombūtnes no jauna ieraugām tās panorāmu un ieklausāmies mīļi atpazīstamajā skaņu ritmā, soļiem naktī klaudzot pa Vecrīgas ieliņu bruģi? Vai tā ir steidzīga pilsēta, kas pamodusies no miega, Rīgas torņu gaiļu iedziedātā rītā, sākot jaunu dienu? Bet varbūt tā ir Rīga, kas cauri gadsimtiem, spītējot dažādu politisku varu maiņām, ik reizi spējusi sevi nosargāt un koši atplaukt?

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

7. Laikmetīgās mākslas trio Spīķeros – „kim?” galerijās

Savukārt laikmetīgās mākslas centra „kim?” galerijās (Rīgas Spīķeros, Maskavas ielā 12/1) līdz 18. septembrim ir apskatāmas trīs jaunas izstādes - poļu mākslinieka Honzas Zamojska jaunāko darbu izstāde „Monumenti”, latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Tamāras Zibners fotogrāfiju un kolāžu sērija „Mimī dienasgrāmata” un jaunākais projekts Lauras Prikules un Evas Vēveres „Poētiskā Robotisma” cikla ietvaros – „Akvatopija”:

* Honzas Zamojska „Monumenti” ir viegla un ironiska izstāde ar materiāli trausliem darbiem (papīra kolāžas, miniatūras instalācijas). Ekspozīcijas monumentālisms ir tas, ko skatītājs pats uztver, aplūkojot uz grīdas esošo skulptūru kārtību un novietojumu. Tēlu izmēri ir atkarīgi no gravitācijas - daži ir lieli, bet dažiem jābūt maziem, lai arī uz tiem visiem skatāmies no augšas. Izstādei noslēdzoties, skulptūras piedzīvos rāmu likvidāciju, jo šoreiz tie ir tikai monumentu projekti – no papīra un maziem priekšmetiem veidoti uzmetumi.

* Tamāras Zibners „Mimī dienasgrāmata” sākas 1944. gada 4. oktobrī, kad Latvijai tuvojās komunisti un Tamāras Zibners vecvecāki, Mimī un Pipī, kopā ar jaundzimušo dēlu, Tamāras tēvu, pameta savas dzimtās mājas Saldū, lai kā bēgļi pavadītu piecus gadus kara izpostītajā Vācijā, līdz beidzot pārceltos uz dzīvi ASV. Pēdējos piecus gadus mazmeita ir veltījusi uzmanīgai stāsta par trimdu un imigrāciju rekonstrukcijai, kas izstādē tiek parādīta fotogrāfijās un kolāžās, ko papildina Mimī sarakstītās dienasgrāmatas (1943.-1971. gadi) fragmenti.

Tamāra Zibners. Fragmets no „Mimī dienasgrāmatas” lappusēm (kolāža, 2008. gads).
Tamāra Zibners. Fragmets no „Mimī dienasgrāmatas” lappusēm (kolāža, 2008. gads).

* Laura Prikules un Evas Vēveres „Poētiskais Robotisms: Akvatopija” projektu sērija pievēršas laiktelpas arhitektūrai, sistēmiskai un spontānai dažādu dzīves aspektu konstrukcijai un dekonstrukcijai. Izstāžu zālē veidotā interaktīvā instalācija „Akvatopija” koncentrē uzmanību uz dabas un postindustriālās sabiedrības sprādzienveidīgo mijiedarbību. Ūdens tiek izmantots kā civilizācijas apziņas simbols. „3-D pikseļu”, kubu jeb heksaedru, vilnis ir gan potenciāla telpas plūsma laikā, gan otrādi. Projekts izgaismo dzīves saulainos aspektus un tās ēnas puses, aversu un reversu, radot vidi simbiozei izstāžu zāles modelī.

Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva