Režisore Dzintra Geka piedzīvo pamatīgu pārbīli Maskavā
Kinorežisore Dzintra Geka pirms mēneša Maskavā pārdzīvoja traumatisko šoku, kas viņai licies aizlaisties no Krievijas galvaspilsētas ar pirmo lidmašīnu.
Sabiedrība
2013. gada 16. maijs, 06:27

Režisore Dzintra Geka piedzīvo pamatīgu pārbīli Maskavā

Jauns.lv

Pazīstamā kinorežisore Dzintra Geka Krievijas galvaspilsētā piedzīvojusi tādu pārbīli un emocionālu uzbrukumu, ka viņa no Maskavas aizmukusi ātrāk un nav sagaidījusi savu apbalvošanu kinofestivālā „Detectivfest”. Viņai Maskava sagādājusi traumatisku šoku.

Dzintra Geka, kura pazīstama ar savām patriotiskajām filmām un kā projekta „Sibīrijas bērni” par staļinisko represiju upuriem vadītāja, pagājušajā mēnesī viesojās Maskavā, lai piedalītos savu filmu pirmizrādēs Krievijā un kinofestivālā saņemtu balvu. Tomēr viņa piedzīvojusi tādu emocionālu uzbrukumu un pārbīli, ka savas veselības labad no Maskavas aizlaidusies ar pirmo lidmašīnu, uz kuru bija pieejamas biļetes.

Geka Maskavā biedrības „Memoriāls” zālē prezentēja savas dokumentālās filmas

„Gvido Zvaigzne” un „Ķekava - Omskas apgabals. 1949.”, kuras ne tai labākajā gaismā attēlo Krieviju un tās realizēto politiku. Protams, ka tas nebija tīkami oficiālajiem krievu vēsturniekiem, kuri zālē Gekai sarīkoja pamatīgu emocionālu uzbrukumu.

Diskusijās pēc kinoseansa „Memoriāla” zālē uzreiz „uzradās vēsturnieks, kurš speciāli bija gaidījis, lai varētu sākt uzbrukumu,” laikrakstā „Latvietis” raksta Geka.

„Kā tādā situācijā, kad Latvijai tik daudz pārkāpumu, Dzintra Geka uzdrīkstas vest uz Maskavu un rādīt tālos notikumus pēc 2. pasaules kara? Vēsturnieks, kurš pēc izskata un izturēšanās atgādināja atvaļinātu čekistu, kļuva arvien naidīgāks. Atcerējos, ka pirms filmu skates tieši viņš prasīja iedot visas manas filmas, nesa man ūdeni padzerties. Ūdens bija rūgts, to skaidri atceros. Ar grūtībām izdevās biedru vēsturnieku apklusināt,” turpina Geka.

Ap vienpadsmitos vakarā režisore ar metro devās uz viesnīcu „Kosmoss”, kur dzīvoja. Nepatīkamie pārdzīvojumi turpinājās. „Pusdivpadsmitos naktī izkāpu savā metro pieturā, netālu no viesnīcas „Kosmoss”. Bija pavisam tumšs, pie gājēju pārejas divi vīrieši privātās drēbēs mēģināja mani aizturēt, bet es skrēju, līdz netālu no viesnīcas nonācu gaismā.

Naktī sāka kratīt drudzis, rūgtums mutē, nezinu no ūdens vai no pārdzīvojumiem. Gribējās tūlīt braukt uz lidostu un atgriezties Latvijā, bet bija jāpiedalās filmu festivālā „Detectivfest” programmā „Sabiedrība un likums”. Festivāla organizētājiem stāstīju, ka braucu projām ātrāk nekā bija paredzēts. Festivāla direktors Jurijs Mitjušins iedeva goda diplomu un teica, ka viņi ciena manu darbošanos, bet man jāsaprot, ka Krievijā šādas filmas netiks izrādītas,” „Latvietī” raksta Geka.

Geka Kasjauns.lv pastāstīja, ka neuzskata, ka agresīvais krievu vēsturnieks „Memoriāla” zālē gribējis viņu noindēt ar pasniegto ūdens glāzi. Saindēšanas pazīmes neesot arī konstatējuši viesnīcas „Kosmoss” mediķi. Sastapšanos ar nepatīkamajiem vīriešiem pie viesnīcas viņa nesaista ar savu radošo darbību, bet gan ar bīstamo un neizturamo Maskavas realitāti. Šoreiz viņa neesot varējusi ne emocionāli, ne fiziski Maskavu paciest, kaut arī sevi neuzskata par bailuli. Vienkārši Maskavā valdošā gaisotne radošam cilvēkam neesot izturama!

Dokumentālās filmas „Gvido Zvaigzne” pirmizrāde Rīgā (LTV „Panorāma”)


Kasjauns.lv/ Foto: Ieva Čīka/LETA, AFP