Džilindžers pilda režijas vecmeistaram Kroderam dotu solījumu. FOTO
Ieva Puķe un Elīna Vāne.
Kultūra

Džilindžers pilda režijas vecmeistaram Kroderam dotu solījumu. FOTO

Jauns.lv

Slavenais režisors Dž.Dž.Džilindžers beidzot ticis arī līdz Valmieras Drāmas teātrim, kur ceturtdien, 13. jūnijā, pirmizrādi piedzīvoja viņa iestudētā itāļu dramaturga Roberto Kavozi luga “Aprēķina laulības”.

Džilindžers pilda režijas vecmeistaram Kroderam do...

Mūsdienu Itālijā zināmā dramaturga un ievērojamā šovbiznesa pārstāvja Roberto Kavozi sarakstītā luga “Aprēķina laulības” Latvijā iestudēta pirmo reizi, un tā ir arī Dž.Dž.Džilindžera debija Valmieras teātrī. Teātra vadītājas Evitas Sniedzes un Dž.Dž.Džilindžera sarunas par to, ka Valmierā varētu tapt viņa iestudējums, bijušas jau sen. Un beidzot tās īstenojušās arī dzīvē. Skatītāji pārsteigti slavē, ka Džilindžeram tapusi izrāde bez neizprotamiem pārspīlējumiem un “pārmudrījumiem”.

Neraugoties uz to, ka uz skatuves ir vien pieci aktieri – Ieva Puķe, Imants Strads, Aigars Apinis, Elīna Vāne un Ingus Kniploks –, nemainīgas dekorācijas un uzvedums ilgst trīs stundas, tas neliek garlaikoties ne mirkli, jo uztur viegli saprotamu sižetu, cilvēciski tuvu varoņu attiecību dzīvi, informatīvi ietilpīgus dialogus, lielisku aktierspēli un pastāvīgu intrigu. Tāpēc nav brīnums, ka Valmieras kultūras cienītāju aprindās reizē ar atzinīgiem vārdiem izplatījusies arī vēsts, ka Džilindžers šoreiz radījis izrādi, kas nepavisam neizskatoties pēc viņa.

Aigars Apinis un Ieva Puķe.

Valmieras teātra izrāde "Aprēķina laulības"

Tam piekrīt arī pats režisors, atklājot, ka tā bijusi apzināta izvēle, kas izdarīta, godinot rudenī mūžībā aizgājušo Valmieras teātra režijas vecmeistaru Oļgertu Kroderu. “Es varu visādas “štučkas” taisīt, taču Kroders bija ironisks pret trikiem. Viņam tie nepatika. Tāpēc, stāvot pie Krodera kapa, apņēmos izrādi taisīt tikai caur aktieriem, bez “ekšeniem”. Jā, man bija grūti nedauzīties un nācās sev sist pa pirkstiem. Taču zinu, ka laiks, ko pavadīju Valmierā, ir mani bagātinājis,” pirmizrādes uzrunā pauda Dž.Dž.Džilindžers, piebilstot, ka šoreiz darbam nav izklaidējošs, bet gan “cilvēka iekšējo procesu izsāpošs” uzdevums.

Mūsdienu itāļu dramaturga Roberto Kavozi lugas darbība notiek nelielā Itālijas pilsētiņā 90. gados – laikā, kad postpadomju valstīs aktuāla kļūst emigrācijas tēma. Neievērojams karabinieru inspektors Filipo Fanti pēc sievas pašnāvības ir spējis atrast pamatu turpmākai dzīvei – viņš iemīlējis imigranti, armēņu tulkotāju Areviku. Par viņas īsto nodarbošanos un nodomiem gan Fanti pieaugušajiem dēliem ir lielas šaubas. Un patiesi, Arevikas pagātne ir gluži citāda, nekā tas šķiet Filipo...

Džilindžers pie izrādes strādājis kopā ar savu ierasto komandu – tērpus veidojusi Ilze Vītoliņa, bet scenogrāfiju – Mārtiņš Vilkārsis.

Muzikoloģe Daiga Mazvērsīte (vidū) un viņas draudzene Anda ir priecīgas iepazīties ar Valmieras aktrisi Regīnu Devīti (no labās) jeb visiem zināmo “UgunsGrēka” Zentu.

Pirmizrādes ballīte Valmieras teātrī

Ieva Valtere / Foto: Matīss Markovskis/publicitātes, Ieva Valtere