Kultūra
2011. gada 21. septembris, 23:09

Jaundibinātā "Mākslas akadēmijas balva 2011" piešķirta Skulmei, Slavai un Avotiņam

Jauns.lv

Jaundibinātā "Mākslas akadēmijas balva 2011" trešdien piešķirta Džemmai Skulmei, Laimai Slavai un Jānim Avotiņam, informēja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pārstāve Inese Bauģe.

Pēc žūrijas komisijas lēmuma katrs no laureātiem tika izvirzīts vienā no trim vecuma grupām, kopumā konkurējot ar 35 balvas pretendentiem.

Laureāti saņēmuši arī 1500 latu prēmiju (pēc nodokļu nomaksas), kā arī Mākslas akadēmijas zelta kroni.

Līdz 12.oktobrim LMA aulā apskatāma visu 35 balvas pretendentu darbu izstāde.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs norādīja, ka augstskola šādu balvu nodibinājusi pirmo reizi vēsturē un, lai nodrošinātu objektīvu spriedumu, to piešķir absolventiem, kuri nav līgumsaistībās ar akadēmiju.

"Mums ir patiess lepnums par tām Latvijas mākslas ikonām, kuru vārdi ir nozīmīgi mūsu tautas kultūras veidošanā. Jo vairāk esam lepni par to, ka jebkura no šīm spilgtajām personībām kādreiz bijusi mūsu akadēmijas students. Pateicos Teterevu fondam par atbalstu balvas izveidošanā un novēlu pašreizējiem akadēmijas studējošajiem darboties mākslas laukā ar tādu enerģiju un atdevi, lai arī viņu biogrāfiju nākotnē rotātu prestižā Latvijas Mākslas akadēmijas balva," novēl Naumovs.

Savukārt mecenāte Ināra Tetereva paudusi gandarījumu, ka, iedibinot LMA balvu, ir iespēja sniegt atbalstu izciliem Latvijas māksliniekiem. "Mēs augstu vērtējam cilvēkus, kas savā dzīvē ir radoši, rosīgi un neapstājas pie padarītā, bet sniedzas pēc izcilības. Mākslas joma man personīgi ir ļoti tuva, tādēļ es ļoti priecājos, ka, iedibinot Latvijas Mākslas akadēmijas balvu, mums ir iespēja sniegt atbalstu izciliem Latvijas māksliniekiem," uzsvēra mecenāte.

Balva dibināta, lai apzinātu un novērtētu izcilākos sasniegumus Latvijas vizuālās mākslas, dizaina un mākslas zinātnes laukā, kā arī rosinātu jaunas idejas un veicinātu potenciālu projektu īstenošanu. Tā piešķirama ievērības cienīgiem mākslas, dizaina vai mākslas zinātnes pārstāvjiem, kuru veikums var iedvesmot topošos māksliniekus un pētniekus jauniem sasniegumiem un kuru darbībai pateicoties, jaunieši, beidzot studijas Mākslas akadēmijā, var nokļūt aktīvā mākslas dzīvē.

Saskaņā ar nolikumu balvai varēja izvirzīt jebkuras nozares akadēmijas absolventus, kuri patlaban nav LMA pasniedzēju, studentu vai personāla sastāvā. Pretendentus izvirzīja 14 Latvijas Mākslas akadēmijas katedras, izvērtējot viņu ieguldījumu Latvijas kultūras sfērā, veicinot starptautisko atpazīstamību un attīstot akadēmisko mākslas izglītību. Katras nodaļas pretendenti izvirzīti triju paaudžu robežās, attiecīgi – vecumā līdz 35 gadiem, no 35 līdz 65 gadiem un no 65 gadiem.

Šā gada LMA balvai vecumā no 65 gadiem tika izvirzīti Džemma Skulme, Aleksandrs Stankēvičs, Edīte Pauls-Vīgnere, Aivars Gulbis, Pēteris Martinsons, Arnolds Vilbergs, Gunārs Glūdiņš, Ilmārs Blumbergs, Gunārs Zemgals un Imants Lancmanis; grupā no 35 līdz 65 gadiem ‒ Miervaldis Polis, Māris Subačs, Pēteris Sidars, Ojārs Feldbergs, Inese Brants, Dace Vaivare, Marta Ģibiete, Ivars Mailītis, Mareks Birznieks, Andris Breže, Monika Inese Pormale, Laima Slava un Saiva Kuple; bet vecuma grupā līdz 35 gadiem ‒ Jānis Avotiņš, Pauls Liepa, Rolands Krutovs, Ginters Krumholcs, Elīna Titāne, Mare&Rols, Rolands Vēgners, Armands Jēkabsons, Evelīna Deičmane, Reinis Suhanovs, Ieva Astahovska un Inga Grīnberga.

Savukārt žūrijā, kas nominēja pretendentus LMA balvai, bija LMA rektors Aleksejs Naumovs, Borisa un Ināras Teterevu fonda dibinātāja Ināra Teterova, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, filozofijas doktors Arnis Rītups, LMA prorektors Kristaps Zariņš, LMA Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas vadītājs Aigars Bikše, LMA Audio-vizuālo mediju nodaļas vadītājs Jānis Murovskis, LMA Mākslas zinātnes nodaļas vadītājs Eduards Kļaviņš.

No 2011.gada 21.septembra līdz 12.oktobrim LMA aulā notiks visu pretendentu darbu izstāde. Ekspozīciju veido mākslinieku izvēlētie darbi, kas ir viņu daiļrades atpazīstamības kanons. Izstādē tiek pārstāvētas visu 14 apakšnozaru specifiskās mākslas formas, katram māksliniekam ļaujot izvēlēties, kā to prezentēt, kamdēļ tiek dažādots ierastais mākslas eksponēšanas veids.

Mākslas akadēmijas balvas autors ir LMA Metāldizaina katedras vadītājs profesors Juris Gagainis, kurš sadarbojies ar LMA Metāldizaina apakšnozares maģistrantūras programmas studenti Viktoriju Mālnieci.

BNS