Runā Rīga

Sodanaudas atlaidēm pieteikušies vairāk nekā 100 "Rīgas namu pārvaldnieka" klientu

Jauns.lv

Pirmajā dienā jau vairāk nekā 100 pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" klienti noslēguši mierizlīgumu par parāda summas atmaksu, tādējādi atbrīvojoties no uzkrātās kavējuma naudas.

Sodanaudas atlaidēm pieteikušies vairāk nekā 100 "...

Līdzīgi plāno rīkoties arī pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks", kurš klientiem kavējuma naudas atlaišanu plāno piedāvāt jau jūlija beigās.

Kā ziņots, Rīgas namu pārvaldnieka klientiem, kuri uzkrājuši parādus par apkuri un namu apsaimniekošanu, no šodienas līdz 31.decembrim dota iespēja noslēgt mierizlīgumu - viņiem tiks atlaista kavējuma nauda un laikā līdz 24 mēnešiem būs jāatmaksā tikai parāda pamatsumma. Pret tiem parādniekiem, kas šo iespēju neizmantos, uzņēmums no 1.janvāra vērsīsies tiesā.

"Rīgas namu pārvaldnieka" preses sekretārs Krists Leiškalns pastāstīja, ka uzņēmums īstenojis plašu klientu informēšanas kampaņu, izvietojot informāciju par iespēju saņemt kavējuma naudas atlaidi gan uz jūnijā nosūtītajiem rēķiniem, gan izvietojot plakātus iecirkņos un klientu apkalpošanas centros.

Uzņēmums gatavojies ievērojamam klientu pieplūdumam, tāpēc no šodienas iecirkņos un klientu apkalpošanas centros piesaistīti papildu darbinieki. Daļa darbinieku piesaistīti no jauna, - tas saistīts ar zināmām izmaksām, taču Leiškalns uzsvēra, ka tiesāties ar visiem parādniekiem izmaksātu dārgāk.

Pirmajā dienā mierizlīgumus par parāda atmaksas grafiku un kavējuma naudas atlaišanu visbiežāk noslēguši klienti, kuru parāds ir no 200 līdz 700 latiem, tomēr laika periods, kurā uzkrājušies parādi, ir ļoti atšķirīgs. Klientu plūsma atbilst prognozētajai un līdz dienas beigām noslēgto mierizlīgumu skaits, visticamāk, būtiski pieaugs, norādīja Leiškalns.

Lai padarītu mierizlīgumu slēgšanu raitāku, iecirkņos izvietotas veidlapas un instrukcijas, kā tās aizpildāmas. "Rīgas namu pārvaldnieka" valdes priekšsēdētājs Ervins Straupe šodien personīgi apmeklējis visus uzņēmuma iecirkņus un klientu apkalpošanas centrus un pārliecinājies, ka klientu plūsma uz priekšu virzās raiti. Rindas veidojušās vienīgi Kurzemes iecirknī, kas ir lielākais "Rīgas namu pārvaldnieka" iecirknis, un Sarkandaugavā.

"Rīgas namu pārvaldnieka" klienti mierizlīgumus var noslēgt kopumā 11 iecirkņos - iecirknī "Purvciems" D.Brantkalna ielā 21, "Pļavnieki" Augusta Deglava ielā 106/4, "Daugava" Aglonas ielā 39, "Jugla" Brīvības gatvē 430, "Valdemārs" Valdemāra ielā 106/108, "Centrs" E. Birznieka-Upīša ielā 11, "Sarkandaugava" Aptiekas ielā 8, "Vecmīlgrāvis" Baltāsbaznīcas ielā 52, "Kurzeme-centrs" Mārtiņa ielā 7 un "Kurzeme-Buļļupe" Gobas ielā 6a, kā arī "Zemgale" E.Smiļģa ielā 46.

Tikmēr līdzīgu iespēju saviem klientiem plāno paredzēt arī otrs pašvaldības namu apsaimniekotājs - "Rīgas pilsētbūvnieks". Uzņēmuma pārstāvis Ivo Kiršblats aģentūrai LETA pastāstīja, ka šodien uzņēmuma valdes sapulcē nolemts rīkoties līdzīgi, lai visā pilsētā pašvaldības uzņēmumu apsaimniekoto namu klientiem tiktu nodrošinātas vienādas iespējas. Uzņēmuma speciālisti sākuši darbu pie juridisku nianšu precizēšanas, lai jau jūlija beigās slēgt mierizlīgumus, sastādīt parāda atmaksas grafikus un saņemt kavējuma naudas atlaides varētu arī "Rīgas pilsētbūvnieka" klienti.

Kopumā 48 "Rīgas pilsētbūvnieka" namos parādu summa sasniegusi aptuveni pusmiljonu latu. Aptuveni 125 klienti rēķinus nav maksājuši vairāk nekā divus gadus, bet vairāk nekā 500 klientu maksājumus kavē vismaz 60 dienas. "Sanāk apburtais loks, - ja cilvēkam ir parāds un viņš maksā nevis pilnu summu, bet pēc iespējām, vispirms nosedz soda procentus, bet parāda pamatsumma nerūk," atzina Kiršblats.

Kā ziņots, "Rīgas namu pārvaldnieka" klientu parāda kopējā summa ir aptuveni 31 miljons latu, no kuriem 7 miljoni latu ir aprēķinātā kavējuma nauda.

Kopumā uzņēmumam parādā ir aptuveni 64 000 klientu, no kuriem aptuveni 24 000 ir ilgstošie parādnieki. Ilgstošo nemaksātāju parādu vidējā summa ir aptuveni 1500 lati, no kuriem 40-50% ir kavējuma nauda. Ilgstošajiem parādniekiem kavējuma maksas atlaides varētu sasniegt 700-800 latus.

Līdz šim katrā no 15 bijušajām namu pārvaldēm bija noteikta atšķirīga kavējuma naudas maksa. Taču no šodienas visiem "Rīgas namu pārvaldnieka" klientiem soda nauda par kavētajiem maksājumiem būs 0,1% dienā.

Pret tiem iedzīvotājiem, kas līdz 1.janvārim neizmantos iespēju noslēgt mierizlīgumu, "Rīgas namu pārvaldnieks" varēs vērsties tiesas ceļā.

LETA