foto: IPA/SIPA
Tik augsta līmeņa klubu basketbola Rīgā nav bijis. Kas jāzina par Eirolīgu un maču "Arēnā Rīga"
Spilgtākais vīrs uz "Arēnas Rīga" parketa ULEB Eirolīgas mačā būs viens no Turcijas izlases līderiem, naturalizētais amerikāņu saspēles vadītājs Šeins Larkins.
Basketbols
2024. gada 8. februāris, 13:44

Tik augsta līmeņa klubu basketbola Rīgā nav bijis. Kas jāzina par Eirolīgu un maču "Arēnā Rīga"

Jauns.lv

Jau gadu desmitiem Latvijas basketbola aprindās tiek fantazēts, ka mums varētu būt pašiem sava Eirolīgas komanda. Pagaidām tikt tālāk par sapņu līmeni finansiāli saprotamu apstākļu dēļ nav izdevies, bet ULEB Eirolīgas spēle Rīgā būs.

Daudzu basketbola pārzinātāju acīs tieši ULEB Eirolīga uzskatāma par kvalitatīvākā basketbola līgu pasaulē, jo spēle taktiski/no komandas basketbola viedokļa ir krietni priekšā pat nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārajā sezonā spēlētajam. Spēlētāju fiziskās dotības un individuālā meistarībā, protams, ir NBA pusē, bet taktiskie zīmējumi, stratēģijas, saspēles – Eirolīgai.

Tuvo Austrumu militārā konflikta dēļ viena no Eiropas slavenākajām un titulētākajām basketbola komandām Telavivas “Maccabi” savas mājas spēles aizvada Serbijas galvaspilsētā Belgradā, bet drošības apsvērumu dēļ izbraukuma mači ar Stambulas komandām nenotiek arī Turcijas lielākajā pilsētā, bet gan vēl neitrālākā laukumā.

Decembra beigās Stambulas “Fenerbahce” ar “Maccabi” aizvadīja Latvijai visu laiku tuvāko ULEB Eirolīgas basketbola maču – no mūsu robežas 70 kilometru attālajā Panevēžā. Tomēr brīdī, kad Stambulas “Anadolu Efes” bija nonākuši līdzīgā situācijā ar savu piedāvājumu klajā nāca Latvijas Basketbola savienība un tas tika atzīts par izdevīgāko Turcijas komandai. Tā nu 8. februārī “Arēnā Rīga” tiks aizvadīta šīs sezonas 26. kārtas spēle. Mačs "Arēnā Rīga" sāksies plkst.19.30, tiešraidē to pārraidot "Go3 Sport 1" kanālam.

Kas ir ULEB Eirolīga?

ULEB Eirolīga ir prestižākais un spēcīgākais basketbola turnīrs Eiropā. Šosezon turnīrā piedalās 18 komandas (četras no Spānijas, pa divām no Francijas, Itālijas, Serbijas, Vācijas, Grieķijas, Turcijas un pa vienai no Lietuvas un Izraēlas). Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā ik sezonu ULEB Eirolīgā startēja arī divi vai trīs agresorvalsts klubi. Sacensības notiek paralēli komandu spēlēm nacionālajos čempionātos un kausa izcīņās. Ik nedēļu darbdienās (izņemot valstsvienības spēļu oficiālos pārtraukumus) tiek aizvadīta viena vai divas spēles. Tradicionāli mači ir ceturtdienās vai piektdienās, bet dubultajās nedēļās nedēļas arī otrdienās vai trešdienās. Šis ir pirmais gads, kad ULEB ir panākusi vienošanos ar Starptautisko basketbola federāciju apvienību (FIBA), ka sacensību kalendārā ir pārtraukumi valstsvienību kvalifikācijas spēļu laikā. Iepriekšējos gados daudzi no labākajiem Eiropas, Āfrikas un Dienvidamerikas basketbolistiem šī iemesla dēļ nevarēja palīdzēt savām izlasēm.

