Zolitūdes traģēdijas likteņi. Kam dzīve aprāvās  21. novembra vakarā
Zem lielveikala „Maxima” drupām 21. novembrī dzīvību zaudēja ārsti, skolotāji, lidotāji, celtnieki, glābēji, pārdevēji, mākslinieki, politiķi, uzņēmēji – nāve nevienu nešķiroja…
Sabiedrība
2013. gada 25. novembris, 13:20

Zolitūdes traģēdijas likteņi. Kam dzīve aprāvās 21. novembra vakarā

Jauns.lv

Traģēdija Zolitūdē prasījusi desmitiem cilvēku dzīvības, neizsakāmas sāpes radījusi tūkstošos cilvēku. Katrs no stāstiem ir sirdi stindzinošs. Sagrūstot lielveikala „Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja vismaz 54 cilvēki. Lūk, likteņstāsti, kuri pēkšņi aprāvās 21. novembra vakarā:

Daudzi tagad sociālajos tīklos izsaka līdzjūtības un teic labus vārdus par pēkšņi aizsaulē aizsauktajiem radiem, draugiem un kolēģiem:

* Turpat Zolitūdē, netālu no lielveikala „Maxima”, atrodas privātais bērnudārzs un skola „Evrika”, kurā šajās dienās valda sēras. Pēc darba, dodoties iepirkties, zem veikala gruvešiem uz mūžu palika divas mācību iestādes darbinieces – bērnudārza audzinātāja Marina Hitruka (dz. 1964.)un skolas virtuves darbiniece Svetlana Kirillova (dz. 1964.).

* Bojā gājusi Valdlauču (Ķekavas novads) ģimenes ārste Leonija Apsīte (dz. 1958.). Kāds vietējais sociālajos tīklos ierakstījis: „Viņa ārstēja arī manu mammu līdz pat pēdējai dienai. Tagad Valdlauči ir palikuši bez savas sirsnīgās, foršās ģimenes ārstes... Vieglas smiltis!”

* Kāds 14 gadus vecs puisis vienā mirklī zaudēja savus vecākus – lidostas „Rīga” darbiniekus - maiņas vecāko Mihailu Jesipenko (dz. 1959.) un aviācijas drošības inspektori Jeļenu Jesipenko (dz. 1960.).

* Dzīve aprāvās arī uzņēmējam Dāvidam Indriksonam (dz. 1979.), kurš pirms diviem gadiem Liepājā bija nodibinājis savu uzņēmumu.

* Visjaunākā traģēdija bojā gājusī ir 23 gadus vecā talantīgā un daudzsološā  māksliniece Daina Skadmane (dz. 1990.), kas veikalu apmeklēja kopā ar savu tēvu. Arī tētis – Jānis Skadmanis (dz. 1955.) gājis bojā. Dainas brālis un Jāņa dēls Mārcis Liors saka: „Kā persona, kura šajā traģēdijā zaudēja divus ģimenes locekļus – tēvu Jāni Skadmani un māsu Dainu Skadmani – varu teikt, ka ikviens manā ģimenē izjūt sāpes, bēdas un dusmas, ar kurām šobrīd ir jācīnās ikviena upura ģimenei. Mēs vēl aizvien esam šokēti, bet ceram, ka mūsu mīļotie šobrīd ir labākā vietā – mūžīgā mierā un Dieva svētīti.” Jānis Skadmanis vairāk nekā 15 gadu strādājis Latvijas Iekšlietu ministrijā, bet viņa meita bija Latvijas Mākslas akadēmijas studente.

* Viņsaules ceļos aizsaukts tika arī celtnieks no Bauskas, kurš savulaik piedalījies Bauskas katoļu dievnama atjaunošanā, Ēriks Černenoks (dz. 1958.). Dievticīgais vīrs šogad augustā, it kā paredzot nenovēršamību, savā draugiem.lv profilā ierakstījis Friča Bārdas dzejoļa – lūgšanas rindas: „ Dieviņ! Tu esi tik liels un labs!/ Tev elkoņi stipri un gari;/ kad dienā tos sniedzi caur mākoņiem,/ Tu visus noglaudīt vari.”

* Mirusi arī Violeta Piņķe (dz. 1977.), kuras divgadīgo bērniņu nu auklēs vīramāte.

* Zolitūdes traģēdijā dzīvību zaudējis arī Eiroparlamenta deputāta Aleksandra Mirska palīgs, ekonomists Andrejs Burvis (dz. 1970.).

* Bojā gājusi Daugavpilī dzimusī Elga Gruzde (dz. 1988.), kura nesen tikai apprecējusies ar lietuvieti, „AirBaltic” pilotu Gintaru un jaunā, dzīvespriecīgā sieviete kala lielus nākotnes plānus, viņa strādāja par stjuarti. Elgu tā arī nesagaidīja atgriežamies no veikala viņas māte, kura līdz pēdējam brīdim viņu gaidīja pie dzeltenā nožogojuma Zolitūdē.

* Glābjot citu dzīvības, savas ziedoja arī trīs glābēji – VUGD Rīgas Kurzemes rajona brigādes komandieris Vilnis Šteinītis (dz. 1977.), kurš pirms pieciem gadiem laikrakstā „Diena” savu izvēli kļūt par ugunsdzēsēju pamatoja šādiem vārdiem: „Pamēģināju, un darbs iepatikās.” Kopš 2009. gada 1. jūnija Vilnis bija Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļas komandieris. Par savu dienesta pienākumu izcilu pildīšanu tika apbalvots desmit reižu.

* Dzīvību otrā nogruvuma laikā zaudēja arī virsleitnants Edgars Reinfelds (dz. 1988.), VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas inspektors dežurants (vada komandieris). Par savu dienesta pienākumu pildīšanu dienesta laikā apbalvots vienu reizi.

* Līdz ar saviem kolēģiem Mūžības ceļos devies arī kaprālis Sergejs Ižiks (dz. 1969.), Rīgas reģiona pārvaldes 1. daļas ugunsdzēsējs - glābējs Par savu dienesta pienākumu pildīšanu apbalvots četras reizes.

* Tāpat nogruvumā bojā gāja arī četri veikala „ Maxima” darbinieki. Viens no tiem veikala menedžeris Aldis Petruņins (dz. 1977.)- divu bērnu tēvs un mīlošs vīrs.

* Bojā gājušo vidū ir arī trīs ārvalsts pilsoņi – armēniete Naira Grigorjana (dz. 1974.) un Krievijas pilsoņi – Jurijs Aksjutins (dz. 1946.) un Rita Žilinauska (dz. 1971.), kuri bija ieguvuši uzturēšanās atļaujas Latvijā.

***

Kādas bojāgājušās paziņa sociālajos tīklos ierakstījusi: „Man vienai paziņai nomira audžudēla vedējmāte. Bija atbraukusi no Īrijas ciemos.... un palika.....

Tas ir tik stulbi.... Sieviete bija atbraukusi ciemos no Īrijas (tur strādā) ciemos un palika uz mūžiem Latvijā...”.

Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens