Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 18. un 19. maijā
Kultūra
2013. gada 17. maijs, 07:45

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 18. un 19. maijā

Jauns.lv

Kamēr Strenčos būs lielie plosta svētki, Liepājā naktī risināsies aktu kultūras akcija un amatnieki drāzīs koku, Saldū cīnīsies ar lāpām un ēdīs saldumus, Koknesē ar senajiem ciskudriļļiem modinās lielo zivi samu, bet Jūrmalā mastos vilks Zilos karogus un atklās vasaras peldsezonu.

Šosestdien ceļojumu pa muzeju uz izstāžu zālēm, kur atvērtas arī daudz jaunu ekspozīciju, Muzeju nakts ietvaros var apvienot arī ar braucienu pa Latvijas skaistākajām vietām, jo daudzviet valstī notiek dažnedažādi brīvdabas festivāli un izrādes, zaļumballes un sacīkstes. Ja riktīgu zaļumballi un jautru ziņģēšanu gribat savienot ar kristīgu vasarsvētku godināšanu, jādodas uz Bīriņu pili, kur pirms Lielā Šlāgerkoncerta notiks Rīgas Krusta draudzes mācītāja Jēkabsona vadītais brīvdabas svētbrīdis.

1. Akti naktī un Līvas ciems Liepājā

Liepājā sestdien un svētdien, 18. un 19. maijā, - Liepājas ostas promenādē notiks 11. Amatniecības un tradicionālās kultūras festivāls „Līvas ciems”, kurā šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta kokamatniecībai. 18. maijā festivāls norisināsies no pulksten 10.00 līdz 18.00, bet 19. maijā – no pulksten 11.00 līdz 15.00.

Vēju pilsēta uz divām dienām kļūs par īstu kultūras cienītāju satikšanās vietu, jo liepājniekiem un Liepājas viesiem būs iespēja apmeklēt, vērot un līdzdarboties ne vien festivālā „Līvas ciems”, bet arī starptautiskās akcijas „Muzeju nakts” sarīkojumos un lielajā kultūras notikumā „Akti naktī”.

* Abas festivāla „Līvas ciems” dienas meistari Iveta un Reinis Kuncīši kokapstrādes darbnīcā „Lāčplēša un Laimdotas darbnīca” bērniem mācīs un palīdzēs izgatavot koka rotaļlietas, koktēlniecības darbnīcā „Dzenīša stāsts” meistara Alvja Vitrupa vadībā varēs vērot un līdzdarboties masīvkoka apstrādē un griešanā, bet kokamatniecības darbnīcā interesenti meistaru uzraudzībā varēs grebt, virpot, gravēt un izgatavot praktiskas lietas no koka. Arī lietišķās mākslas studijas „Kursa” meistari pie sevis gaidīs visus interesentus.

Ikvienam festivāla apmeklētājam būs iespēja arī iegādāties koka izstrādājumus amatnieku tirgū, kurā kopumā ar dažādiem amatniecības izstrādājumiem tirgosies un savas amata prasmes rādīs vairāk nekā 200 amatnieku.

* Sestdien, 18. maijā, pulksten 19.00 Liepājā sāksies lielais kultūras notikums „Akti naktī”. Tā laikā pilsētā atdzīvosies neparastas vietas, skanēs mūzika, tiks rādīts teātris, brīvdabas kino, performances un sveša nebūs mistika. Saplūstot ar šī gada muzeju nakts tēmu „Zaļš mežs”, Liepājā kā Imanta Ziedoņa Zaļajā pasakā „kādu nakti pilsētā ienāks mežs...”. Liepājas muzejā dominēs medību tēma un zaļais kareivja tērps Karostas cietuma muzejā, bet kultūrvēsturiski aktīvajā Graudu ielā dzīvos zaļās domāšanas eko telpas, teātris, mēmais kino un ģitāristu lielansamblis pierādīs, ka koks skan. Gulbju dīķītis piedzīvos zaļo dzejas elektrošoku, bet kafejnīcā „Darbnīca” zaļos konkurss „Dzejas slams”. Ar septiņiem jauniem kubiem uzziedēs Slavas aleja, bet Teātra skvērā dzejā un epifānijās dzīvos katram savs Imants Ziedonis. Liepājas Universitātes Jauno mediju studentu veidotās gaismas instalācijas ietērps pilsētu zaļā noskaņā un aicinās ieskatīties dabā un mūsu dzīvesveidā.

Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

Liepājā vārīsies Kultūras katls

2. Jūrmalas kūrorta sezonas atklāšana

Sestdien, 18. maijā, Latvijas lielākajā kūrortpilsētā Jūrmalā svinīgi tiks atklāta jaunā vasaras kūrortsezona. Būs gan koncerti un uguņošana, gan svinīgi gājieni un Zilā karoga pacelšana!

No pulksten 11.00 sāksies dalībnieku pulcēšanās lielajam svētku gājienam Dzintaru Mežaparka stāvlaukumā. Tradicionāli tajā piedalās vairāki tūkstoši jūrmalnieku, kuri ar katru gadu kļūst arvien atraktīvāki un skaļāki, arvien vairāk piedomā pie sava vizuālā tēla. Šogad sakarā ar rekonstrukcijas darbiem Dzintaru koncertzālē, gājiens tiks uzsākts pulksten 12.20 Dzintaru Mežaparka stāvlaukumā. Dalībnieku kolonna virzīsies pa Dzintaru prospektu, Turaidas ielu, Jomas ielu un noslēgsies Majoru stāvlaukumā. Svinīgās Jūrmalas vasaras kūrortsezonas atklāšanas laikā tiks paziņots par pasaulē populārākā tūrisma ekosertifikāta - Zilā karoga - piešķiršanu Jūrmalas pludmalēm un peldvietām.

Pulksten 13.00 Majoru stāvlaukumā sāksies atklāšanas koncerts, kurā uzstāsies populāri Latvijas mūziķi un grupas - „Autobuss debesīs”, Olga Rajecka, „Musiqq” un citi. Vakara noslēgumā no pulksten 21.00 būs iespēja noklausīties skaistākās Latvijas estrādes mūzikas pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu melodijas, kuras izpildīs tādi pazīstami solisti kā Žoržs Siksna, Vineta Elksne, Rūta Dūduma, Zane Dombrovska un Juris Jope. Vakaru noslēgs krāšņa uguņošana. Ieeja svētku koncertos bez maksas.

Pēc uguņošanas svētki Jūrmalā turpināsies, jo tieši šajā datumā visā Eiropā rīko Muzeju nakti, kad arī Jūmalas muzeji pie sevis aicina netradicionālā veidā un laikā. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

3. Gaujmalas plostnieku svētki Strenčos

Gaujas plostnieku galvaspilsētā Strenčos šajā nedēļas nogalē notiek jau 16. Gaujas plostnieku svētki, kuru kulminācija būs sestdien, 18. maijā. Trešdien sākās tradicionālā plosta siešana un ekspedīcija, ko rīko biedrība „Gaujas plostnieki”, kad arī pie Spicu tilta sākās lielais plosta nobrauciens ar plostu lejup pa Gauju. 18. maijā pulksten 11.00 paredzēts tā finišs Strenčos pie Vecā ozola.

Plostnieku svētki Strenčos sestdien ilgs no agra rīta līdz vēlai naktij. No astoņiem rītā pie Brīvdabas estrādes darbosies svētku gadatirgus. No desmitiem rītā Gaujas krastā pie Plostnieka skulptūras, gaidot plostu, tiks gatavota Plostnieku šostes zupa. Pulksten 11.00 pie vecā ozola tiks svinīgi sagaidīts plosts un notiks plostnieku godināšana, kā arī mielošanās ar šostes zupu.