Lielākā daļa ULEB Eirolīgas klubu ir ar garantētām licencēm par dalību sacensībās arī nākamajā gadā. Lai tiktu pie licences ir jānodrošina ne vien ilgtermiņā augstvērtīgi rezultāti basketbola laukumā, bet arī finansiāli garanti, ka komanda būs konkurētspējīga, ar likumīgu finanšu segumu un bez potenciāliem riskiem. Sešas komandas (Boloņas “Virtus”, “Monaco”, Berlīnes “Alba”, “Valencia”, Belgradas “Partizan” un Belgradas “Crvena Zvezda” ir tikušas pie pagaidu licencēm. Piedāvājumus iegūt licenci saņem ULEB Eirokausa abi finālisti (šo pašu rīkotāju otrs turnīrs, kas pamatoti tiek uzskatīts par otru spēcīgāko Eiropā), ierasti tiek meklēti spēcīgāko Eiropas nacionālo čempionātu uzvarētāji vai finālisti (ja tiem jau nav licences), Adrijas līgas čempioni vai kādi interesanti projekti. Šobrīd kuluāros tiek runāts par Eirolīgas komandām no Parīzes, Londonas un Dubaija. Pirmajiem diviem nav nereāli kvalificēties arī pēc sportiskajiem panākumiem, jo Londonas “Lions” un “Paris Basketball” ir ULEB Eirokausa favorītu skaitā, kamēr Apvienoto Arābu Emirātu selekcija ir tikai ar mērķi audzēt popularitāti un uzlabot finansiālos rādītājus.

Projekta rentablums ir pēdējo gadu galvenais ULEB Eirolīgas klupšanas akmens. Lielie sporta klubi, kam apakšā ir miljonus pelnošas futbola komandas par peļņu šajā lauciņā var pārāk neiespringt, lai gan pēc kārtējās “desmitiem miljonu zaudējumu sezonas” pat “Barcelona” nolēma pārstrukturēties un vairāk piedomāt pie tēriņiem, atbrīvojoties no galvenā trenera Šarūna Jasikēviča, dārgākā spēlētāja Nikolas Mirotiča un vairākiem citiem spēlētājiem. Ir, protams, arī labi piemēri, kā Kauņas “Žalgiris”, kas katru sezonu spēj nopelnīt. Tas, protams, ņemot vērā uz līgas budžetu un spēlētāju atalgojumu fona pieticīgiem tēriņiem (komandas budžets ap 13 miljoniem eiro, vislabāk atalgotais spēlētājs mūsu Rolands Šmits ar algu aptuveni 77 tūkstoši eiro mēnesī), lielisku darbu mārketinga nozarē un tautas mīlestību pret basketbolu. Kauņas klubs, šķiet, ir pārdevis visas iespējamās reklāmas, uz katru maču pilnībā izpārdod arēnu, turklāt vairums mača apmeklētāju ir tērpušies kluba simbolikā. Apskatoties Turcijas, Grieķijas, Spānijas… virzienā situācija ir krietni citādāka, turklāt komandu budžeti, salīdzinot ar mūsu dienvidu kaimiņiem ir divas, trīs, četras (!?) reizes lielāki.

Šo argumentu dēļ no dalības ULEB Eirolīgā šosezon atteicās pērnās sezonas Eirolīgas finālisti “CB Grand Canaria”. Kanāriju salās bāzētajai komandai ceļošanas izdevumi pieaugtu dramatiski. Savulaik, kad viņi piedalījās ULEB Eirolīgā, tika aprēķināts, ka viņi sezonas laikā nolidojuši divreiz vairāk nekā “otri tālākie ceļotāji” sacensībās. Tāpat krietni jāpastiprina sastāvs, gan kvalitatīvi, gan kvantitatīvi, bet augstākā līmeņa spēlētāji prasīs lielāku atalgojumu par tik lielu spēļu skaitu un daudziem pārlidojumiem. Nogurdinošie ceļojumi ir papildu savainojumus veicinošs faktors, bet izpārdot 11 500 vismaz pusē gadījumu būs neiespējami, jo vairumam kūrortsalas iedzīvotāju pretinieki īpaši neko neizsaka (Spānijas čempionāta komandas, protams, ir lielāks kairintātājs), bet komandas potenciāls diez vai būtu tuvu turnīra tabulas augšgalam. Pamatīga viela pārdomām.

