Sabiedrība
2013. gada 20. novembris, 06:12

Vai Latvijā ir godīgi taksisti vai citi pazaudēto mantu atradēji

Jauns.lv

Radio raidījumā BB Brokastis Ufo ar Fredi bija joks par ļauno acteku dievību Amakatanav. Proti, tu gribi maksāt veikalā, bāz roku kabatā, bet – a maka ta nav! Pazudis...

Teju ikvienam no mums gadījies kaut ko aizmirst autobusā, ēstuvē vai teātrī. Kādas ir iespējas atgūt zaudēto? Sākumā – brīnumains gadījums no Bavārijas Vāczemē. Taksometra vadītājs Tomass Gintners pie bankas uzņēma un uz mājām aizveda sirmgalvju pāri, bet drīz pēc tam pamanīja uz aizmugures sēdekļa aizmirstu auduma somu.

Šoferis atsakās no atlīdzības

Somā bija... 250 000 eiro. Šoferis rīkojās kā godavīrs, aizbrauca atpakaļ uz pensionāru māju un atdeva naudu, atsakoties no jebkādas atlīdzības. Viņš paņēma tikai 12 eiro par nobrauktajiem kilometriem, lai nogādātu aizmirsto bagātību.

“Es biju ļoti pārsteigts, ka cilvēki var nēsāt apkārt tik lielu naudas summu un tad to vienkārši aizmirst,” teic Gintners. Viņam prātā nav nācis paturēt naudu, jo tas, “visticamāk, iznīcinātu sirmgalvju pāri”. Vecā kundze bijusi krīta bālumā un teikusi, ka Gintners izglābis viņas dzīvību.

Vai šāds veiksmes stāsts varētu notikt arī pie mums? Vai varam ticēt, ka arī Latvijā ir tik cēli taksometru vadītāji vai citi nejauši pazaudēto mantu atradēji?

Birojā krājas cimdi, šalles, cepures

Bijušais taksists Māris Kas Jauns Avīzei stāsta, ka šajā darbā atradis daudz aizmirsto mantu, un neslēpj, ka viņa skapi mājās rotā vesela kaudze dažādu dizainu lietussargu. Par vērtīgāku mantu, piemēram, naudas vai telefonu, piesavināšanos gan nevarot būt ne runas, jo aizmāršīgie klienti vienmēr interesējušies par savu īpašumu jau dažas minūtes pēc takša atstāšanas.

Uzņēmumā Taksi.lv teic, ka mantu aizmiršana taksometros ir ikdiena. Visbiežāk tas notiek, sākoties rudenim, vai ziemā, kad braucēji bieži aizmirst cimdus, cepures, bet visvairāk – lietussargus. Ir gadījumi, kad atstāti mobilie telefoni, maki ar banku kartēm un naudu, taču lielas summas vai citas īpaši vērtīgas lietas gan neesot atrastas.

Parasti paši pasažieri atceras, ka kaut ko pazaudējuši, un sazinās ar taksometru kompāniju, taču neesot iespējams izkontrolēt, vai pazaudētās mantas piesavinās šoferi.

Īpaša aizmirsto mantu telpa uzņēmumā nav izveidota, bet gadoties, ka cimdi, cepures, šalles un lietussargi kaudzēs glabājas Taksi.lv birojā pat pusgadu. Pēc tam šo mantību izmet, ja reiz neviens par to nav interesējies.

Augšgalā lietussargi, dokumenti un maki

Arī Rīgas Starptautiskajā autoostā pazaudēto mantu glabātavas nav, tomēr visbiežāk pazaudētās mantas atgriežas pie saimniekiem. Autobusu satiksmes uzņēmumā Nordeka stāsta, ka bijis ne viens vien interesants gadījums.

“Pārsvarā atstāti tiek dokumenti, tie izkrituši no kabatām vai palikuši pazaudētajos makos. Bieži atstāj arī lietussargus. Vienreiz atradām profesionālās kosmētikas somu, ko bija aizmirsusi vizāžiste.”

