Aldermane par bēdīgi slavenajiem plakātiem: Rīgas domē neatbalsta provokācijas krievu skolās
Šodien Izglītības kvalitātes valsts dienests apmeklēs divas Rīgas skolas, lai pārbaudītu LTV minētos faktus par nelojalitāti Latvijas valstij.
Sabiedrība

Aldermane par bēdīgi slavenajiem plakātiem: Rīgas domē neatbalsta provokācijas krievu skolās

Jauns.lv

Rīgas domē neatbalsta provokācijas skolās, intervijā Latvijas Radio trešdien sacīja pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, runājot par Latvijas Televīzijas veikto eksperimentu saistībā ar valsts svētkiem veltītā plakāta izvietošanu.

Aldermane par bēdīgi slavenajiem plakātiem: Rīgas ...

"Departamentā neviens neatbalsta līdzīga rakstura provokācijas. Līdzīga rakstura provokācijas neko labu nevar atnest," sacīja Aldermane.

Uz jautājumu, vai skolas baidījās sanaidoties ar pašvaldību un tāpēc atsaucās it kā "9.maija" aicinājumam plakātu noņemt, viņa atbildēja, ka šāds pieņēmums ir smieklīgs.

"Ziniet, mani tas smīdina. Es nesaprotu, kā var vispār izteikt šādu secinājumu, kā var sanaidoties ar pašvaldību. Uzskati, kas būtu pret Latvijas valstiskumu vai Latvijas izglītības politiku, nevienā no šīm intervijām vispār nebija," uzsvēra Aldermane.

Viņa norādīja, ka skolas ir ļoti dažādas, tāpat kā visa sabiedrība. "Ja jūs prasāt manu personīgo viedokli, es vispār tāda rakstura raidījumus neatbalstu, tas var izraisīt paranoju zināmā mērā, kur cilvēks sāk baidīties no pilnīgi visa," izteicās domes pārstāve.

Tomēr viņa apliecināja, ka departaments ar direktoriem izrunās situāciju, piebilstot, ka neviens nevar pateikt, kāda bija šī situācija un vai raidījuma atspoguļotais sižets ir pilnīgs. "Kopumā mēs neapšaubāmi mēģināsim no departamenta puses izvērst tādu darbu un metodes, lai tādu gadījumu būtu mazāk," sacīja Aldermane.

"Vairāk kā šobrīd šie direktori paši sevi ir nosodījuši neviens sods neko vairāk nevar izdarīt, jo direktors nav tikai amatpersona, tā ir publiska persona, tā ir sabiedrība, vecāki, kolēģi. Viņi sevi paši ir pamatīgi nosodījuši," uz jautājumu, vai direktorus varētu sodīt, atbildēja domes pārstāve.

Jau ziņots, ka trešdien Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) apmeklēs Rīgas Krievu vidusskolu un Rīgas 21.vidusskolu, lai pārbaudītu Latvijas Televīzijas raidījumā "Aizliegtais paņēmiens" minētos faktus, kad skolu direktores, paklausot organizācijas "9.maijs" fiktīvajam pārstāvim, noņēma valsts svētkiem veltītus plakātus, kuros bija pieminēta arī okupācija.

Dienests no skolu direktoriem pieņems paskaidrojumus. Plānots, ka IKVD lēmums būs pieejams piektdien.

LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālists, uzdodoties par Aizsardzības ministrijas pārstāvi, lūdza iespēju atsevišķās krievu skolās izvietot patriotiskas rakstura plakātus, kuros tostarp arī minēts, ka 1940.gadā PSRS okupēja Latviju. Pēc tam, zvanījis fiktīvs pārstāvis no nevalstiskas organizācijas "9.maijs" un lūdzis šos plakātus noņemt. Divas no trim šajā eksperimentā iesaistītām skolām pēc šī aicinājuma plakātus arī noņēmušas vai izgriezušas no plakāta daļu par okupāciju.

BNS, Foto: Edijs Pālens/LETA