Krievijas troļļi cenšas nomelnot olimpiskās spēles
foto: ZUMAPRESS.com
Internetā sākusies melu kampaņa, lai diskreditētu olimpiādi, iebiedētu dalībniekus, skatītājus un Francijas iedzīvotājus
Citi sporta veidi
2024. gada 5. jūnijā, 05:36

Krievijas troļļi cenšas nomelnot olimpiskās spēles

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Krievijas interneta troļļi nolēmuši piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs, kur agresoru valsts sportistiem liegts startēt zem savas valsts karoga.

Krievijas troļļi cenšas nomelnot olimpiskās spēles...

Internetā sākusies melu kampaņa, lai diskreditētu olimpiādi, iebiedētu dalībniekus, skatītājus un Francijas iedzīvotājus, raksta "The New York Times", atsaucoties uz "Microsoft".

Kompānijas speciālisti atklājuši, ka propagandisti izveidojuši dokumentālo filmu, rada viltus ziņas, Francijas un ASV specdienestu vārdā sacer brīdinājumus ar aicinājumu izvairīties no olimpiādes. Grupa Storm-1679 kopš marta īpaši aktīvi pārplūdina internetu ar īsiem video, cenšoties viest bailes no iespējamiem teroraktiem.

Troļļus neuztrauc iespēja, ka dezinformāciju atmaskos, viņi pat izmanto faktu pārbaudītāju grupas, lai tikai pievērstu sev uzmanību. Īpašu panākumu gan nav, norāda pētnieciskās žurnālistikas grupas "Bellingcat" dibinātājs Eliots Higinss. "Olimpisko melu" īpaša izplatīšanās neesot novērota pat aprindās, kas parasti kāri uzsūc Krievijas dezinformāciju.

Pagājušā gada vasarā iznāca viltus dokumentālā filma par Starptautisko olimpisko komiteju, izmantojot "Netflix" logo un ar datorprogrammas palīdzību atveidotu Holivudas aktiera Toma Krūza balsi. Komiteja panāca šā darinājuma izņemšanu no "YouTube". Tālākos propagandas uzbrukumos izmantoti viltoti Āfrikas Savienības valstu pārstāvju balss ieraksti Krievijas aizstāvībai.

Pēc "Microsoft" vērtējuma, troļļi rada trīs līdz astoņus video rullīšus nedēļā angļu un franču valodās, bieži uzdodot tos par BBC, "Al Jazeera" un citu reālu mediju sižetiem. “Viņi cenšas kultivēt vardarbības atmosfēru, grib, lai cilvēki baidītos braukt uz olimpiādi,” teic "Microsoft" digitālo draudu analīzes centra direktors Klints Vots.

Tomēr kā jau parasti vērienīgu pasākumu laikā bažas par drošību nav pilnīgi bez pamata. Francijas drošības dienesti maija beigās aizturēja 18 gadu vecu čečenu, kurš turēts aizdomās par islāmisma iedvesmotu gatavošanos uzbrukt Žofruā Gišāra stadionam Sentetjēnā olimpiskā futbola mača laikā.