Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. jūnijā
Sabiedrība
2012. gada 15. jūnijs, 10:07

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. jūnijā

Jauns.lv

Daugmales pilskalnā risināsies Baltijā vērienīgais viduslaiku rekonstrukcijas festivāls ar īstām seno laiku kaujām. Ēdoles pils pagalmā atkal nākamais komunālvaldes priekšnieks Emīls tiksies ar nabagmājas komandanti.

­ Smiltenē visi dzers pienu, svinēs pilsētas svētkus un ballēsies kopā ar „Labvēlīgo tipu” un „Credo”. Džūkstē noteiks pasakaini Pļavu svētki. Salaspils Botāniskajā dārzā varēsim gatavoties lielajai līgošanai. Neaizmirstami piedzīvojumi arī koncertu apmeklētājiem – Dzintaros viesosies Eirovīzijas 2. vietas ieguvējas – šarmantās Buranovas vecmāmiņas, bet „Palladiumā” – ekstravagantie briti – „The Tiger Lillies”. Pārsteigumi arī Vecrīgas izstāžu zālēs – provinciālie igauņu mākslinieki un latviešu provokatori – negantnieki, kā arī skaņas izstāde erotiskās dzejas pavadījumā.

1. Daugmales pilskalna svētki

16. un 17. jūnijā Daugmalē (Ķekavas novads) notiks pilskalna svētki „Daugmale cauri gadsimtiem”.

Daugmales pilskalna svētku pirmā diena – sestdiena, 16. jūnijs, būs veltīta senajiem laikiem (10. – 13. gadsimts). Pulksten 12.00 notiks svētku atklāšana, ugunskura iedegšana un svētku parāde, pulksten 13.00 - Seno cīņu turnīrs, pulksten 16.00 - Lokšaušanas sacensības, pulksten 16.45 - Seno cīnītāju sacensības, pulksten 18.00 - Lielā kauja ar kuģa piedalīšanos, pulksten 19.00 tiks slēgta Senā nometne, bet pulksten 20.00 koncertā uzstāsies dūdu un bungu grupa „Auļi”.

Svētku otrā diena – svētdiena, 17. jūnijs, būs veltīta viduslaikiem (13. – 15. gadsimts). Otrās dienas atklāšana sāksies pulksten 12.00, bet pulksten 12.30 būs Viduslaiku turnīrs, pulksten 13.15 –Raganu medības, pulksten 15.00 – uzstāsies etnogrupa „Pērkonvīri”, pulksten 15.30 - Mazā kauja pie ostas, pulksten 15.45 – viduslaiku nometnes nocietināšana, pulksten 17.00 – Lielā kauja – uzbrukums nometnei, bet pulksten 18.00 būs svētku noslēgums.

Abas svētku dienas visas dienas garumā būs arī amata prasmju demonstrējumi, amatnieku tirdziņš, vizināšanās laivā, ekskursijas pa Daugavu, seno tērpu un bruņu pielaikošana, izjādes ar zirgiem, šaušana ar loku un šķēpa mešana.

Daugmales pilskalna svētkos piedalīsies seno cīņu klubi ne tikai no Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Uzstāsies grupas „Auļi”, „Vilkači”, „Pērkonvīri”, „Dzītari”, „Liives”, „Vējam kabatā”, folkloras kopa „Laiva” un Katlakalna folkloras kopa.

Biļešu cenas: Ls 4 (vienai dienai), Ls 6 (abām dienām). Naktī no sestdienas uz svētdienu tiks nodrošinātas arī telts vietas. Uz Daugmales pilskalnu svētku dienās no Ķekavas novada centriem kursēs bezmaksas autobuss. Sīkāk internetā: www.daugmalespilskalns.lv.

Daugmales pilskalna svētki 2011. gadā

2. Emīla tirgus ar 17 sieriem un vēžiem Ēdoles pilī

Godinot leģendāro latviešu spēlfilmu „Emīla nedarbi”, kurā daudzas no epizodēm tapušas Ēdoles pilī, jau otro gadu pēc kārtas Ēdoles pils piedāvā apmeklētājiem svētdienu, 17. jūniju, pavadīt jaukā un nebēdnīgā atmosfērā.

