VIDEO: Kremļa "jokdari" uzdodas par afrikāņiem un vēlreiz apmuļķo ASV Antidopinga komitejas vadītāju
foto: AP/Scanpix
USADA vadītājs Treviss Tīgarts iepriekšējā reizē "esot zinājis", ka ar viņu sazinās viltvārži.
Sporta zvaigznes

VIDEO: Kremļa "jokdari" uzdodas par afrikāņiem un vēlreiz apmuļķo ASV Antidopinga komitejas vadītāju

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

ASV Antidopinga aģentūras (USADA) vadītājs Treviss Tīgarts atkal uzķērās uz Kremlim pietuvināto interneta jokdaru Vovana (Vladimira Kuzņecova) un Lexusa (Alekseja Stoļarova) izliktajiem slazdiem. 2016. gadā Tīgarts tika izāzēts, kad šie profesionālie muļķotāji uzdevās par tā laika Ukrainas sporta ministru. Šoreiz Kremlim lojālie vīrieši izlikās par "Āfrikas amatpersonām", kuras interesējas par Krievijā gaidāmajām Sadraudzības spēlēm.

VIDEO: Kremļa "jokdari" uzdodas par afrikāņiem un ...

Kā vēsta olimpisko kustību aprakstošais izdevums "Inside the Games", Tīgarts atklāja, ka Sadraudzības spēļu dalībniekiem varētu tikt liegta dalība olimpiskajās spēlēs. Dopinga apkarotājs uzskata, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) varētu apsvērt šādu soli, balstoties uz savstarpīguma principu.

“Ja jūs piedalāties sacensībās, kurās nav mūsu valsts vai mūsu starptautiskās sporta federācijas sankcionētas dopinga kontroles, tad jūs nevarēsiet piedalīties olimpiskajās spēlēs,” sacīja Tīgarts sarunā, kas publicēta jokdaru "Telegram" kanālā. Viņš piebilda, ka SOK varētu justies "nopietni apdraudēta" šo spēļu dēļ, kas varētu novest pie sankcijām pret spēlēs iesaistītajiem sportistiem.

Sadraudzības spēles, kas sākotnēji bija plānotas 2024. gada septembrī, ir pārceltas uz 2025. gadu. Organizācijas komiteja informēja, ka drīzumā tiks paziņoti jauni sacensību datumi, jo pieteikumi ir saņemti no gandrīz 2500 sportistiem no 127 valstīm, lai sacenstos 36 sporta veidos 21 norises vietā, no kurām 17 atrodas Maskavā un četras Jekaterinburgā, vēsta "Inside the Games".

Krievija, kopš tās 2022. gada februārī uzsāktā plaša mēroga iebrukuma Ukrainā, praktiski ir izslēgta no pasaules sporta arēnas, piedaloties galvenokārt tikai pašu un sabiedroto rīkotajās sacensībās. Krievijas sportistiem dažās disciplīnās ir atļauts piedalīties tikai pēc tam, kad tie apliecinājuši savu neitralitāti attiecībā pret valsts uzsākto karadarbību, turklāt startējot kā neitrāliem atlētiem.

Krievijas propaganda šos Tīgarta ārpus konteksta paustos komentārus uztvēra kā šantāžu. Valsts domes deputāts Dmitrijs Sviščovs Tīgarta teikto nosaucis par "ASV provokāciju" un apsūdzēja viņu iejaukšanās jautājumos, kas viņu neskar. Sviščovs arī norādīja, ka Tīgartam vajadzētu "koncentrēties uz dopinga problēmām savā valstī" un nevis uzbrukt Krievijai. Viņš arī uzsvēra, ka Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) jau ir kritizējusi USADA, norādot, ka tā varētu zaudēt atbilstības statusu. "Mēs neaicināsim Tīgartu uz Sadraudzības spēlēm Krievijā," piebilda Sviščovs.

Arī olimpiskā čempione ātrslidošanā un Krievijas Valsts domes deputāte Svetlana Žurova nosodīja Tīgarta komentārus, raksturojot tos kā "absolūtu šantāžu", kuras mērķis ir iebiedēt sportistus. "Kāpēc dalība Sadraudzības spēlēs būtu jāierobežo sportistiem? Dalība šajās sacensībās nav pretrunā WADA antidopinga kodeksam," sacīja Žurova, uzsverot, ka Draudzības spēlēs tiks veikta pienācīga dopinga kontrole. Viņa arī kritizēja ASV par biedēšanas taktikas izmantošanu, lai atturētu sportistus no dalības.

Sarunā ar “Āfrikas amatpersonām” Tīgarts pauda sašutumu arī par dopinga lietošanā pieķertās daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas kulta statusu Krievijā, kas, viņaprāt, ir pilnīgi pretrunā antidopinga noteikumiem. Tāpat viņš izteica pieņēmumu, ka pret pusaudzi izturējās kā pret "izmēģinājuma trusīti", ievadot viņai sportā aizliegtās vielas, un ka USADA vajadzētu būt pilnvarotām izmeklēt pārkāpumus šajā lietā.

USADA vadītājs ir jaunākais jokdaru Vovana un Lexusa upuris. Starptautiskā Olimpiskā komiteja šī gada 22. martā paziņoja, ka tās prezidents Tomass Bahs ir kļuvis par viltus zvana upuri. Tajā pašā dienā WADA apstiprināja, ka arī tās prezidents Vitolds Banka ir kļuvis par viltus zvana mērķi, kad kāds, kas uzdevās par Āfrikas Savienības Komisijas augsta ranga amatpersonu, mēģināja ar viņu sarunāties. Tīgarts ar šiem asprāšiem bija runājis jau 2016. gadā, kad viņi kopā ar tā laika WADA prezidentu Kreigu Rīdiju mēģināja no viņiem "izspiest informāciju", lai pierādītu, ka "pret Krieviju ir uzsākta dopinga nomelnošanas kampaņa", vismaz tā tolaik apgalvoja agresorvalsts oficiālais medijs “Sputņik”.