VIDEO: Irānas paraolimpietim "par nepareizu priecāšanos" atņem zelta medaļu
foto: ekrānuzņēmums no video
Sadegs Beits Sajahs tikko izvilcis no somas karogu, kas viņam maksāja paraolimpisko zeltu.
Citi sporta veidi
2024. gada 9. septembrī, 16:12

VIDEO: Irānas paraolimpietim "par nepareizu priecāšanos" atņem zelta medaļu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Irānas parsportists Sadegs Beits Sajahs zaudējis paša izcīnīto Parīzes paraolimpisko spēļu zelta medaļu pēc tam, kad savus panākumus atzīmēja ar barbarisku žestu un dīvaina karoga izvilkšanu no somas.

VIDEO: Irānas paraolimpietim "par nepareizu priecā...

Irānas parasportists Sadegs Beits Sajahs ar 47,64 metrus tālu šķēpa raidījumu, uzstādot jaunu pasaules rekordu, triumfēja F-41 medicīniskas grupas ieskaitē Parīzes paraolimpiskajās spēlēs. Irāņa prieki bija ļoti lieli, tomēr arī pavisam īsi.

Paravieglatlēts savu lielisko metienu nosvinēja ar žestu, kas atgādināja rīkles pārgriešanu vai galvas nociršanu, par ko saņēma vienu dzelteno kartīti, bet īsi pēc sacensībām no savas somas izvilka arī kādu karogu, kas bija aprakstīts ar arābu burtiem. Par šāda savai valstij neatbilstoša karoga pavicināšanu Sajahs saņēma otru dzelteno kartīti un vienlaikus diskvalifikāciju no sacensībām.

Irānas komanda par abiem pārkāpumiem iesniedza apelācijas, kas tika noraidītas. Sajaha žests tika traktēts kā nesportiska rīcība, bet karoga vicināšana kā politiska rīcība, kas paraolimpisko spēļu laikā nav atļauta.

Irānas puse taisnojās, ka karogs bijis nevis politisks, bet reliģiozs, un tas esot par godu Hazrātai Umūlai Bāninai, pirmā šiītu imāma Alī ibn Abū Tāliba sievai.

“Es izvilku karogu kā cieņas un uzticības apliecinājumu, nevis, lai veicinātu kādu politisku programmu,” sacīja Sajahs, piebilstot, ka līdzīgu karogu viņš iepriekš bez problēmām vicinājis arī Tokijas paraolimpiskajās spēlēs. Viņš izteica pieņēmumu, ka atšķirīgie apstākļi Tokijā, tostarp, iespējams, iepriekš saņemtā dzeltenā kartīte, varētu būt veicinājuši atšķirīgu tiesnešu lēmumu, vēsta "Inside the Games".

Arī Irānas Paraatlētikas asociācijas vadītājs Aliasgars Hadizadehs aizstāvēja Sajahu, raksturojot sportista rīcību kā pārpratumu. “Kad tika paziņoti rezultāti, mēs nekavējoties protestējām pret diskvalifikāciju,” Hadizadehs skaidroja Irānas mediju aģentūrai "Tasnim News". “Sajaha žests bijusi parasta priecēšanās par rekorda sasniegšanu, bet karogs tika izvilkts, izrādot personīgu atbalstu.”

Irānas puse vēl savos izteikumos izceļ, ka Sajaha žests esot sportā ļoti izplatīts un bieži lietots, paužot neizpratni, ka viņu paravieglatlēts esot diskvalificēts "par nepareizu priecāšanos par panākumu", kad sportisti emocijās medzot rādīt dažādus žestus. Hadizadehs stāsta, ka atlēti pēc pēc rekordu sasniegšanas, regulāri liekot rokas pie kakla (citi gadījumi ātrumā prātā gan neienāk).

Oficiālajā paralimpisko spēļu tīmekļa vietnē viņa diskvalifikācija tika minēta saskaņā ar IPC noteikumu 8.1. pantu: “IPC Ētikas kodekss un pasaules paraatlētikas ētikas kodekss (abi atrodami IPC tīmekļa vietnē) attiecas uz visiem pasaules paraatlētikas atzītu sacensību dalībniekiem.”