Šogad komandante ar Emīlu draudzīgi kopā uz dzīvas uguns vārīs vēžus. Emīla tirdziņā varēsiet sastapt zemniekus, mājražotājus, amatniekus un rokdarbnieces no tuvākas un tālākas apkaimes, un tirdziņa apmeklētāji varēs ne tikai iepirkties, bet arī kaulēties, nogaršot lauku labumus, gardus sierus, izvēlēties kādu oriģinālu rotu draudzenei, kā arī iegādāties saviem bērniem pašdarinātas rotaļlietas.

Ģimenes ar bērniem varēs izbaudīt zirgu izjādes, kā arī atrakcijas Ēdoles pils parkā. Pils pagalmā varēs vērot leģendāro filmu „Emīla nedarbi”, baudot kādu atspirdzinošu dzērienu un uzkodas.

Tirdziņš būs atvērts no pulksten 10.00 līdz 17.00, bet visiem interesentiem pils būs atvērta jau no pulksten 8.00 un darbosies līdz pēdējam apmeklētājam.

Pasākumā ieeja bez maksas Sīkāk internetā: www.edolespils.lv.

Emīla tirgus Ēdolē 2011. gadā

3. Smiltenes pilsētas svētki

Sestdien, 16. jūnijā, norisināsies vērienīgi Smiltenes pilsētas svētki „Piena lustes Smiltenē”, kuros savu 100 gadu jubileju sāks svinēt senākais Smiltenes uzņēmums – akciju sabiedrība „Smiltenes piens”. Būs gan iespaidīga svētku programma, gan patīkama atmosfēra, kā arī interesanti pasākumi gan lieliem, gan maziem.

Pilsētas svētkos jau no pulksten 8.00 Jāņukalnā darbosies amatnieku un lauku labumu tirdziņš, radošās darbnīcās, kā arī ar gardumiem tirgosies un apmeklētājus cienās Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi.

Pulksten 9.00 svētkus ieskandinās un viesus sagaidīs Smiltenes pilsētas pūtēju orķestris. Svētku atklāšana sāksies pulksten 10.00, kad kopā ar galveno „Piensaimnieku” un viņa palīgiem „Sieriem” no tālās Holandes, Krievijas un arī tepat no Latvijas, ikviens tiks iesaistīts dažādās izdarībās un ēverģēlībās. Ikkatrs savu roku varēs iemēģināt govs slaukšanas, siera meistara zābaka mešanas un piena dzeršanas sacensībās. Gardēži varēs mieloties ar īpašo jubilejas siera zupu. Svētku ietvaros paredzēta arī ekskursija „Pienam pa pēdām”, kur varēs izzināt „Smiltenes piena” 100 gadus garo mūžu.

Programmā arī: pulksten 13.00 – spēkavīru čempionāts, 19.00 – dižs svētku noslēguma pasākums, 22.00 – zaļumballe kopā ar grupām „Credo” un „Labvēlīgais tips” (ieeja: Ls 2). Sīkāk internetā: www.smiltene.lv .

4. Zaļā Pirmsjāņu sestdiena Salaspilī un Džūkstē

Pirms Jāņiem pamatīgi izpētīt Jāņu zāles un sagatavoties sētas pušķošanai ar meijām un vainagu pīšanai varēs gan Salaspilī, gan Džūkstē.

* Sestdien, 16. jūnijā, Nacionālajā botāniskajā dārzā (Salaspilī) būs trīs lieli pasākumi vienlaicīgi – Ūdensdiena, gadatirgus un paaudžu sadancošanās „Cik tad tālu Jāņu diena?”.

