Valsts nespēj aizliegt „legālās narkotikas”
Birokrātisko procedūru dēļ Latvijā jau mēnešiem nekādi nevar aizliegt tā dēvēto legālo narkotiku tirdzniecību.
Sabiedrība
2012. gada 28. maijs, 13:17

Valsts nespēj aizliegt „legālās narkotikas”

Jauns.lv

Kaut Veselības ministrija jau gada sākumā nāca klajā ar priekšlikumu par 33 jaunu narkotisko un psihotropo vielu iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā, to aizliegšanu varētu aizkavēt Saeimas vasaras brīvlaiks.

Lēmums par tā dēvēto legālo narkotiku aizliegšanu beidzot varētu tikt pieņemts tikai nākamajā valdības sēdē nākamnedēļ, laikrakstam „Diena” prognozējis Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Bekmanis.

Turklāt šo vielu pilnīgai aizliegšanai vēl nepieciešams Saeimas atbalsts, tādēļ procesu varētu iekavēt arī tuvojošās parlamenta vasaras brīvdienas. Naudu jaunu ekspertīžu iekārtu pirkšanai Valsts policijai ierēdņiem gan izdevies „sakasīt”.

„Legālo narkotiku» aizliegšanas process Latvijā aizņem stipri vairāk laika nekā kaimiņvalstīs - Lietuvā jaunas vielas var tikt aizliegtas pat viena vai divu mēnešu laikā, bet Igaunijā aptuveni trīs mēnešos, raksta „Diena”. Tas ir tāpēc, ka, piemēram, Lietuvā vielas tiek aizliegtas ar veselības ministra rīkojumu, savukārt Latvijā tam nepieciešams ne tikai valdības atbalsts, bet arī izmaiņas likuma „Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumā, kur norādīti kaitīgo vielu apjomi, no kuriem iestājas kriminālatbildība. Kaut gan šādi grozījumi ierasti parlamentā tiek skatīti steidzamības kārtībā, līdz Saeimas vasaras brīvdienām palicis tikai mēnesis.

„Teorētiski var paspēt likumprojektu izskatīt Saeimā līdz vasaras brīvdienām, bet tas vairs nav atkarīgs no mums,” atzinusi Veselības ministrijas pārstāve Anita Segliņa. Tādā gadījumā 33 vielu aizliegšana būs iespējama tikai rudenī, kad atsāksies parlamenta sēdes, un process būs prasījis vismaz deviņus mēnešus.

Latvijā šobrīd gan top likuma izmaiņas, kas „legālo narkobiznesu” varētu stipri iedragāt, - ķīmiķi pēc Veselības ministrijas  pasūtījuma izstrādā narkotisko vielu ģenērisko formulu, kuru aizliedzot vairs nebūtu nepieciešams iziet laikietilpīgo aizliegšanas procesu attiecībā uz katru narkotirgū parādījušos jauno vielu. Tomēr arī tas var prasīt vēl gana daudz laika.

„Formulas praktiski ir gatavas, pašlaik turpinās tehniskais to aprakstīšanas darbs, kas ir laikietilpīgs process. Par termiņiem, kad notiks kāda tālāka virzība, es diemžēl šobrīd vēl nevaru neko pateikt,” atzinusi Segliņa.

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press