Veidi, kā atrast aizmāršas, ir dažādi, piemēram, pazaudēto maku īpašniekus bieži meklē, izmantojot atrastās vizītkartes. Gluži kā detektīvi Nordekas darbinieki sazvanās ar vairākiem cilvēkiem, līdz sadzen pēdas īstajam.

Pazaudēto naudu nogādā Balvos

Līdzīgi kā Bavārijā, nesen noticis arī Latvijā. Kāda sirmgalve autobusā atstājusi aploksni ar naudu un pensionāres apliecību. Nordekas dispečere atklājusi, ka aploksnē uz mazas lapiņas uzrakstīts tālruņa numurs. Pa to sazvanīts taksometra šoferis, kurš pensionāri vedis iepriekšējā dienā.

Tā nu ar viņa palīdzību vecā kundze atrasta, un pazaudētās lietas viņai nogādātas personīgi uz Balviem. Viņa bijusi patiesi aizkustināta – lai arī naudas summa bija nesalīdzināmi mazāka nekā Bavārijas sirmgalvjiem, latviešu pensionārei tā bija ļoti svarīga.

Godīgākās pilsētas pasaulē

ASV žurnāls Reader’s Digest itin zinātniski izpētījis, kuras pilsētas ir godīgākās. Eksperimentētāji 16 pasaules pilsētu ielās katrā pazaudēja 12 maciņus ar ģimenes fotogrāfijām, īpašnieka koordinātām un 25 latus vērtu summu. No 192 makiem atgūt izdevās mazāk par pusi.

Godīguma augšgalā ierindojās Helsinki, kur garāmgājēji atdeva 11 makus un tikai vienu ne. Pavisam pretēju rezultātu uzrādīja Portugāles galvaspilsēta Lisabona, kur atguva vienu maku, un to pašu atdeva nevis vietējie, bet jauks pāris no Nīderlandes.

Otrajā vietā ierindojās Indijas pilsēta Mumbaja ar deviņiem makiem, kamēr bagātās Šveices banku pilsētā Cīrihē atgūti tikai četri maki. Budapeštā un Ņujorkā atgriezās astoņi maki, Maskavā un Amsterdamā – septiņi, Berlīnē un Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā – seši, Londonā un Varšavā – pieci, Bukarestē, Riodežaneiro – četri, Prāgā – trīs, Madridē – divi maki.

Aizmāršība iegāž politiķi

Ja ne zaglīgs viesmīlis un paša izklaidība, bijušais premjers un kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis varbūt vēl tagad būtu politikā.

Viņa aiziešana no varas kabinetiem asākās, kad atklājās, ka 2006. gadā Emsis, tad vēl premjers, valdības nama ēstuvē aizmirsis portfeli ar 10 000 ASV dolāru. Situāciju izmantoja kāds viesmīlis, kurš pēc tam zaudēja darbu un tika cauri ar nosacītu cietumsodu.

Lai arī Emsis izteicies, ka portfelī bijuši desmit tūkstoši, atrast izdevās tikai 6500 dolāru. Jautājumi radās KNAB – Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvis staipa līdzi apaļu summu skaidrā naudā, tā ka radās aizdomas par Lemberga stipendijām.

Emsis skaidroja, ka nauda aizlienēta no kādas privātpersonas miniekskavatora iegādei. Viņam galu galā piešuva lietu par nepatiesu ziņu sniegšanu prokuratūrai, Emsis pameta Saeimu un samaksāja 5000 latu sodu. Ja par aizmāršību, stāsta, ka tā viņam ir visai raksturīga, neesot bijis nekas neparasts, ja Emsis aizmirsis garderobē mēteli.

Arī Tev ir pieredze ar pazaudētām vai atrastām mantām? Raksti savu stāstu komentāros!

Lāsma Didrihsone/ Foto: All Over Press