Sabiedrība
2013. gada 1. februāris, 16:02

Rīgas pašvaldība pati sevi par sniega un ledus netīrīšanu nesoda

Jauns.lv

Rīgā administratīvā pārkāpuma protokolus par sniega un apledojuma netīrīšanu no ietvēm un jumtiem praktiski sastāda tikai privātmāju īpašniekiem. No vairāk nekā 1000 šoziem sastādītajiem protokoliem tikai 16 piestādīti valsts īpašumu saimniekiem. Savukārt pašvaldība sevi ar naudas sodu sodīt nevar.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāvis Uģis Vidauskis Kasjauns.lv informēja, ka šoziem par valsts īpašumu nesakārtošanu sastādīti 16 protokoli, no kuriem 12 sastādījusi Austrumu izpilddirekcijas Administratīvā komisija, kuras pārziņā ir arī Rīgas centrs. Grēkāžu sarakstā par apledojušajām ietvēm un nonotīritiem jumtiem iekļuvusi gan Izglītības un zinātnes ministrija (Vaļņu ielā 2) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (Pils ielā 16), gan Tiesu nama aģentūra (11. novembra krastmalā 31) un Finanšu ministrijas (Pils laukumā 2) ēkas. Parasti valsts māju īpašniekiem sods par nenotīrītajām ietvēm vai jumtiem nav jāmaksā, jo, kā saka Vidauskis, valsts īpašumu apsaimniekotāji divu - trīs dienu laikā visu sakārto un notīra.

Atšķirībā no valsts īpašumu pārvaldniekiem, kuriem nepieciešamas pāris dienas, pašvaldības apsaimniekotāji rīkojas zibenīgi, lepojas Vidauskis. Viss tiek notīrīts nekavējoši. Tas saistīts ar to, ka par kārtības neieviešanu pret pašvaldības uzņēmuma vadītāju var ierosināt disciplinārlietu un priekšnieks var zaudēt amatu, skaidro Vidauskis.

Kaut arī pašvaldības uzņēmumus Administratīvā komisija nevar sodīt, tās pārbauda arī vietvaras īpašumu apsaimniekotājus. Tā, piemēram, pagājušajā nedēļa, kad vēl nebija sācies lielais atkusnis, Administratīvā inspekcija ir konstatējusi četrām pārkāpumus pie pašvaldības uzņēmuma „Rīgas namu pārvaldnieka” apsaimniekotajām ēkām. Šajā gadījumā Administratīvā komisija var nevis sastādīt protokolu, bet gan ierosināt disciplinārlietu pret apsaimniekotāju. Likums nosaka, ka pašvaldība pati sevi administratīvi nevar sodīt.

Reizēm pašvaldības vadības paziņojumi par to, kā tā cenšas ieviest ir visai skaļi. Piemēram, šonedēļ Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzdeva izvērtēt pašvaldības uzņēmuma „Rīgas namu pārvaldnieks” iecirkņa „Centrs'” vadītāja atbilstību amatam un lemt par viņa atbrīvošanu no darba, jo Rīgas centrā uz ietvēm izveidojusies neapmierinoša situācija. Ušakovu satrauca, ka Rīgas dome saņēma īpaši daudz sūdzību par situāciju pilsētas centrā, kad sakarā ar mainīgajiem laika apstākļiem uz ietvēm veidojas apledojums, bet tās nav savlaicīgi notīrītas.

Jāatgādina, ka gan Rīgas pašvaldības policija un Administratīvās komisijas par savlaicīgu ietvju un ēku jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma fiziskas personas var sodīt ar naudas sodu līdz 250 latiem, bet juridiskās personās ar sodu līdz 1000 latiem. Tomēr Vidauskis norāda, ka pašvaldības galvenais uzdevums nav iekasēt soda naudas, bet gan panākt, ka viss tiek sakārtots un satīrīts. Naudas sodus piemērojot tikai īpaši nekaunīgiem apsaimniekotājiem, kuri nereaģē uz pašvaldības brīdinājumiem un aicinājumiem nodrošināt ietvju un jumtu tīrīšanu.

Kasjauns.lv/ Foto: Edijs Pālens/LETA