Botāniskajā dārzā tradicionālo jūnija stādu gadatirgu kuplinās paaudžu sadancošana, kurā piedalīsies teju 300 dejotāji – bērnu, vidējās paaudzes un senioru deju kolektīvi, kā arī folkloras kopa un pūtēju orķestris. Pulksten 12.00 būs koncerts, pēc tā – balle, ieskandinot Jāņu dienu ar dančiem un lustīgu līgošanu.

Savukārt praktiskajiem dārzkopjiem papildus iespējai iegādāties visdažādākās vasaras puķes un ziemcietes savam dārzam tiks piedāvāta virkne Ūdensdienas nodarbību. Zināšanās un prasmēs no pulksten 10.00 dalīsies SIA „Akvedukts” lietpratēji, kuri stāstīs par laistīšanas sistēmām mazdārziņu siltumnīcām, dārzeņu lauciņiem un puķu dobēm, dekoratīvo dārzu strūklakām, dīķīšiem, strautiem un citām ūdensgudrībām.

Visas dienas garumā gadatirgus apmeklētāji varēs aplūkot arī ūdensrožu izstādi no Gunas Rukšānes kolekcijas, iepazīties ar stādaudzētavas „Blīdene” ūdensaugu sortimentu, kā arī saņemt padomus ūdensaugu izvēlē un audzēšanā.

Profesionāļa vadībā ikviens varēs izmēģināt spēkus āderu meklēšanā. Savukārt bērnus gaida atraktīvas ūdensspēles: ne visiem izdosies palikt sausiem, bet būs mierinājuma balvas.

Sīkāk internetā: www.nbd.gov.lv .

* Dabas aizsardzības pārvalde un Džūkstes pasaku muzejs aicina uz Pļavu dienu Līgo noskaņās sestdien, 16.jūnijā., kas notiks Lanceniekos - Džūkstes pasaku muzeja apkārtnē.

Pļavu diena tiks Jāņus un pirmssvētku noskaņās tiks ieskandināta pulksten 16.00. Sanākušies uzzinās ko jaunu par pļavu augiem un citiem pļavu iemītniekiem, mācīsies pīt vainagus un dziedāt Jāņu dziesmas. Pulksten 17.00 būs Džūkstes pasaku muzeja apmeklējums, bet pēc tam kopā ar pļavu ekspertu visi dosies pastaigā pa tuvējās apkārtnes pļavām un iepazīs daudzveidīgo augu pasauli. No pļavās salasītajām zālītēm uz ugunskura vārīs tēju un kopā ar vietējās folkloras kopas dalībniekiem visi mācīsies Jāņu dziesmas un pīs vainagus. Vakarā, ap pulksten 20.30, paredzēta griežu un citu pļavas putnu klausīšanās Dunduru pļavās.

Dalība pasākumā ir bezmaksas. Sīkāk internetā: www.daba.gov.lv.

5. Ekstravagantie briti koncertzālē „Palladium”

Rīgas koncertzālē „Palladium” sestdien, 16. jūnijā, pulksten 20.00  jaunā albuma prezentācijas tūres ietvaros uzstāsies ekstravagantā grupa no Anglijas „The Tiger Lillies”. Grupa jau divas reizes ir viesojusies Latvijā, pēdējā no tām notika 2009. gada „Positivus” festivālā, kad „The Tiger Lillies” sniedza priekšnesumu tūkstošiem festivāla apmeklētāju.

Londonā bāzēto grupu pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā izveidoja solists Martins Žaks, iekļaujot grupā arī bundzinieku un kontrabasa spēlētāju. Sev raksturīgajā, melnā humora manierē „The Tiger Lillies” apdzied gan prostitūciju un opija smēķēšanu, gan mūžīgo ielu muzikantu noplukušo dzīvi. Grupas daiļradē apvienotas dažādas mūzikas ietekmes - sākot ar čigānu balādēm, vācu kabarē un franču šansonu, līdz „netīriem” cietuma blūziem un ielu muzikantu dziesmām. „The Tiger Lillies” šovi vienmēr ir kā krāšņi un melodramatiski kabarē uzvedumi.

