Latvijas hokeja izlases pirmais izaicinājums cīņā par Milānu – pieredzējušie un ļoti sīkstie slovēņi
foto: AP/Scanpix
Roberts Mamčics divcīņā ar slovēņu potenciālo līderi - 36 gadus veco veterānu Žigu Jegliču.
Hokejs
2024. gada 29. augustā, 05:06

Latvijas hokeja izlases pirmais izaicinājums cīņā par Milānu - pieredzējušie un ļoti sīkstie slovēņi

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Šodien plkst. 20:00 Latvijas hokeja izlase “Arēnā Rīga” ar spēli pret Slovēniju uzsāks 2026. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru. Pirms tā tieši latviešus uzskata par savas grupas favorīti, kurā spēlē vēl Ukrainas un Francijas hokejisti

Latvijas hokeja izlases pirmais izaicinājums cīņā ...

Viens sāpīgs zaudējums

Līdz šim augstākā līmeņa sacensībās Latvija pret Slovēniju visbiežāk spēkojusies pasaules čempionātos. No piecām reizēm kopš 1997. gada, kad Latvija sāka piedalīties elites divīzijas turnīrā, latvieši uzvarējuši četrās.

Pēdējo reizi komandas savstarpēji spēkojās 2023. gada turnīrā, kas notika Tamperē un Rīgā. Latvijā spēles aizvadījušās grupas ietvaros Latvija izcīnīja grūtus trīs punktus, apspēlējot pretinieku ar 3:2. Visi pieci vārti tika iemesti līdz otrās trešdaļas beigām, Latvijas labā izceļoties Robertam un Rihardam Bukartiem, kā arī Kasparam Daugaviņam. Vārtos Artūrs Šilovs atvairīja 26 no 28 pretinieku metieniem.

Vienā no spēlēm Latvijas hokejisti slovēņiem ir zaudējuši, kas notika pirms 13 gadiem. 2011. gada pasaules čempionātā Slovākijas pilsētā Bratislavā Latvijai bija jācīnās par vietas nosargāšanu elites divīzijā, pirmajā spēlē ar 2:5 piekāpjoties tieši Slovēnijai. Līdz 41. minūtei slovēņi izvirzījās vadībā ar 5:0, vienus no Latvijas vārtiem gūstot Robertam Bukartam, bet otrus Mārtiņam Cipulim. Pēc piektajiem ielaistajiem vārtiem tika nomainīts vārtus sargājušais Edgars Masaļskis. Uzvarot Baltkrieviju un Austriju, Latvijai izdevās nosargāt vietu elites divīzijā.

Toreiz slovēņiem divi precīzi metieni ilgus gadu Kontinentālajā hokeja līgā  (KHL) spēlējušajam Rokam Tičaram, kurš sastāvā būs arī tagad. Divi vārti arī jau sen karjeru noslēgušajam Tomažam Rožingaram un viens precīzs metiens vēl vienam nu jau bijušajam hokejistam Rokam Pajičam.

Citās spēlēs pasaules čempionātos Latvija Slovēnijas izlasi uzvarējusi pārliecinoši – 2005. gadā ar 3:1, 2006. gadā ar 5:1, bet 2008. gadā ar 3:0. Kopš zaudētā mača pasaules čempionātā līdz duelim 2023. gadā abas valstsvienības aizvadījušas arī piecas pārbaudes spēles – no kurām divās ar 4:1 bija pārāki latvieši, bet trīs reizes spēlēts pagarinājums – divas uzvaras Latvijai, bet viena slovēņiem.  Arī vēsturiskā bilance noteikti ļauj pirmo spēli savu skatītāju priekšā sagaidīt favorītes statusā.

Bez lielākās zvaigznes  

Slovēņi Rīgā ieradušies bez savas lielākās zvaigznes – Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlējošā Anžes Kopitara. Izziņojot kandidātu sarakstu, Slovēnijas Hokeja federācija nesniedza plašāku komentāru, kāpēc būs jāiztiek bez Kopitara. Viņš pēdējo reizi izlasē spēlējis 2022. gada ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijā, kurā trijās spēlēs guva vārtus un izdarīja sešas piespēles.

Tāpat izlasē nav vēl viena kādreizējā NHL vīra Jana Muršāka, kurš šo sezonu aizvadīja Austrījā, bet iepriekš spēlējis arī KHL, Vācijā, Zviedrijā, Šveicē, bet izlases rindās pēdējo reizi spēlēja 2018. gadā. Slovēņi sastāvā nav iekļāvuši arī šogad NHL draftā ar 118. numuru izvēlēto aizsargu, potenciālo Zemgus Girgensona komandas biedru Tampabejas “Lightning” Janu Goličiču.

