foto: LETA
LOK Revīzijas komisija atzīst rupjus pārkāpumus prezidenta Jāņa Buka saimniekošanas laikā
Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Jānis Buks.
Citi sporta veidi
2024. gada 27. marts, 06:02

LOK Revīzijas komisija atzīst rupjus pārkāpumus prezidenta Jāņa Buka saimniekošanas laikā

Jauns.lv

Kaut arī pirms 8 mēnešiem, stājoties Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amatā, Jānis Buks visai olimpiskai saimei solīja atgriezt diženumu, sakārtojot organizācijas iekšējās sistēmu, ieviešot teicamu korporatīvo pārvaldību un beidzot apvienojot Latvijas sporta organizācijas zem LOK jumta, šķiet, ka viss nevedas tik raiti un ne bez aizdomu ēnas par iespējamiem pārkāpumiem.

Pēc jau iepriekš vēstītā par LOK publicēto pērnā gada pārskatu, Jauns.lv rīcībā ir nonācis LOK Revīzijas komisijas atzinums par LOK darbību 2023.gadā, kurā Revīzijas komisja konstatējusi faktus, kas liek secināt, ka LOK pārvaldībā netiek ievēroti labas pārvaldības principi un tiek pārkāptas LOK valdei dotās pilnvaras, kas, savukārt, neliecina par efektīgu un sabalansētu finanšu resursu izmantošanu.

Aizdomas par rupji pārkāptiem labas pārvaldības principiem un valdes pilnvarām

Pēc Jauns.lv rīcībā esošā atzinuma, Revīzijas komisija pauž bažas, ka 2023.gadā LOK valde, nesaskaņojot ar LOK Izpildkomiteju, ir izmaksājusi LOK darbiniecei kompensāciju, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, kas pārsniedz 5000 euro. LOK valdes darbības nolikums paredz, ka “valde lemj par līdzekļu neparedzētajiem gadījumiem izlietojumu, ja tādi paredzēti LOK ieņēmumu-izdevumu tāmē, taču ne vairāk kā par 5000 eur katrā atsevišķā gadījumā, un ne vairāk kā par 35 000 eur viena kalendārā gada ietvaros.” Savukārt, ja valde uzdrošinās tērēt līdzekļus, kas pārsniedz nosauktās summas, tad par šāda veida darījumu jāinformē LOK Izpildkomiteja.

Jautājums par kompensācijas izmaksu darbiniecei neesot virzīts LOK Izpildkomitejā, līdz ar to Revīzijas komisija secina, ka LOK valde nav ievērojusi labas pārvaldības principus un ir pārkāpusi savas pilnvaras.

Vai saimnieko kā pa savu kabatu?

2023.gadā, neatkarīgi no tā, ka LOK pastāvīgā darbā ir strādājoši divi kvalificēti juristi, viens padomnieks juridiskos jautājumos un Juridiskā komisija, LOK valde izvēlējusies papildus slēgt līgumu par juridisku pakalpojumu sniegšanu, kur līguma kopējā summa ir 13 794 euro, minēts Revīzijas komisijas atzinumā.

Revīzijas komisija secina, ka, izvēloties ārpakalpojumu un slēdzot līgumu par juridisku pakalpojumu sniegšanu, LOK valde ir nesaimnieciski rīkojusies ar LOK budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

Krievijā sapelnītā nauda noder arī Latvijas olimpiskās kustības atbalstam

Revīzijas komisija ir konstatējusi, ka 2023.gadā vairāki sponsori ir pārtraukuši sadarbību ar LOK. Kaut arī LOK valde ir stiprinājusi Komunikācijas nodaļu, nodarbinot tajā 3 darbiniekus, kas atbild par sponsoru piesaisti,  2023.gada laikā ir izdevies piesaistīt tikai vienu sponsoru - uzņēmumu “TONUS Elast”. Publiski pieejamos informācijas resursos, šis uzņēmums joprojām veic produkcijas eksportu uz Krievijas tirgu. Jauns.lv izpētīja, ka  uzņēmums “TONUS Elast” ietipst AS “Olainfarm” uzņēmumu grupā, kur Buks ilgstoši ieņem AS “Olainfarm” padomes priekšsēdētāja amatu.

Revīzijas komisija secina, ka šodienas ģeopolitiskajā situācijā sadarbības partneru izvēle, kuriem ir biznesa saites ar Krieviju, var negatīvi ietekmēt LOK reputāciju.

Jāpiebilst, ka LOK prezidents Buks publiski vienmēr ir kaismīgi aizstāvējis pozīciju, ka ir pret to, ka agresorvalstu - Krievijas un Baltkrievijas - sportisti varētu jebkādā statusā piedalīties Parīzes olimpiskajās spēlēs.