"Staro Rīga" gaismas objekti pieteiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu
Pēterbaznīca gaismas festivāla "Staro Rīga 2012" laikā.
Kultūra
2013. gada 8. novembris, 14:33

"Staro Rīga" gaismas objekti pieteiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu

Jauns.lv

Šogad tradicionālā gaismas festivāla „Staro Rīga” mākslinieciskā koncepcija ir „Seši stāsti par prieku”, tādējādi piesakot Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumu programmu, kas arī sadalīta sešās tematiskajās līnijās. To ceturtdien, 7.novembrī, tiekoties ar mediju pārstāvjiem, pastāstīja nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

Festivāla pamatmaršruts šogad būs pilsētas centrālā pilsētas ass Brīvības iela no Daugavmalas līdz Juglai, metot lokus Vecrīgā, Esplanādē un Miera ielā, ar objektiem arī apkaimēs.

„Gaismas festivāla ietvaros novembrī tiks realizēta daļa no pieteiktajiem objektiem, jo citas radošās idejas būs skatāmas Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas nedēļas nogalē 17.-19. janvārī, kad līdztekus citiem atklāšanas notikumiem rīdziniekus un pilsētas viesus priecēs „Staro Rīga” speciālizlaidums,” teica D.Čivle.

Festivāla norises laikā pilsētvidē darbosies vairāk nekā 30 gaismas objekti, katrs savā veidā pievēršoties Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam. Eiropas kultūras galvaspilsētas pamatidejas atklās interaktīvs objekts „Tu un Tagad” Doma laukumā. Strēlnieku laukumā būs skatāms „Aerodium” uzvedums, kurš daudzkārt bijis redzams ārpus Latvijas, taču Latvijā būs skatāms pirmo reizi. Iespaidīgais šovs apliecinās profesionāļu veiklību darbojoties gaismas tunelī, tostarp ar valsts karogu uzlidot 15 metru augstumā.

„Staro Rīga” organizatori gandarīti, ka jau vairākus gadus festivālā iesaistās valsts augstākās institūcijas. Uz Saeimas fasādes interesantā veidā atklāsies Ojāra Vācieša dzeja, savukārt uz Valsts kancelejas fasādes ar gaismas, skaņas un video palīdzību tiks izstāstīti 95 stāsti par brīvību. Šis projekts tapis ar Latvijas iedzīvotāju līdzdarbošanos. Ar stāstu par zināšanu un prasmju kopumu kā izdzīvošanas komplektu cilvēces attīstībā tiks izgaismota arī Latvijas Universitātes galvenā ēka.

Vairāki gaismas objekti ne tikai atdzīvinās ēkas fasādi, bet aicinās apmeklētājus iekšā. Festivāla laikā Vecrīgā durvis vērs un būs apskatāms arī jauns izstāžu nams „Atklāj Rīgu”, savukārt uz Miera ielas ar kafijas pupiņu smaržu un stāstu par kafijas pupiņu ciemos gaidīs „Laima”.

Ikvienu kultūras norisi īpaši nozīmīgu padara pašu cilvēku iesaistīšanās, šāds motīvs caurvij Rīga 2014 programmu, tāpēc vairāki gaismas objekti festivālā būs interaktīvi. „Staro Rīga” apmeklētāji varēs dziedāt, izmēģināt roku diriģenta ampluā un kļūt par žurnāla vāka modeļiem. Mežaparkā būs apskatāms šovasar izveidotais lielākais Latvijas karogs, latvju tautu raksti veidoti gaismā un ikviens aicināts pielikt roku, Mežaparka Lielajā estrādē no svecēm veidojot Latvijas kontūru.

„Staro Rīga” ilgs četrus vakarus - no 15. līdz 18.novembrim un tajā būs skatāmi gaismas objekts festivāla konkursa programmā, sadarbības partneru programmā, kā arī starptautisku sadarbības projektu ietvaros Rīgā būs skatāmi vairāku ārvalstu mākslinieku darbi. Viens no tiem būs uz VEF kultūras pils fasādes, kas tapis sadarbojoties ar portugāļu māksliniekiem – emocionāls bērnu stāsts par fantāziju pasauli, ceļojumu ar kuģi un jūras dzelmes iemītniekiem.

Jau vairākus gadus gaismas festivāls ir viens no apmeklētākajiem un iecienītākajiem pasākumiem Rīgas kultūras dzīvē. „Staro Rīga” ir vairāku dienu pilsētvides objektu izstāde, kurā, izmantojot mūsdienu gaismas un video tehnoloģijas tiek pārvērsta pilsētas ierastā ainava, taču līdz ar festivālu arī tā starplaikā vērojama attīstība un radošas izpausmes apgaismojuma izvēlē dažādu komerciestāžu noformējumā, arī sabiedrība sākusi novērtēt un meklēt skaistumu arī diennakts tumšajā laikā. Šī gada festivāla devīze mudina arī mums pašiem pa īstam ieslēgt gaismu - ieslēgt prieku!

Plašāka informācija par gaismas festivālu „Staro Rīga” oficiālajā mājaslapā www.staroriga.lv, sociālajos tīklos Facebook un Twitter. Aktuālākā informācija uzziņu portālā 1188, festivāla laikā karte un bukleti būs pieejami Rīga 2014 informācijas centrā tirdzniecības centrā Galleria Riga (Dzirnavu ielā 67, pirmajā stāvā).

Gaismas festivālu „Staro Rīga” finansē Rīgas dome, festivāla partneris Lattelecom, citi sadarbības partneri, starptautisko projektu finansējums no Eiropas Savienības programmas „Kultūra 2017-2013” projekta „Connecting Cities”. Festivāla organizēšanu nodrošina nodibinājums Rīga 2014. Festivāls „Staro Rīga” iekļauts Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā.

Sadarbībā ar "Rīga 2014"/Foto: Edijs Pālēns/LETA

Riga2014