Mārtiņš Rītiņš: „Es ēdu zirga gaļu. Un man garšo!”
Pazīstamais pavārs Mārtiņš Rītiņš, komentējot pašreiz Eiropu pāršalkušo zirgu gaļas skandālu, norāda, ka pats labprāt uzturā lieto zirga gaļu un tā esot ļoti garšīga. Tomēr mānīties ar produkta sastāvu gan neesot labi.
Rītiņš portālam aprinkis.lv atzinis, ka labprāt uzturā lieto zirga gaļu. Taču kvalitatīvu, nevis pusfabrikātus, kas apceļojuši puspasauli.
Kasjauns.lv jau rakstījis, ka uzņēmumi „Comigel” un „Findus” Rietumeiropā sacēluši pamatīgu skandālu, jo liellopu gaļas produktiem pievienojuši zirga gaļu, turklāt ir aizdomas par veterināro zāļu atliekvielām šajā gaļā. Šāda ziņa satricinājusi teju 16 Eiropas valstis. Savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests paziņojis, ka mūsu lielākie lielveikalu tīkli nav saņēmuši tā dēvētajā zirgu gaļas skandālā iesaistīto uzņēmumu produkciju un nesadarbojas ar minētajām firmām.
Tomēr Rītiņš uzsver – lai kas arī nebūtu norādīts uz pusfabrikātu iepakojuma, par to saturu pārliecināts nevar būt nekad. „Pusfabrikātiem nekad nevar uzticēties. Nekad.” Pavārs aprinkis.lv stāsta, ka pusfabrikātu gaļu neizmanto nedz uzturā, nedz restorāna piedāvājumā un neiesaka to darīt arī citiem: „Šie produkti – lazanja, hamburgeri – ir ceļojuši pa tik daudzām valstīm, ka to izcelsmei vairs nevar izsekot.”
Tai pašā laikā viņš zināja stāstīt, ka Francijā un Itālijā zirga gaļa ir ļoti populāra, šajās valstīs ir īpaši zirga gaļas izstrādājumu veikali. Pavārs stāsta, ka zirga gaļa ir stingrāka un saldāka nekā liellopu gaļa un cilvēku veselībai nebūt nekaitē, tomēr cilvēkus mānīt, viņaprāt, tik un tā ir ļoti nosodāmi: „Tas būtu tāpat, kā uz iepakojuma uzrakstīt „vistas gaļa”, bet patiesībā tā būtu kaķa gaļa.”
Restorāna viesiem gan Rītiņš zirga gaļu vēl neesot pasniedzis, taču pats to ir nobaudījis un zina arī recepti, kā to vienkārši pagatavot. „Ieteiktu paņemt tīru, svaigu zirga gaļu un uzcept. Līdzīgi kā liellopu gaļu!” Rītiņš arī piebilst, ka pati garšīgākā dūmu desa esot no ēzeļa gaļas.