Vēl programmā: pulksten 12.30 – baļķu zāģēšanas paraugdemonstrējumi; pulksten 13.30 – Vīru spēles plostnieku garā; no pulksten 15.00 līdz 17.00 un no 19.00 līdz vieniem naktī - Muzeju nakts ietvaros Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzejā notiks „Satikšanās priedēs”; visas dienas garumā mazajiem svētku apmeklētājiem būs iespēja draiskoties piepūšamajās atrakcijās un kopā ar Lielajām lellēm piedalīties Lielajās spēlēs.

Pulksten 20.00 Strenču Brīvdabas estrādē sāksies Sadraudzības koncerts, kurā uzstāsies ne tikai vietējie mākslinieki, bet arī viesi no Čehijas un Ungārijas. Pusdesmitos vakarā Gaujas krastos ieskanēsies vakara mūzika, kura noslēgsies ar krāšņu uguņošanu. Pulksten 22.00 sāksies zaļumballe kopā ar grupu „Brāļi optimisti”, bet pulksten 23.00 – Strenču luteriskajā baznīcā notiks koncerts „Šūpuļdziesma vakara lūgšanai”. Sīkāk internetā: www.strencunovads.lv .

4. Sama modināšanas svētki Koknesē

Sestdien, 18. maijā, Koknesē jau ceturto gadu norisināsies Sama modināšanas svētki ar dažādām jautrām izdarībām: virves vilkšanas un svara bumbas celšanas sacensībām, izstādēm, tirgu, Valda Muktupāvela koncertu un citām aktivitātēm. Šogad pirmo reizi notiks arī Tvīda brauciens.

Jau no paša rīta Kokneses ielās notiks svētku gadatirgus, kura laikā Tirgus laukumā un tā apkaimē notiks virves vilkšanas „Nerausti samu un Rūdi aiz ūsām” un svara bumbas celšanas sacensības.

Pirmo reizi Koknesē Sama modināšanas svētku ietvaros notiks arī Tvīda brauciena - retro velosipēdu un tērpu parāde, kura mērķis ir parādīt un akcentēt pagājušā gadsimta 20.- 30. gadu velosipēdu un apģērbu kultūru. Jau no paša rīta Tirgus laukumā sāksies ar velokultūru saistītas aktivitātes - Tvīda brauciena dalībnieku reģistrācija, riteņu sagatavošana un rotāšana braucienam. Būs arī „Ērenpreiss” darbnīcas velosipēdu telts, kurā varēsiet konsultēties par restaurācijas un iegādes iespējām, kā arī veikt izmēģinājuma braucienus. Ikvienam būs iespēja apmeklēt Tvīda stila darbnīcu - izveidot frizūru, pielaikot tērpus un aksesuārus. To visu varēs iemūžināt retro foto teltī.

Tikmēr Blaumaņa mājas, kurā latviešu literatūras klasiķis dzīvoja no 1885. līdz 1887. gadam, vēsturiskajā pagalmā būs skatāma Rūdolfa Blaumaņa „No saldenās pudeles” Kokneses amatieru teātra izrāde (sākums pulksten 12.00). Pēc izrādes tiks nominēts Kokneses Sama Tvīda pāris. Sama svētkos tiks godalgotas arī atraktīvākās ūsas un skaistākās bizes.

Ap pusdienlaiku visi tiks aicināti pulcēties pie estrādes parkā, kur sāksies mūku futbols un loka šaušanas demonstrējumi un sacensības.

Vakarā, pulksten 19.00, Kokneses pilsdrupās varēs baudīt koncertprogrammu „Uguns mūzika”, kurā piedalīsies Valdis Muktupāvels, Rīgas Saksofonistu kvartets un soliste Ieva Parša. Deviņos vakarā sāksies zaļumballe ar „Hāgenskalna muzikantiem” Blaumaņa „veco, labo laiku” noskaņās.

Rīdziniekus uz Sama modināšanas svētkiem Koknesē 18. maijā aizvizinās speciāls vilciena Tvīda vagons no Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas 4. perona (pulcēšanās pulksten 8.00, vilciens Rīga – Krustpils atiet pulksten 8.30). Sīkāk internetā: http://turisms.wix.com/sams.