Ierindā gan ir hokejisti, kuri ikdienā spēlē labās Eiropas līgās. Vairāki pazīstami hokejisti ir Kristeram Gudļevskim. Uzbrucēji Žiga Jegličs, Jans Urbass un Miha Verličs spēlējuši Vācijas DEL līgas komandā “Fischtown Pinguins”. Jegličs pagājušajā sezonā iekrāja 50 rezultativitātes punktus (14+36), Urbass 52 punktus (21+31), bet Verličs 18 punktus (9+9). Visdrīzāk tieši Jegličs un Urbass būs galvenie biedi uzbrukumā. Tāds var būt arī pagājušo sezonu KHL pavadījušais Jans Drozgs. Viņš, par spīti Krievijas invāzijai Ukrainā, pēc laika Ziemeļamerikas dažādās līgās, lēma karjeru turpināt KHL. Habarovskā viņš spēlējis jau divas sezonas, pagājušajā 49 spēlēs tiekot pie deviņiem vārtiem un 17 piespēlēm. Uzmanība noteikti jāpievērš arī veterāniem Tičaram un Robertam Saboličam, kas jau ilgus gadus pasaules čempionātos sagādājuši raizes daudziem.

Vārtu drošība visdrīzāk tiks uzticēta 37 gadus vecajam Gasperam Krošeļam. 2023./2024. gada sezonu viņš pavadīja Slovākijas augstākās līgas vienībā “Banska Bystrica”, 27 regulārā turnīra spēlēs tiekot pie vidējiem rādītājiem 92% atvairīti metieni un 2,86 ielaistas ripas spēlē. Nākamo sezonu viņš pavadīs Čehijas augstākās līgas komandā Brno “Kometa”. Vēl labāka statistika Krošeļam bija pasaules čempionāta pirmās divīzijas turnīrā, kurā četrās spēlēs viņš vidēji ielaida 1,01 vārtus un atvairīja 96% metienus.

Lielākā pārstāvniecība ir no Slovēnijas komandas Ļubļanas “Olimpija” – deviņi hokejisti. Seši no tiem ir aizsargi, praktiski komplektējot aizsargu rindas. Šī komanda piedalās Centrāleiropas hokeja līgā, kas pie reizes ir Austrijas augstākā līga. Tajā bez vienas Slovēnijas komandas dalības startē arī astoņas vienības no Austrijas, trīs no Itālijas un viena no Ungārijas. Pagājušajā sezonā “Olimpija” rindās spēlēja arī mūsu Māris Bičevskis, 46 spēlēs tiekot pie 13 vārtiem un 23 piespēlēm.

Slovēnijas izlase olimpisko spēļu turnīrā piedalījusies divas reizes – 2014. gadā Sočos un 2018. gadā Phjončhanā. Sočos slovēņi grupā pārsteidza Slovākiju (3:1), un kvalifikācijas raundā ar 4:0 pārspēja Austriju, kvalificējoties ceturtdaļfinālam. Tajā ar 0:5 tika atzīts Zviedrijas pārākums. 2018. gadā Slovēnija pagarinājumos pieveica ASV (3:2) un Slovākiju (3:2), bet kvalifikācijas kārtā ar 1:2 papildlaikā atzina Norvēģijas pārākumu. Pirms kvalifikācijas turnīra Rīgā slovēņi aizvadīja divas pārbaudes spēles, abās ar 1:2 piekāpjoties Austrijai.

Sočos slovēņiem septītā vietā (vienu pozīciju virs hokeja pasauli pārsteigušās Latvijas), bet Phjončhanā, kur Latvija nespēja kvalificēties slovēņiem cienījamā devītā vieta.

Slovēņi uz Rīgu atveduši ļoti pieredzējušu izlasi, kurai vidējais spēlētāju vecums ir 29,29 gadi, augums nedaudz virs 185 centimetriem, bet svars virs 87 kilogramiem.  Jādomā, ka ātrums uz ledus varētu būt Latvijas izlases viens no trumpjiem.

Slovēnijas izlases sastāvs

Vārtsargs: Gaspers Krošeļs (Brno “Kometa”, Čehija), Matija Pintaričs (“Grenoble”, Francija), Žans Uss (“Jesenice”, Slovēnija).

Aizsargs: Rožle Bohincs (“Olimpija”, Slovēnija), Aļoša Crnovičs (“Olimpija”, Slovēnija), Jans Čosičs (“Olimpija”, Slovēnija), Blažs Gregorcs (“Olimpija”, Slovēnija), Bine Mašičs (“Olimpija”, Slovēnija), Žiga Pavlins (“Olimpija”, Slovēnija), Aleksandrs Magovacs (“Amiens”, Francija), Matics Podlipniks (“Kitzbuhel”, Austrija)

Uzbrucējs: Miha Beričičs (“Olimpija”, Slovēnija), Roberts Saboličs (“Olimpija”, Slovēnija), Blažs Tomaževičs (“Olimpija”, Slovēnija), Žiga Jegličs (“Fischtown Pinguins”, Vācija), Jans Urbass (“Fischtown Pinguins”, Vācija), Miha Verličs (“Fischtown Pinguins”, Vācija), Jans Drozgs (“Amur”, Krievija), Žans Jezovšeks (“Lindau”, Vācija-3), Anže Kuralts (“Fehervar AV19”, Ungārija), Roks Macuhs (“Olomouc”, Čehija), Luks Mavers (bez kluba), Roks Tičars (“99ers”, Austrija), Matics Tereks (“KooKoo”, Somija).

