Pasaulslavenu aktieru miesassargs un kikboksa čempions lūdz palīdzību. FOTO
Tikko notikusi nelaime. Vitālija tēvs tur dēla roku.
Sabiedrība
2012. gada 8. augusts, 19:50

Pasaulslavenu aktieru miesassargs un kikboksa čempions lūdz palīdzību. FOTO

Jauns.lv

Kādreizējais Latvijas kikboksa čempions, izpletņlēcējs Vitālijs Trusevičs nonācis bezizejas situācijā un lūdz finansiālu palīdzību, lai veiktu sarežģītas operācijas. Pēc neveiksmīga lēciena ar izpletni 2004. gadā viņš kļuva par 1. grupas invalīdu.

Ventspilnieks Vitālijs Trusevičs ir bijis veiksmīgs pasaulslaveno kinoaktieru Alēna Delona un Pjēra Rišāra miesassargs, Latvijas čempions kikboksā, filmējies vairākās kinolentēs, bet tagad cīnās par savu veselību.

Viņš var palikt piekalts pie gultas, jo Vitālijam un viņa ģimenei nav līdzekļu, lai Vācijā veiktu operācijas, kas vīrieti atgrieztu pilnvērtīgā dzīvē. Latvijas medicīnai viņš vairs netic, jo tā viņu padarījusi par 1. grupas invalīdu.

Gribēja glābt citu cilvēku dzīves, bet tagad palīdzība vajadzīga pašam

Pirms liktenīgā lēciena ar izpletni 2004. gada jūnijā Vitālijs bija spēcīgs un vesels vīrietis. Arī tagad viņš ir dzīvesspara pilns un stiprs vīrs, bet veselība gan ir iedragāta. Kāda klīnika Vācijā viņam solījusi veikt trīs operācijas un nodrošināt rehabilitācijas kursu, lai viņš atkal varētu staigāt. Tomēr tas maksā naudu – vairāk nekā 100 000 eiro. Viņš nekad nav radis lūgt palīdzību, bet nu tas ir nepieciešams. Vitālijs Kasjauns.lv stāsta, ka operācijas jāveic pēc iespējas ātrāk, bet viņam nav tik daudz naudas, lai dotos uz klīniku Vācijā.

Vitālija dzīvesbiedre Sigita Kasjauns.lv stāsta, ka viņas vīrs filmējies tādās kinolentēs kā „Rīgas gambīts”, „Rīgas sargi” un „Inspektors Grauds”, kā arī piedalījies citos kino projektos. Bijis 2003. gada Latvijas čempions kikboksā. Pirms gadiem desmit, kad Rīgā, kinofestivālā „Baltijas pērle”, viesojās franču aktieri Alēns Delons un Pjērs Rišārs, Vitālijs bija kinozvaigžņu miesassargs.

Vitālijs bija iesniedzis dokumentus uzņemšanai Latvijas Valsts militārajā dienestā un gatavojās kļūt par vienu no glābējiem Gaisa spēku 1. aviācijas eskadriļā un sniegt savu palīdzību cilvēkiem, kuri nonākuši nelaimē. Tomēr nelaime piemeklēja viņu pašam.

Liktenīgais lēciens

Vitālija izpletņlēcēja karjerā, 635 lēciens bija liktenīgais. Turklāt pirms nelaimes gadījuma Trusevičs bija arī „Ventspils aerokluba” direktors un izpletņlēkšanas instruktors.

2004. gada 6. jūnijā, peldsezonas atklāšanas pasākumā Ventspils pludmalē, Vitālijs organizēja un pats piedalījās, zilā karoga nogādē uz zemes, izlecot no lidmašīnas no četru kilometru augstuma kopā ar 24 izpletņlēcēju sportistiem. Tomēr lēciens bija neveiksmīgs. Vitālijam pa ķiveri ar zābaku trāpīja kāds viņa kolēģis, Vitālijs zaudēja samaņu un ar ātrumu 20 metri sekundē ietriecās pludmales smiltīs, atsitās pret zemi ar ceļiem. Guļot pludmalē Vitālijs zaudēja 60 procentu asiņu. Ar abu kāju augšstilba, krustakaula, kreisā ceļa lūzumiem Vitālijs tika nogādāts Ventspils slimnīcā.

