foto: AP/Scanpix
Supertalants Keitlina Klārka parakstīs 28 miljonus dolāru vērtu līgumu; par basketbola spēlēšanu viņa saņems 80 reizes mazāk
Keitlina Klarka, kura savā spēles stilā tiek salīdzināta ar Stefenu Kariju, par reklāmas līgumiem saņems neskaitāmas reizes lielākas summas, nekā par basketbola spēlēšanu.
Basketbols
2024. gada 25. aprīlis, 10:26

Supertalants Keitlina Klārka parakstīs 28 miljonus dolāru vērtu līgumu; par basketbola spēlēšanu viņa saņems 80 reizes mazāk

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) draftā ar pirmo numuru izvēlētā Keitlina Klārka tuvākajā laikā parakstīs ievērojamu vienošanos ar sporta zīmolu "Nike", informē Ziemeļamerikas mediji.

Izdevums "The Wall Street Journal" un medijs "The Athletic" vēsta, ka Klārka noslēgs astoņu gadu vienošanos ar "Nike" par 28 miljoniem ASV dolāru (26,13 miljoni eiro). Ja šī vienošanās tiks parakstīta, tad Klārkas un "Nike" sponsorēšanas līgums būs dāsnākais, kādu jebkad izdevies noslēgt sieviešu basketbolā.

Tāpat "The Wall Street Journal" un "The Athletic" norāda, ka arī "Under Armour" un "Adidas" pārstāvji veikuši pārrunas ar Klārku, taču abu zīmolu piedāvājumi bijuši par attiecīgi 16 un sešiem miljoniem ASV dolāru. Tāpat par Klārku interesi izrādīja arī "Puma", kas spēja piedāvāt vien trīs miljonus ASV dolāru.

Interesanti, ka par basketbola spēlēšanu WNBA viņas alga būs daudz pieticīgāka. Savā pirmajā sezonā viņa saņems vien 76 535 ASV dolārus (aptuveni 71 400 eiro), bet pirmais līgums Klārkai kopumā četros gados ļaus noplenīt nedaudz vairāk par 338 000 ASV dolāru (aptuveni 314 000 eiro), kas ir aptuveni 80 reizes mazāk, nekā viņa saņems no "NIke". WNBA sezona gan notiek pavasarī un vasarā līdz ar to viņai būtu iespējams spēlēt basketbolu arī kādā citā līgā (Eiropā, Āzijā, Austrālijā), kur viņa noteikti pelnītu vairāk nekā WNBA.

Ziemeļamerikas lielajās sporta lligās (tostarp WNBA) algu apmērs netiek izdomāts, bet gan aprēķināts no reālajiem ieņēmumiem, ko gūst līga. Redzot, kādi interesi sieviešu basketbolam Klārka spēja piesaistīt NCAA, jādomā, ka viņas ienākšanā līgā ļaus finansiālo situāciju krietni uzlabot ikvienai WNBA basketbolistei. Jau tagad daudz WNBA komandas spēlēm pret Klārku un "Fever" ir gatavas īrēt krietni lielākas arēnas, lai jauno basketbola spīdekli klātienē varētu redzēt ikviens gribētājs.

Apzinoties WNBA atalgojumu problēmas, reperis Ice Cube aicinājis Klārku spēlēt viņa izveidotajā strītbola līgā "Big 3", par ko talantīgajai sportistei piesolot 5 miljonus ASV dolāru sezonā. Līgums būtu uz dviem gadiem. Klārka šo piedāvājumu nemaz nekomentēja. Interesanti, ka "Big 3" līgā, kurā spēkus izmēģināja arī mūsu olimpiskais čempions Kārlis Pauls Lasmanis un pārsvarā spēlē kādreizējai NBA basketbolisti, notiek vien 10 nedēļas un Klārka teorētiski būtu varējusi apvienot abas sacensības.

Klārku pagājušajā nedēļā WNBA draftā ar pirmo numuru izraudzījās Indiānas "Fever".  Viņa divus gadus pēc kārtas palīdzēja Aiovas universitātes "Hawkeyes" komandai sasniegt NCAA čempionāta finālu. Šosezon basketboliste NCAA čempionātā vidēji izcēlās ar 31,6 punktiem. Turklāt viņa kļuva par visu laiku rezultatīvāko NCAA basketbolistu gan sieviešu, gan vīriešu konkurencē.