Neziņa par Šilovu

Gandrīz spēcīgākajā sastāvā turnīru sagaidījusi Harija Vītoliņa trenētā Latvijas izlase. Pirmo reizi kopš 2021. gada valstsvienībā spēlēs uzbrucējs Zemgus Girgensons, kurš arī pēdējo reizi to pārstāvēja olimpiskajā kvalifikācijā, trijās spēlēs atzīmējoties ar vienu piespēli.

Salīdzinot ar 2024. gada pasaules čempionātu, izlasi pastiprinājuši tādi hokejisti kā vārtsargs Artūrs Šilovs, aizsargs un NHL čempions Uvis Balinskis, Šveices čempions Rūdolfs Balcers, kā arī 2023. gada pasaules čempionāta bronzas medaļas metiena autors Kristiāns Rubīns. Visi viņi ir vērtīgi papildinājumi valstsvienībai. Balinska un Balcera devums īpaši var izpausties vairākumā, kura izspēlē bija redzami trūkumi šī gada planētas meistarsacīkstēs. Pārbaudes spēlēs pret Dāniju tieši Balcers kļuva par vienīgo, kurš guva vārtus vairākumā.

Nevienā no pārbaudes spēlēm vārtos nestājās Artūrs Šilovs, kas tika skaidrots ar pārslodzi. 2023. gada pasaules čempionāta vērtīgākais spēlētājs trenējoties jau vairākus mēnešus. Vītoliņš vēl pirmdiena skandēja, ka tieši Vankūveras “Canucks” hokejistam tiks uzticēta vārtu drošība pirmajā spēlē, tomēr daudziem par lielu pārsteigumu Šilova vārds Latvijas izlases sastāvā nebija atrodams. Latvijas valstsvienība kā sastāvu nosauca trešdienas vakarā kā pēdējā no Rīgas kvalifikācijas vienībām un tajā tika iekļauti astoņi aizsargi, 14 uzbrucēji, bet tikai divi vārtsargi, atstājot iespēju vienu spēlētāju pieteikt vēlāk. Vai tā ir kāda mīklaina slēpšanās no sāncenšiem, vai Artūra pārslodze izrādījusies vēl nopietnāka, nekā sākotnēji paredzēts, to zina vien izlases iekšienē.

Kā pēdējie liekie no laukuma spēlētājiem kļuva aizsargi Bogdans Hodass, Arvils Bergmanis, Ralfs Bergmanis, kā arī uzbrucēji Raivis Ansons, Sandis Vilmanis, Ģirts Silkalns un Martins Laviņš.

Latvijas izlasei pēc spēles pret Slovēniju 30. augustā 20:00 jācīnās pret Ukrainu, bet 1. septembrī 17:00 pret Franciju. Visas kvalifikācijas spēles (ieskaitot četras stundas iepriekš notiekošās spēles bez mūsu hokejistu līdzdalības) būs skatāmas arī TV6 tiešraidēs. 2026. gada olimpiskajās spēlēs iekļūs kvalifikācijas uzvarētāja, taču nav izslēgts, ka viena no trīs olimpisko spēļu otrās vietas ieguvējai arī var pienākties vieta Itālijā notiekošajās spēlēs. Tas tamdēļ, ka pagaidām dalībnieku sarakstā ir rangā otrajā vietā esošā Krievija, kas vismaz līdz 2025. gadam invāzijas Ukrainā dēļ ir diskvalificēta no Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) rīkotajiem turnīriem.

Latvijas hokeja izlases sastāvs:

vārtsargi - Kristers Gudļevskis (Brēmerhāfenes "Fischtown Pinguins", Vācija), Gustavs Grigals (Milvoki "Admirals", AHL);

aizsargi - Uvis Balinskis (Floridas "Panthers", NHL), Jānis Jaks, Roberts Mamčics (abi - Karlovi Vari "Energia", Čehija), Kristiāns Rubīns (Plzeņas "Škoda", Čehija), Kristaps Zīle (Litvīnovas "Verva", Čehija), Ralfs Freibergs (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Markuss Komuls ("Nove Zamky", Slovākija), Oskars Cibuļskis (Herningas "Blue Fox", Dānija);

uzbrucēji - Zemgus Girgensons (Tampabejas "Lightning", NHL), Rodrigo Ābols (Filadelfijas "Flyers", NHL), Oskars Batņa (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Haralds Egle (Bratislavas "Slovan", Slovākija), Dans Ločmelis (Masačūsetsas Universitāte Emerstā, NCAA), Rūdolfs Balcers (Cīrihes "Lions", Šveice), Kaspars Daugaviņš, Renārs Krastenbergs (abi - Mihalovces "Dukla", Slovākija), Miks Indrašis (Jēvles "Brynas", Zviedrija), Mārtiņš Dzierkals (Šellefteo AIK, Zviedrija), Eduards Tralmaks (Kladno "Rytīrži", Čehija), Roberts Bukarts, Rihards Bukarts (abi - Vītkovices "Ridera", Čehija), Fēlikss Gavars (Sv. Lorenca Universitāte, NCAA).