1dienas
21stundas
41minūtes
32sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kultūra

Daugavpils teātrī valsts dotācijas pietiks aktieru algām un nodokļiem

Jauns.lv

Valsts piešķirtās dotācijas - 263 900 latu, kas ir par 15 000 latu vairāk nekā pērn, - Daugavpils teātrim pietiks vien aktieru algām un nodokļu nomaksai, atzina teātra valdes locekle Rita Strode.

Daugavpils teātrī valsts dotācijas pietiks aktieru...

Komunālo pakalpojumu apmaksai nepieciešamos līdzekļus Daugavpils teātrim ir piešķīrusi pašvaldība. Bet vēl ir nepieciešami līdzekļi arī izrāžu iestudēšanai. Būtībā, lai teātris varētu puslīdz normāli izdzīvot, tam gadā ir nepieciešams aptuveni pusmiljons latu, skaidroja teātra vadītāja.

"Mēs gribam dzīvot, bet nevis cīnīties par izdzīvošanu, un tam ir visas iespējas - mums ir spēcīga trupa un labi režisori, atlicis vien nokārtot parādus. Jau plkst.11 teātrī viss mudž, vakarā pēc izrādēm aktieri dodas mājup teju pusdzīvi aiz noguruma. Un ir liels prieks, ka mūsu darbam ir arī rezultāti. Tā, piemēram, uz sestdien plānoto izrādi "Tartifs" visas biļetes jau ir pārdotas un skatītāju zālē tiek ierīkotas papildu sēdvietas. Daugavpils teātris ir saņēmis uzaicinājumu doties viesizrādēs uz Sanktpēterburgu Krievijā un uz "Slāvu bazāru" Vitebskā Baltkrievijā," ne bez gandarījuma stāstīja Strode.

Izdzīvot Daugavpils teātrim palīdz arī sponsori un atbalstītāji. Tikai pēdējā mēneša laikā teātrim iestudējumiem ir izdevies piesaistīt 13 000 sponsoru naudas. Atbalstītāji ir palīdzējuši gan ar mēbelēm un citiem iestudējumiem nepieciešamajiem materiāliem. Šogad līdz sezonas beigām Daugavpils teātrī ir iecerēts izveidot sešus septiņus jaunus iestudējumus.

"Ja teātrim nebūtu jāatdod iepriekšējos gados uzkrātie parādi, mēs varētu strādāt bez liekas nervu bendēšanas. Diemžēl, lai teātris izdzīvotu, tā direktors Oļegs Šapošņikovs bijis spiests veikt ievērojamu darbiniekus skaita samazinājumu," skaidroja Strode.

Jau ziņots, ka šogad teātriem valsts plāno piešķirt 3,7 miljonu latu dotāciju jeb par aptuveni 200 000 latu mazāk nekā pērn.

Kā informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa. 2012.gada valsts budžeta plānotais finansējums Latvijas Nacionālajam teātrim ir 814 571 lats, Dailes teātrim - 800 835 lati, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim - 427 132 lati, Jaunajam Rīgas teātrim - 563 755 lati, Latvijas Leļļu teātrim - 407 043 lati, Valmieras Drāmas teātrim - 451 008 lati un Daugavpils teātrim - 263 900 latu.

LETA