Pēc graujošās sakāves Slovākijā Latvijas futbolistes neiekļūst UEFA Nāciju līgas sacensību B līgā
Latvijas sieviešu futbola izlase (foto: Latvijas Futbola federācija)
Futbols
2024. gada 27. februāris, 21:28

Pēc graujošās sakāves Slovākijā Latvijas futbolistes neiekļūst UEFA Nāciju līgas sacensību B līgā

Jauns.lv/LETA

Latvijas sieviešu futbola izlase otrdien Trnavā ar 0:6 (0:3) cieta sakāvi pret Slovākiju un neiekļuva UEFA Nāciju līgas B līgā, divu spēļu summā piekāpjoties ar 0:9.

Jau sestajā minūtē mājinieces pēc diviem sitieniem no vārtsarga laukuma līnijas bija vadībā ar 2:0, izkliedējot Latvijas izlases ilūzijas uz panākumu divu spēļu summā. Otrajā minūtē pēc stūra sitiena izspēles un piespēles no labās laukuma puses ar precīzu sitienu ar kāju izcēlās Tamara Morāvkova, bet četras minūtes vēlāk pēc centrējuma no labās puses ar galvu bumbu vārtos raidīja Nikola Ribanska.

3:0 mājinieces panāca 36.minūtē, kad Anastasija Ročāne, cenšoties apstrādāt bumbu pēc mājinieču tālās piespēles uz sava soda laukuma robežas, piespēlēja pretiniecei, bet Diana Lemešova no soda laukuma vidus raidīja bumbu vārtu kreisajā stūrī.

83.minūtē rezultāts kļuva 4:0. Piecas minūtes iepriekš laukumā nākusī Selga Vitmore ar galvu raidīja bumbu ārā no Latvijas izlases soda laukuma, taču bumbu uz soda laukuma līnijas ieguva Marija Mikolajeva un raidīja to vārtu labajā stūrī.

Slovākija 87.minūtē ātrajā uzbrukumā panāca 5:0. Pēc piespēles no kreisās puses pa zemi divas Slovākijas izlases spēlētājas uz vārtsarga laukuma līnijas palaida bumbu garām, un vārtos to raidīja Katarīna Vredīkova, kura laukumā bija nākusi divus minūtes iepriekš.

Mača kompensācijas laika ceturtajā minūtē vēl vienu rezultatīvu piespēli no kreisās laukuma puses izpildīja otrajā puslaikā uz maiņu laukumā nākusī Anna Škerdova, bet vārtu labajā apakšējā stūrī no soda laukuma sita 85.minūtē laukumā nākusī Viktorija Kalāberova.

Pirmajā spēlē Rīgā Latvija zaudēja ar 0:3.

Latvijas izlases galvenais treneris Romāns Kvačovs uz valstsvienību pirms spēlēm ar Slovākiju pirmoreiz izsauca ASV spēlējošo 20 gadus veco aizsardzi Aleksandru Sofiju Mairnu. Mičiganas štata universitātes komandas aizsardze Mairna 2023.gadā laukumā devās astoņos mačos un spēlēja 229 minūtes.

Salīdzinājumā ar nesenāko izsaukumu novembrī kandidātu sarakstā ir atgriezusies Selga Penelope Vitmore, bet uz izlasi nav izsaukta Katrīna Daņilova un Nelle Treimane.

Uzvarētājas divu maču summā slovākietes 2025.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu aizvadīs B līgā, bet zaudētājas sacentīsies C līgā.

Jaunizveidotās UEFA Nāciju līgas pirmajā sezonā Latvijas izlase sacentās C līgā, kur savā apakšgrupā sešās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras un ierindojās otrajā vietā aiz Maltas, apsteidzot Andoru un Moldovu. Kopā ar Bulgāriju un Melnkalni tā bija starp labākajām otro vietu ieguvējām un tika pie iespējas piedalīties pārspēlēs.

Slovākijas izlase savā B līgas apakšgrupā atpalika no Somijas un Horvātijas, bet apsteidza Rumāniju

Latvijas un Slovākijas komandas savā starpā tikās 2021.gada Eiropas čempionāta atlasē, kad slovākietes savā laukumā uzvarēja ar 2:0 un Liepājā - ar 2:1.

Latvijas sieviešu futbola izlase FIFA rangā ieņem 115.vietu, bet Slovākija ieņem 49.pozīciju.

2025.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla izloze notiks 5.martā.

Latvijas sieviešu futbola izlases kandidāšu saraksts:

vārtsardzes - Enija Anna Vaivode (bez kluba), Sofja Ņesterova, Alīna Skļemenova (abas - "Rīga");

aizsardzes - Anastasija Ročāne ("Lustenau"/"Dornbirn", Austrija), Anna Flakse (Liepājas Futbola skola), Ligita Tumāne ("Spezia", Itālija), Sofija Gergeležiu, Marina Teļukeviča (abas - "Rīga"), Kristīne Evelīna Lodziņa, Paula Linda Liniņa (abas - "Metta"), Aleksandra Sofija Mairna (Mičiganas štata universitāte, NCAA);

pussardzes - Viktorija Zaičikova, Sandra Voitāne (Vestmadnaeijaras IBV, Islande), Olga Ševcova (Stambulas "Fenerbahce", Turcija), Anna Kristīne Gornela ("NŠ Mura", Slovēnija), Amēlija Lipšāne, Signija Šenberga (abas - "Metta"), Anna Marija Valaka, Selga Penelope Vitmore, Diāna Suvitra, Anastasija Vainere (visas - "Rīga");

uzbrucējas - Anastasija Poļuhoviča ("Rīga"), Karlīna Miksone (Sosnovecas "Czarni", Polija).