Grupa ierakstījuši vairākus albumus, to starpā arī kabarē iedvesmoto „Shockheaded Peter: A Junk Opera” 1998. gadā un „Grammy” balvai nominēto „The Gorey End” 2003. gadā. Šogad grupa laida klajā jau savu 31. albumu „The Rime of the Ancient Mariner”.

Biļešu cena Ls 18. Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

„The Tiger Lillies”: „The Dreadful Story of Harriet and the Matches”

6. Buranovas vecmāmiņas Jūrmalā

Šī gada Eirovīzijas sensācija – šarmantās Buranovas vecmāmiņas no Krievijas sestdien, 16. jūnijā, viesosies Jūrmalā un kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves. Eirovīzijas 2. vietas ieguvējas sestdien pulksten 20.00 kopā ar Eirovīzijas dalībniekiem, kuri pārstāvējuši Latviju (Valters un Kaža, Roberto Meloni un „Bonaparti.lv”, „Pirates of the sea”), uzstāsies labdarības koncertā „Atceroties Eirovīziju”. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies Latvijas pārstāvji, bet otrajā – sirmmāmiņas no tālās Udmurtu republikas Buranovas ciema.

Jāteic, ka „Buranovas vecmāmiņas” nav nekādas iesācējas – viņas jau pieradušas rampu gaismā būt kopš 2000. gada. Sākumā vecmāmiņas dziedāja tautas dziesmas vienīgi udmurtu valodā, bet 2008. gadā viņām piedāvāja dzimtajā valodā iedziedāt rokmūziķa Viktora Coja un Borisa Grebenščikova dziesmas, kuras bija un joprojām Krievijā ir ļoti populāras. Kopš tā laika „Buranovas vecmāmiņas” iepazina arī ārpus Udmurtijas. 2010. gadā vecmāmiņas pirmo reizi piedalījās Eirovīzijas nacionālajā atlases kārtā. Toreiz vecmāmiņas ieņēma trešo vietu un viņas ievēroja arī citur pasaulē, ne tikai Krievijā.

Tagad grupā ir astoņas dalībnieces. Vecākajai dalībniecei ir 76 gadi, jaunākai - 43 gadi, kura arī ir ansambļa mākslinieciskā direktore. Neviens nevar dot skaidru viedokli par to, kādā stilā vai žanrā ansamblis izpilda dziesmas. Bet viens ir skaidrs - etniskais projekts „Buranovas vecmāmiņas” šobrīd uz sava augstākā popularitātes viļņa.

Jāteic, ka vecmāmiņu koncerttūrei ir visnotaļ cēls un gaišs mērķis. 1939. gadā Buranovas ciemā pilnīgi tika sagrauta baznīca, kura joprojām nav atjaunota. Ciema iedzīvotāji dodas uz tuvāko baznīcu 40 kilometru attālumā. Ansambļa dalībnieču sapnis ir uzcelt no jauna savā dzimtajā ciematā baznīcu. Un tas arī laikam ir viens no galvenajiem stimuliem, kas liek ansambļa dalībniecēm doties uz skatuves un dziedāt publikai.

Biļešu cenas: Ls 15 – 40. Sīkāk internetā: www.dzk.lv .

Buranovas vecmāmiņas dzied par apustuli Andreju
Buranovas vecmāmiņas 2009. gadā

­

7. Vecrīgas izstāžu jaunumi: erotiskā skaņa, negantnieki, jūgendstila mode un…

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Rīgā) līdz 28. oktobrim var apskatīt pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi no Parīzes „Jūgendstila mode”.

Izstādē eksponēti 70 izcili jūgendstila perioda tērpi, kurus veidojuši tā laika ievērojamie modes nami. Tie demonstrē Latvijas publikai lieliskus audumus, piegriezumu, mežģīnes, izšuvumus un aplikācijas.

Izstādi papildina liels modes aksesuāru skaits no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas: vēdekļi, somiņas, apavi, lietussargi, cimdi, smaržu flakoni, juvelieru izstrādājumi un citi 19. un 20. gadsimta mijas sieviešu un vīriešu modes aksesuāri, kas uzskatāmi stāstīs par jūgendstila līnijas iespaidu uz šī perioda priekšmetu un modes pasauli, kas radīja tik ļoti daudz skaistuma. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv un

www.vassiliev.com

.