Trīs nedēļas Vitālijs cīnījās par savu dzīvību Ventspils slimnīcas Reanimācijas nodaļā. Pēc trijām nedēļām Vitāliju ar helikopteru nogādāja Rīgā, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā. Uzreiz nākamajā diena Vitālijam veica sešu stundu ilgu operāciju. Operācija izdevās labi un visi ārstu solījumi biji pārliecinoši, bet ārstēšana neaizgāja tā, kā vajag. Vitālijs nogulēja slimnīcā veselu gadu, neceļoties no gultas. Bija stipras sāpes, viņš nevarēja un nedrīkstēja kustēties. Tomēr pēc gada garas un grūtas cīņas par veselības atgūšanu, Vitālijs pirmo reizi nostājās uz savām kājām, turoties pie gultas. Tomēr sekas, un ne jau uz to labāko pusi, jūtamas joprojām. Šo gadu laikā Vitālijam veiktas jau 14 operācijas.

Zatlers iedrošināja: „Drīz varēsi skriet!”

Vitāliju Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā ārstēja nepareizi. Tika noteiktas ekspertīzes un Vitālijs pret slimnīcu vērsās tiesā, kurā par liecinieku tika pieaicināts arī toreizējais slimnīcas vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers. Kā Vitālijs pastāstīja Kasjauns.lv, tad Zatlers tiesā liecinājis, ka pie viņa veselības problēmām tik tiešām vainojama ārstu neprofesionalitāte un kļūdas ārstniecības procesā. Tomēr vēlāk dīvainā kārtā Zatlera liecības esot pazudušas no lietas materiāliem, saka Vitālijs. Tā viņš arī nav panācis 300 000 latu lielo pieprasīto kompensāciju. Tagad Vitālijs iesniedzis kasācijas sūdzību un lieta atrodas Augstākajā tiesā, bet tās izskatīšanas laiks vēl nav noteikts. Tomēr viņš vairs netic mūsu tiesu sistēmai un Kasjauns.lv tikai noteica: „Pie mums neko nevar pierādīt”, nevēloties plašāk komentēt tiesas procesu gaitu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka ar eksprezidentu Zatleru Vitālijs Trusevičs pirmo reizi tikās 2004. gada jūlijā. Lai gan Zatlers bija ārstējošais ārsts citam pacientam, kurš tikai gulēja vienā palātā ar Vitāliju, tomēr nākamais Valsts prezidents pēc viņa lūguma neatteicās aplūkot arī viņa traumas. Zatlers pat esot pacientu iedrošinājis ar vārdiem: „Viss būs labi. Drīz varēsi skriet!”

Lūgums palīdzēt Vitālijam atkal nostāties uz kājām

Tagad Vitālijam skriešana nav prātā – viņam deformējas locekļi un mugurkauls. Ir nepieciešamas trīs vairāk nekā 100 000 eiro vērtas operācijas un rehabilitācijas kurss, kas varētu Vitāliju atkal atgriezt pilnvērtīgā dzīvē.

Vitālijs tic, ka mūsu valstī ir labi un līdzcietīgi cilvēki, kuri ir gatavi palīdzēt. Palīdzēsim Vitālijam tā, kā mēs visi gribētu, lai palīdz mums, ja mēs kāds nedod Dievs nonāktu šādā situācijā, aicina vīrieša dzīvesbiedre Sigita.

Bankas konts palīdzībai ir uz Vitālija Truseviča vārda:

AS Swedbank

S.W.I.F.T.: HABALV22

LV29HABA000151A146192

Saņēmējs: Vitālijs Trusevičs p.k. 150870-11652

Maksājuma mērķis: ziedojums Vitālija Truseviča ārstēšanai un rehabilitācijai.

Kontakta tālruņi:  25920914 (Sigita) un 29545791 (Vitālijs).


Ja pēc Vitālija ārstēšanas un rehabilitācijas nauda paliks pāri, tā tiks pārskaitīta uz www.ziedot.lv kontu, novirzot to citiem šādos negadījumos cietušajiem līdzcilvēkiem.