Krievija vēršas pret Parīzes olimpiskajām spēlēm ar video, kur izmantots Toma Krūza dziļviltojums
foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Pasaulē
2024. gada 4. jūnijā, 15:08

Krievija vēršas pret Parīzes olimpiskajām spēlēm ar video, kur izmantots Toma Krūza dziļviltojums

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/The Guardian

Lai negatīvi atspoguļotu Starptautisko Olimpisko komiteju, viltus dokumentālajā filmā tika izmantots mākslīgā intelekta ģenerēts aktiera Toma Krūza audio ieraksts.

Krievija vēršas pret Parīzes olimpiskajām spēlēm a...

Saskaņā ar jaunu "Microsoft" ziņojumu Krievija vēršas pret Parīzes olimpiskajām spēlēm, īstenojot dezinformācijas kampaņu, kuras ietvaros tika izmantota dokumentālā filma, kurā Toma Krūza dziļviltojums kritizē olimpisko spēļu organizātorus, informē “The Guardian”.

“Microsoft” paziņoja, ka ar Krieviju saistītu grupu tīkls īsteno “ļaunprātīgas "ietekmes" kampaņas” pret Franciju, Emanuelu Makronu, Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un Parīzes Olimpiskajām spēlēm, līdz kurām atlicis mazāk nekā 80 dienas. Krievijai ir aizliegts piedalīties 2024. gada olimpiskajās spēlēs, lai gan neliels skaits Krievijas sportistu var piedalīties, bet tikai zem olimpiskā karoga.

Viltus dokumentālā filma, kas pagājušajā gadā parādījās ziņojumapmaiņas platformā “Telegram”, saucas “Olympics Has Fallen” jeb olimpiāde ir sabrukusi. Dokumentālās filmas nosaukumam ideja tika aizņemta no asās sižeta filmas “Olimpa krišana” nosaukuma jeb angliski “Olympus Has Fallen”. Tika apgalvots, ka viltus dokumentālo filmu producēja “Netflix” un filma ieguvusi viltus pieczvaigžņu recenzijas no “New York Times” un “BBC”.

“Video ... nepārprotami liecināja, ka satura veidotāji šim projektam veltījuši daudz laika un demonstrējuši vairāk prasmju nekā vairums citu mūsu novēroto "ietekmes" kampaņu,” ziņots pirmdien publicētajā “Microsoft” draudu analīzes centra paziņojumā.

Videoklipu ir izveidojis ar Kremli saistīts grupējums ar nosaukumu “Storm-1679”, kuri propagandas kampaņas ietvaros apmānīja ASV aktierus, tostarp Elaidžu Vudu. Tiem tika palūgts nofilmēt ziņojumus vietnē “Cameo”, kurā cilvēki var maksāt slavenībām par personalizētiem video ziņojumiem. Video tika pārtaisīti un vērsti pret Ukrainu. "Microsoft" paziņoja, ka sagaida, ka Krievijas sāks izplatīt informāciju arī citās valodās mēģinot dominēt sociālos plašsaziņas līdzekļos.

Pagājušajā mēnesī "Microsoft" publicēja ziņojumu, kurā dokumentēti līdzīgi Ķīnas mēģinājumi iejaukties vēlēšanās Dienvidkorejā, Indijā un ASV, izmantojot mākslīgā intelekta ģenerētus materiālus, lai sniegtu nepatiesu informāciju.