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1) līdz 29. jūlijam ir skatāma izstāde „Negantnieki. Mākslinieki – sabiedrības izaicinātāji”. Izstāde pārstāv Latvijas māksliniekus - provokatorus ar darbiem, kas tapuši no 20. gadsimta 80. gadu otrās puses līdz mūsdienām – laikā, kad vienīgais cenzūras aparāts ir bijusi pašas sabiedrības attieksme.

Lai uzsvērtu vienu no izstādes uzstādījumiem – demonstrēt vērtēšanas kritēriju nosacītību – ekspozīcijā apvienotas vairākas mākslinieku paaudzes, izceļot tos autorus, kuri ir vērsti uz sabiedrības izaicināšanu. Ekspozīcijā pārstāvēti dažādi mediji: glezniecība, grafika, objekti, instalācijas, fotogrāfijas un filmas. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pils laukumā 3) ir skatāma visnotaļ unikāla izstāde, jo tajā, iespējams, pirmoreiz Latvijā galvenā eksponāta lomā ir skaņa: Latvijas dzejnieku darbu lasījumi, lielākoties pašu autoru izpildījumā, kā arī pašmāju mūzikas ieskaņojumi. Izstādes veidotāju mērķis ir piedāvāt apmeklētājiem klausīšanās pieredzi, kuras laikā dzirdes maņas rod turpinājumu citās maņās – sadzirdot krāsu, formu, smaržu un garšu, citiem vārdiem, sagādāt apmeklētājiem sinestētisku baudījumu.

Izstādes saturu veido autoru pārstāvēto laikmetu un izteiksmes dažādības spektrā plaša dzejas un mūzikas izlase: no Raiņa līdz Arvim Vigulam, no Jāņa Mediņa līdz „Hospitāļu ielai”. Izlasi vienojošais princips ir bagātīgs jutekliskās pieredzes klāsts, kas Rietumu filozofijas tradīcijā apvienojas Erosa tēlā. Īpaša vieta izstādē tiks atvēlēta pirms 105 gadiem iznākušajam Edvarta Virzas dzejas krājumam „Biķeris”. Sīkāk internetā: www.rmm.lv.

* Galerijā „Bastejs” (Alksnāja ielā 7) ir skatāma igauņu mākslinieku grupas „Kursi Koolkond” („Kursi skola”) darbu izstāde. Bieži dzirdēts, ka mistiskā „Kursi skola” ir sagrāvusi uz metropoli centrēto mākslas modeli. Pirms 15 gadiem radās „Kursi skola”, kas publiski ironizēja un dēvēja sevi par provinciālu mākslu. Mākslas kritika tolaik bija iesīkstējusi, un ilgu laiku „kursieši” tika uzskatīti par zināmā mērā trakajiem. Mūsdienās no „Kursi skolas” nāk gan biennāļu mākslinieki, gan valsts mākslas balvu laureāti, gan Igaunijas mākslas institūciju vadītāji un priekšsēdētāji. Sīkāk internetā: www.bastejs.lv.

* Līdz 9. jūlijam Pēterbaznīcā ir skatāma biedrības „Latviešu tautas lietišķās mākslas savienības” rīkota izstāde „Māksla un amatniecība”. Izstāde ir sabiedriski aktīvu Latvijas meistaru un mākslinieku darbu parāde. Tie ir meistari, kas darbojas vairākos lietišķās mākslas žanros un līdztekus tradīciju saglabāšanai un latviešu tautas lietišķās mākslas popularizēšanai aktīvi un radoši strādā pie savas jaunrades. Sīkāk internetā: www.tautasmaksla.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Daiga Možeika/Nacionālais botāniskais dārzs, Lita Krone/LETA, Inta Mengiša, Indra Kuzmicka/poga.lv