"Rīgas satiksmes" šoferiem mācīs, kā izturēties pret riteņbraucējiem
Ne vienmēr vainīgs ir tikai vadītājs un ne vienmēr var apgalvot, ka konflikts ar riteņbraucēju izraisīts apzināti.
Runā Rīga
2012. gada 3. augusts, 21:56

"Rīgas satiksmes" šoferiem mācīs, kā izturēties pret riteņbraucējiem

Jauns.lv

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzdevis pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" šoferiem augustā un septembrī organizēt kursus, lai mācītu, kā izturēties pret riteņbraucējiem.

Mēra preses sekretāre Anna Kononova norādīja, ka pirmie izglītojošie semināri visiem sabiedriskā transporta vadītājiem par velosipēdistu un autovadītāju savstarpējo toleranci uz ceļiem, esošajām problēmām un iespējamajiem risinājumiem tiks rīkoti jau šomēnes.

"Ar katru gadu rīdzinieki arvien aktīvāk izmanto velosipēdus, un skaidrs, ka nākamgad velosipēdistu skaits atkal pieaugs. Vienlaikus ir sūdzības par to, ka sabiedriskā transporta vadītāji pret riteņbraucējiem ne vienmēr izturas kā pret pilntiesīgiem satiksmes dalībniekiem. Tieši tāpēc, gatavojoties 2013.gada sezonai, vadītājiem tiks organizēti šie semināri," skaidroja Ušakovs.

Latvijas riteņbraucēju apvienības valdes loceklis Viesturs Silenieks uzsvēra, ka arī riteņbraucējiem ir jāuzņemas atbildība par to, lai uz ceļiem varētu sadzīvot gan sabiedriskais transports, gan velosipēdisti. Viens no semināru mērķiem ir apzināt tās problēmas, kādas šobrīd eksistē, un rast tām risinājumus.

Semināri tiks rīkoti sadarbībā ar Latvijas riteņbraucēju apvienību, pieaicinot CSDD un Valsts policijas pārstāvjus.

"Rīgas satiksmes" preses sekretārs Viktors Zaķis par šādu rīkojumu vēl nebija informēts, taču atzina, ka preventīvos nolūkos šādas apmācības, kas atgādinātu par savstarpējas sapratnes un tolerances nepieciešamību starp visiem satiksmes dalībniekiem, būtu nepieciešamas.

Šā gada laikā uzņēmumā saņemtas aptuveni 15 sūdzības par gadījumiem, kad sabiedriskā transporta šoferis nogriezis ceļu velosipēdam, piespiedis to pie apmales vai tā priekšā strauji bremzējis, kā arī par citiem konfliktiem. Lielākā daļa sūdzību iesniegtas vasaras mēnešos - jūnijā un jūlijā.

Zaķis gan atzina, ka reālais konfliktu skaits, visticamāk, ir lielāks, taču riteņbraucēji nereti par tiem neziņo.

Pretenzijas par "Rīgas satiksmes" šoferu braukšanas stilu var iesniegt gan elektroniski e-pastā "info@rigassatiksme.lv", pieteikt pa bezmaksas tālruni 80001919 vai sūtīt informāciju pa pastu. Zaķis uzsvēra, ka būtiski ir fiksēt notikuma detaļas - precīzu laiku un sabiedriskā transportlīdzekļa numuru -, lai šoferi varētu identificēt.

Zaķis gan piebilda, ka ne vienmēr vainīgs ir tikai vadītājs un ne vienmēr var apgalvot, ka konflikts izraisīts apzināti: "Jāmēģina atrast savstarpējā sapratne. Ar lielo transportlīdzekli reizēm grūti pamanīt velosipēdistu."

LETA/Foto: LETA