Valsts piedāvā Zatleram pārcelties uz bijušo ASV vēstniecību
Politika
2011. gada 6. septembris, 09:54

Valsts piedāvā Zatleram pārcelties uz bijušo ASV vēstniecību

Jauns.lv

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) nosūtījusi vēstuli Valsts prezidenta kancelejai ar piedāvājumu izmantot dzīvokli Smilšu ielā 7 kā bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera pastāvīgo mājvietu, paziņoja VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Šo dzīvokli Smilšu ielā 7 iepriekš izmantoja ASV vēstniecības diplomāti, un dzīvoklis atbrīvojās, kad ASV vēstniecība pārcēlās uz jaunajām telpām Remtes ielā 1. Dzīvoklim Smilšu ielā 7 ir 288 kvadrātmetru platība un tas ir divstāvīgs, līdz ar to nepieciešamības gadījumā to ir viegli sadalīt divos atsevišķos, pietiekami lielos dzīvokļos, skaidroja Laukšteina.

"Ja Valsts prezidenta kancelejai un Zatleram šis dzīvoklis būs piemērots, tad VNĪ būs ietaupījusi gan laiku, gan līdzekļus, jo nebūs jāizsludina konkurss par dzīvokļa iegādi un tas nebūs jāpērk," sacīja Laukšteina.

Jau ziņots, ka Zatlera pagaidu dzīvoklis tiek īrēts no uzņēmējas Irēnas Pulkinenas, apstiprināja Pulkinena.

"Ēkā Elizabetes ielā 17 atbrīvojās viens no man piederošajiem trīs dzīvokļiem. Tajā brīdī Valsts kanceleja meklēja dzīvokli Zatleram, es iesniedzu piedāvājumu, un šis dzīvoklis tika izvēlēts," sacīja Pulkinena. Dzīvokļa īres līgums šovasar noslēgts uz 18 mēnešiem.

Viņa piekrita, ka īres maksa par šo dzīvokli nav liela salīdzinājumā ar līdzīgas platības ekskluzīviem dzīvokļiem Rīgas klusajā centrā. "Tomēr tā ir garantēta ienākuma summa, un valsts būs stabils maksātājs. Mūsdienās jau īrnieki ir dažādi, bet šajā gadījumā ir drošības garantija," skaidroja Pulkinena.

Kā iepriekš sacīja nekustamo īpašumu nomas operatora "Rent In Riga" valdes loceklis Jānis Lipša, Zatlera pagaidu dzīvokļa nomas maksa ir ļoti pieņemama.

"Rīgas klusajā centrā līdzīga izmēra dzīvokļus meklē arī daudzas vēstniecības, ārvalstu uzņēmumu vadība, Eiropas Komisija un citas struktūras. Parasti viņu nomas budžets ir aptuveni 1000 līdz 1100 lati mēnesī, un par šādu summu atrast kvalitatīvu vismaz piecu istabu dzīvokli klusajā centrā ir grūti," skaidroja Lipša.

Viņš piebilda, ka Zatlera pagaidu dzīvokļa nomas maksa ir pat mazāka par šo summu.

Īpašumu īres eksperts sacīja, ka vidējās īres cenas kvalitatīviem īres dzīvokļiem Rīgas klusajā centrā patlaban svārstās no astoņiem līdz 12 eiro (no 5,6 līdz 8,4 latiem) par kvadrātmetru plus pievienotās vērtības nodoklis un komunālie maksājumi.

Biznesa portāla "Nozare.lv" aprēķini liecina, ka kopā ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) Zatlera dzīvokļa nomas maksa ir no 800 līdz 900 latiem mēnesī.

Jau ziņots, ka izvēlēts pagaidu dzīvoklis Zatleram - tas atradīsies prestižajā Rīgas klusajā centrā, informēja Prezidenta preses dienestā.

Izvēlētajā dzīvoklī ir piecas istabas, tā nomas maksa ir 672 lati, neieskaitot PVN. Valsts prezidenta kanceleja segs arī dzīvokļa komunālo maksājumu un apsaimniekošanas izmaksas.

Zatlers iekārtojas jaunajos apartamentos

Ar Valsts prezidenta kancelejas vadītāja rīkojumu izveidotā komisija atbilstoši Ministru kabineta noteikumu "Kārtība, kādā personai, kura ieņēmusi Valsts prezidenta amatu, tiek nodrošinātas sociālās un citas garantijas noteikumiem" prasībām ir izvēlējusies pagaidu dzīvesvietu Zatleram.

Ņemot vērā, ka Zatlers kā persona, kas ieņēma Valsts prezidenta amatu, turpinās pildīt virkni sabiedrisko pienākumu, šīs telpas tiks izmantotas arī darba vajadzībām.

Kā ziņots, Zatlera prezidentūras termiņš beidzās 7.jūlijā. Zatlers uz otro prezidentūras termiņu netika pārvēlēts.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA