Kuldīgas Rātslaukumā izrok Staļina pieminekļa postamentu
Atjaunojot Kuldīgas Rātslaukumu, zem tā pēkšņi tika atrakts padomju diktatora Josifa Visiarionoviča Džugašvili jeb Staļina pieminekļa postaments.
Sabiedrība

Kuldīgas Rātslaukumā izrok Staļina pieminekļa postamentu

Jauns.lv

Pārbūvējot Kuldīgas Rātslaukumu, tajā zem asfalta celtnieki uzdūrušies tur savulaik uzstādītā Staļina pieminekļa pamatnei. Iespaidīgais betona klucis zem asfalta nogulējis daudzus gadu desmitus.

Kuldīgas Rātslaukumā izrok Staļina pieminekļa post...

Kuldīgas novada domes būvniecības nodaļas vadītāja, arhitekte Jana Jākobsone savā zinātniskajā pētījumā raksta, ka pēc Otrā pasaules kara padomju celtniecības iespaidā izskatu mainījis arī Rātslaukums jeb agrākais tirgus laukums. Tika izlīdzināts reljefs, rātsnama priekšā izveidota atbalsta siena, ap laukumu iestādītas liepas, vidū izveidota dekoratīva dobe ar postamentu, uz kura novietota Krievijā izgatavota PSRS vadoņa un Komunistiskās partijas ģenerālsekretāra Staļina figūra, raksta Kuldīgas laikraksts „Kurzemnieks”. Pēc Jākobsones ziņām, piemineklis esot novākts 1956. gadā, bet liepas turpinājušas zaļot līdz 2002. gadam. Tomēr vairāki kuldīdznieki teic, ka Staļina piemineklis Kuldīgā bijis redzams vēl pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākumā.

Piemēram, kuldīdznieks Uldis Melbergs teic, ka piemineklis nojaukts sešdesmitajos gados. Uldis dzimis 1955. gadā (divus gadus pēc Staļina nāves), uz Kuldīgu atnācis dzīvot 1958. gadā un atceras, ka mazliet vēlāk kā puišelis redzējis Staļina statujas galu. „Tas bija rudenī vēlu vakarā. Bija sanākuši cilvēki. Staļinam ap kaklu apmeta trosi un rāva zemē. Vispirms nolūza galva, tad apgāza pārējo pieminekli. Otrajā rītā viss bija novākts, arī puķu dobe,” Melbergs stāsta „Kurzemniekam”.

Pēc nogāšanas Staļina akmenī atlietais tēls mētājies pie komunālās saimniecības uzņēmuma šķūņa Mucenieku ielā, kur tagad atrodas veikals „Maxima”. Vēlāk tas, visticamāk, sadrupināts, jo šķūnī atradies akmeņu drupinātājs.

Kuldīgas novada muzejā diemžēl nav precīzu ziņu, kad PSRS vadoņa figūra noņemta.