Oļegs Znaroks pievienojies NHL komandai; arī cits latviešu speciālists pēc ilgiem gadiem pametis Krieviju
foto: REUTERS/SCANPIX
Oļegs Znaroks Krievijas hokeja izlasi aizvedis līdz pasaules un olimpisko čempionu tituliem.
Hokejs
2024. gada 6. septembrī, 13:15

Oļegs Znaroks pievienojies NHL komandai; arī cits latviešu speciālists pēc ilgiem gadiem pametis Krieviju

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Kādreizējais Latvijas hokeja izlases kapteinis un galvenais treneris Oļegs Znaroks pievienojies Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubam Filadelfijas "Flyers".

Oļegs Znaroks pievienojies NHL komandai; arī cits ...

NHL kluba oficiālajā mājaslapā pie komandas pārstāvjiem atrodams arī Krievijā ilgus gadus nostrādājušā Oļega Znaroka vārds. Čeļabinskas apgabala Ustkatavā dzimušais speciālists minēts kā Eiropas spēlētāju attīstības un skautošanas departamenta konsultants.

Kā zināms, šajā starpsezonā “Flyers” parakstīja līgumu ar vienu no Latvijas hokeja izlases līderiem Rodrigo Ābolu, kurš gan jauno sezonu, visticamāk, iesāks Amerikas Hokeja līgas (AHL) klubā Adirondakas “Phantoms”. “Flyers” iepriekš draftēja arī Oskaru Bārtuli, kurš vienības rindās arī uzspēlēja, kā arī visu laiku pirmo Latvijas (arī visas PSRS) draftēto hokejistu (1975. gadā) Viktoru Hatuļevu, kurš gan līdz NHL netika. Talantīgā hokejista skandāliem apvītā karjera (no hokeja tika diskvalificēts 1981. gadā, 26 gadu vecumā) un visa dzīve aprāvās priekšlaicīgi, 39 gadu vecumā.

Oļegs Znaroks savas trenera karjeras laikā strādājis vien Latvijā un Krievijā, tostarp bijis agresoru valsts izlases galvenais treneris. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī Znaroks izmantoja iespēja un kļuva par KHL vienības Kazaņas “Ak Bars” galveno treneri. Ilgi amatā gan viņš nenoturējās. Darbs par okupantu līgu dēvētajā KHL netraucēja Oļega Znarokam klātienē apmeklēt 2023. gadā “Arēnā Rīga” notikušo pasaules čempionātu un Latvijas hokeja izlases pārbaudes spēles iepriekš.

Oļega Znaroka meita Alise Znaroka jau vairākus gadus dzīvo ASV un ir precējusies ar vienu no Krievijas labākajiem hokejistiem Artemiju Panarinu, kurš ir viens no Ņujorkas “Rangers” līderiem. Panarins ilgstoši bija aktīvs kritiķis Krievijā notiekošajam un aicināja valsti uz pārmaiņām, tomēr šajā vasarā viņš sociālajos tīklos aicināja apmeklēt hokeja labdarības spēli ar “Team Putin” atbalstītāju līdzdalību. Tagad gan no Panarina sociālajiem tīkliem ir pazuduši visi ieraksti, kuriem būtu piemeklējama kāda politiska nokrāsa.

Pēc okupantu iebrukuma Ukrainā darbu Krievijā turpināja arī kādreizējais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Sergejs Naumovs, kurš bija agresorvalsts armijas atbalstītā Maskavas CSKA vārtsargu treneris. Tomēr šo sezonu arī viņš izvēlējies sākt Ziemeļamerikā NHL vienības Ņujorkas "Islanders” fārmkluba AHL vienības Bridžportas “Islanders” vārtsargu treneris.

Okupantu līgā strādāt turpina cits kādreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Viktors Ignatjevs, kurš ir Pekinas “Kuņluņ Red Star” galvenā trenera palīgs, kā arī viens no mūsu izlases visu laiku rezultatīvākais hokejists Leonīds Tambijevs, kurš jau trīsarpus sezonas ir Vladivostokas “Admiral” galvenais treneris. Tāpat Krievijā darbu turpina KHL kluba Rīgas "Dinamo" pēdējais galvenais treneris Valērijs Kuļibaba, kurš pērn devās strādāt par Čeļabinskas "Traktor" galvenā trenera palīgu, bet vēlāk tika iecelts par Krievijas augstākās līgas (VHL) kluba Rjazaņas VDV galveno treneri.

Pagājušajā sezonā septiņas spēles KHL aizvadīja kādreizējais Latvijas izlases vārtsargs Jānis Kalniņš, bet Nikolajs Jelisejevs jau pagājušajā sezonā darbu okupantu līga vairs neatrada un centās nostiprināties Slovākijā.