5. Saldus novada un Saldumu svētki

Šajā nedēļas nogalē Saldū notiek jau trešie novada svētki, kuru kulminācija būs sestdien, 18. maijā. Tie tiks svinēti reizē ar tradicionālajiem Saldumu svētkiem un starptautisko Muzeju nakti. Šī gada svētku moto ir „Mūsu dzīve ir teātris, un mēs visi spēlējam galvenās lomas lugās, kas saucas mūsu dzīve. Mēs esam aktieri dzīves spēlē, un katram no mums ir savs scenārijs.”

18. maijā saldenieki un pilsētas viesi varēs ļauties teātra burvībai, skatoties izrādes gan Oskara Kalpaka laukumā, gan uz Avotu ielas skatuves, gan Jaņa Rozentāla vēstures un mākslas muzejā, kā arī bērnu rotaļu laukumā. Ar muzikālu akcentu svētkus papildinās Andra Ērgļa un Igo uzstāšanās uz centrālās skatuves Avotu ielā. Svētku laikā Saldū varēs sastapt arī ielu teātra aktierus no Liepājas.

Saldus novada svētku atklāšana uz Avotu ielas skatuves notiks pulksten 12.00 un šajā pasākumā galvenās lomas spēlēs Andris Ērglis un Igo. Pulksten 15.30 sāksies deju koncerts „Gruzija – Latvija”.

Saldus lidlaukā no pulksten 10.00 līdz 17.00 varēs iepazīt Saldu no putna lidojuma. Savukārt Saldus tirgus auto stāvlaukuma no pulksten 12.00 līdz 16.30 būs tehnisko un ekstrēmo sporta veidu aktivitātes, tostarp - ekstrēmo sporta veidu BMX, K1 un MMA cīņas paraugdemonstrējumi, cīņu šovs ar lāpām, Motociklu parāde un daudz kas cits aizraujošs.

Svētku noslēguma brīvdabas dižkoncertā „Atkal, atkal ir debesis pušu” Kalnsētas parka estrādē, kas sāksies pulksten 18.00, skanēs visiem zināmas un iemīļotas dziesmas Latvijā populāru dziedātāju (Olgas Rajeckas, Ievas Akurateres, Raimondas Vazdikas, Alda Siliņa, Antras Stafeckas, grupu „Eolika” un „Dāmu pops”) izpildījumā, bet ar krāšņiem deju uzvedumiem programmu kuplinās Saldus novada dejotāji. Pulksten 22.00 estrādē sāksies svētku balle kopā ar grupām „Musiqq” un „Kantoris 04”.

Vienlaikus Saldus novads ir bagāts ne tikai ar jautriem svinētājiem, bet arī ar darbīgiem, radošiem, aktīviem un mērķtiecīgiem ļaudīm, kuri ar savu darbu un sirdsdegsmi rada brīnišķīgas lietas un vērtības. Tādēļ svētku laikā Saldus sporta kompleksā norisinās izstāde „Ražots Saldū”, kurā visi var iepazīties gan ar uzņēmēju, gan ar pagastu pārvalžu, gan nevalstisko organizāciju piedāvājumiem. Izstāde 18. maijā atvērta no pulksten 13.00 līdz 17.00.

Svinību laikā jau tradicionāli norisināsies arī Saldumu svētku tirgus. Savukārt pļaviņās starp Cieceres upi un Avotu ielu no pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks Saldumu svētku aktivitātes un atrakcijas.

Šie ir tikai daži no vērienīgajiem Saldus novada svētku pasākumiem. Ar pilnu svētku programmu, kurā sev noteikti atradīsiet kaut ko piemērotu, varat iepazīties pašvaldības mājaslapā internetā: www.saldus.lv .

6. Vasarsvētki Bīriņu pilī

Svētdien, 19. maijā, kristīgā pasaule svin Vasarsvētkus un daļa latviešu tos jau nevar iedomāties bez Lielā Šlāgerkoncerta Limbažu novadā - Bīriņu pilī. Šlāgermūzikas svētkus Bīriņos, kā jau godīgiem kristiešiem pienākas, ar svētbrīdi atklās luterāņu mācītājs Ivars Jēkabsons, kuram dievkalpošanā piepalīdzēs Ādažu mākslas un mūzikas skolas audzēkņiem.

Pulksten 15.00 svētkus turpinās šlāgeru „zaļumballe”– Lielais Šlāgerkoncerts, kurā visus priecēs vairāk kā 20 populāras šlāgergrupas: „Galaktika”, „Muiža”, „Emburgas Zēni”, Viktors Zemgals, „Apvedceļš”, „Kaugurvēris”, Harijs Joniškāns, Harijs Užāns, „Zenīts”, Kārlis Ārgalis Straumēns, „Zvaigžņu lietus”, Juris Gausiņš, „Kantoris 04”, duets „Sandra” un daudzi citi. Visi tiks aicināti arī uz deju plača uzturēt seno Vasarsvētku zaļumbaļļu tradīciju!

Pašā pilī būs iespējams aplūkot Vēsmas Vītolas gleznu izstādi, iepazīties ar gleznošanas „Studijas e” darbiem un ņemt dalību viņu rīkotajā gleznošanas pulciņā bērniem. Savukārt pagalmā pa lielo goda apli saimniekos amatnieku un mākslinieku tirdziņš un radošās darbnīcas, kas šogad solās būt visai rosīgas. Arī atrakcijas bērniem ir sarūpētas.

Biļešu cenas: Ls 3 („Biļešu paradīzes” tīkla), pasākuma norises vietā – Ls 5. Sīkāk internetā: www.birinupils.lv.

Duets „Sandra”: „Mans vīriņš”

7. Izstāžu ceļvedis:

* Vecrīgas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz 31. maijam ir skatāma Intas Celmiņas personālizstāde „Mūzikas skaņas”. Izstādē skatāmas 12 autores jaunākās gleznas, kurās fiksētas dzīves un mūzikas radītās izjūtas, ietērpjot tās abstraktos un atraisītos tēlos.

Par šo izstādi saka: „Dažādu skaņu ritmi un kārtošanās telpā ir līdzīgi krāsu ritmiem, mēģinu parādīt gaisa vibrāciju un skaņdarba kolorītu. Protams, šī ideja ir neiespējama un abstrakta, tomēr mani aizrauj mēģinājumi atrast kādu paņēmienu, kā pārraidīt mūzikas skaņas glezniecībā.” Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) ir skatāma mākslinieces Daces Lielās personālizstāde „Ārpusē”. Dace Lielā nekad nav aizrāvusies ar izstāžu nosaukumiem, tas pats jāsaka par viņas darbiem, tie parasti saņem ļoti skopu verbālo raksturojumu no autores. Un tā ir arī šoreiz, bet tas ir tomēr tāds pieturas punkts sākot domas šķetināt par un ap izstādi.

Tāpat nekad Daci Lielo nav nodarbinājusi doma būt modernai, laikmetīgai, tas viņai nav licies interesanti – šķirstīt jaunākos žurnālus, lai sacerētu savas gleznas. Ir sajūta, ka viņas lielākais, labākais sarunu biedrs ir daba, ar to ir panākta saskaņa, izpratne, uzticēšanās. Rezultāts – stipra, spēcīga glezniecība, kas brīžiem apbur ar profesionālo varēšanu un ar to mistisko, neizdibināmo, ko sauc par talantu. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Mākslas galerijā „Pegazs” (Rūpniecības ielā 18) līdz 14. jūnijam ir skatāma mākslinieces Agneses Kurzemnieces personālizstāde „Sievišķīgās vājības” - monohromo un krāsaino grafiku un zīmējumu izstāde, pēdējo trīs gadu laikā tapušie darbi.

„Šajā izstādē nebūs apskatāmi grafikas tehnikas meistarības vai zīmējuma virtuozitātes paraugi, tā drīzāk ir kā ballīte, kas sarīkota par godu tam, ka atgriežos pie sākumpunkta, pie radošā darba,” par izstādi saka māksliniece, kura kopš studiju beigšanas strādājusi reklāmas aģentūrās kā grafiskā dizainere. Sīkāk internetā: www.galerijapegazs.lv.

 * Fotomākslas galerijā „Zazī” (Dzirnavu ielā 20) līdz 1. jūnijam ir skatāma Mārtiņa Varbūta fotogrāfiju izstāde „Skatiens caur kokiem”. Autors izstādes tēmu komentē šādi: „Izstāde „Skatiens caur kokiem” ir stāsts par koku, kā par neatņemamu mūsu ikdienas dzīves sastāvdaļu. Šīs savdabīgās sērijas pamati tika ielikti pirms dažiem gadiem, pateicoties kādas Rīgas ielas iedzīvotāju aktivitātēm, kuru rezultātā netika pieņemts lēmums izzāģēt viņu ielā vairākus gar ietvi augošos kokus.” Runa ir par Kuldīgas ielu.

Autoram toreiz bija iespējams iepazīties ar dažiem šīs ielas iedzīvotājiem, kā rezultātā viņu organizētajos Kuldīgas ielas svētkos 2006.gadā, starp „izglābtajiem” kokiem, pirmo reizi tika izstādīti darbi, kas kopā ar izglītojoša rakstura materiāliem, par ekoloģiju un koka vērtību mūsu vidē, tika apvienoti sērijā „Skatiens caur kokiem”. Sīkāk internetā: www.zazi.lv.

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils ielā 19, Vecrīgas „Trīs brāļos”) sestdien, 18. maijā atklās izstādi „Rīga pirms bīskapa Alberta”, kas būs aplūkojama līdz 14. jūnijam. Muzejā izveidotā arhitekta Edgara Šēnberga izstāde būs veltīta senās upes Daugavas krastos dzīvojošo cilvēku savulaik radīto vietvārdu likteņgaitām. Tās apslēptas vēl tūkstošiem eksistējošu mājvietu vārdos, muižu, reliģisko rituālu kalnu, upju pieteku, strautu, avotu, ezeru, purvu, dīķu un citu ar ūdeni saistītu dabas objektu nosaukumos.

Bet kulta leģendu neparastie dievu nosaukumi mūsdienu valodās atklāj seno mitoloģijas stāstu sacerētāju dzimto valodu un arī etnisko piederību. Izstādē būs apskatāma arī režisora Daga Viduleja videofilma „Rīga pirms bīskapa Alberta” un Šēnberga vietvārdu un valodu pētījumus ilustrējoši materiāli - gleznas, skulptūras, grafikas, plakāti, fotogrāfijas, kartes un grāmatas. Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv.

* Vēl līdz nākamās nedēļas beigām Mežaparka Lielās estrādes iekštelpās ir apskatāma mednieku trofeju izstāde „Trophy Grand Prix Riga 2013”. Izstādē skatāmas klasiskās mednieku trofejas, eksotiskās trofejas, trofejas un ragu paraugi no iežogotām platībām.

Izstādes galvenais vadmotīvs ir informēt sabiedrību un skaidrot dabas un dzīvnieku aizsardzības nozīmi, skaidrot trofeju kā savvaļas dzīvnieku populācijas veselības radītāju, un parādīt mednieku trofejas kā tautu un valstu vēstures sastāvdaļu. Izstādē apskatāmas trofejas no vairāk kā desmit dalībvalstīm un eksponātu skaits pārsniedz vairākus simtus. Izstāde skatāma katru dienu no pulksten 10.00 līdz 18.00 (ieeja uz izstādi pa estrādes 1. vārtiem).


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA, president.lv