Latvija un Eirolīga

Par sapņošanu Latvijas klubam spēlēt ULEB Eirolīgā jau iepriekš pieskārāmies iepriekš. Jādomā, ka pārskatāmā nākotnē šāds projekts diez vai būtu reāls, lai gan tepat Lietuvā ir ļoti veiksmīgs piemērs. Protams, nedrīkst aizmirst, ka Lietuva ir lielāka par Latviju un viņu sporta veidu popularitātes hierarhija ir daudz viennozīmīgāka par mūsu. Tāpat ilggadējie panākumi valstsvienības līmenī, spēcīgais nacionālais čempionāts ir radījuši labus priekšnoteikumus ne vien sporta veida popularitātei, bet arī iespējai radīt šādu Lielkomandu visa galvgalī.

Jādomā, ka vistuvāk šim sapnim bijām divtūkstošo gadu pirmās desmitgades nogalē, kad uz mūsu basketbola kartes bija trīs spēcīgi spēlētāji – “ASK Rīga”, “Barons/LMT” un BK “Ventspils” ar valstsvienības kandidātiem sastāvā un kvalitatīviem leģionāriem ierindā. ASK komplektācija tiešām brīžiem atgādināja ULEB Eirolīgas komandas cienīgu. Īpaši jau tajā laikā, kad līgas organizācijā bija daudz eksperimentu, trūka viena vienota virziena un arī sacensībās ik pa laikam iesaistītājās dažādas pieticīga līmeņa un iespēju komandas. “ASK Rīga” rocība gan maksāja daudz – bankrotējušu leģendāru vārdu Latvijā sportā.

Taisnību sakot, Eirolīga jau ir bijusi Rīgā un pat fināla mači. Tālajā 1958.,1959. un 1960. gadā Rīgas ASK kļuva par pirmajiem Eiropas čempionvienību kausa uzvarētājiem, turklāt to paveica trīs gadus pēc kārtas. Fināls notika divu spēļu summā, komandā aizvadot spēli savā laukumā un viesos. Pirmajos divos finālos tika pārspēti Sofijas “Akademik” no Bulgārijas, bet 1960. gadā Tbilisi “Dinamo”. Pēc šī panākuma Rīga tika pasludināta par Eiropas basketbola galvaspilsētu, jo par čempionēm analogā dāmu turnīrā bija kļuvušas Rīgas TTT. Par to jāpateicas ilggadējā FIBA ģenerālsekretāra Viljamsa Džonsa sacītajiem vārdiem.

Eirolīga Rīgā ir bijusi un pat augstākas raudzes mači, tomēr, sekojot līdzi sporta veida attīstībai, varam droši teikt, ka šāda līmeņa basketbola pie mums vēl nav bijis.

Šosezon ULEB Eirolīgā esam pārstāvēti vien ar diviem mūsu spēlētājiem Rolandu Šmitu “Žalgirī” un Rihardu Lomažu Boloņas “Virtus”, kuru vada mūsu valstsvienības galvenais treneris Luka Banki. Kopš 2000. gada, kad līga tika nosaukta pašreizējā vārdā, laukumā izgājuši kopumā 25 latviešu basketbolisti. Liela varbūtība, ka par nākamo varētu kļūt Artūrs Žagars, kurš pirms šīs sezonas parakstīja “Fenerbahce” uz trim gadiem, pirmajā tiekot izīrētam uz Viļņas “Wolves”. Iespējams, ka gūtais savainojums izmainīja Stambulas kluba plānus, bet nākamsezon, ticams, ka latviešu saspēles vadītājs varētu būt Stambulas kluba rindās.

Nedrīkst gan aizmirst, ka 2009. gadā Rīgā notika ULEB Eirolīgas kvalifikācijas spēle, kurā BK "Ventspils" piekāpās Trevīzo "Benetton" no Itālijas ar 76:88. Šajā laikā gan mainījušies daži nosacījumu, jo "Arēna Rīgā", kur Ukrainas vienība Slobožanskas "Prometey" regulāri aizvada ULEB Eirokausa spēles nebija Eirolīgas standartiem atbilstošu grozu, kas vienas spēles vajadzībām tika vesti no Kauņas.

Ko redzēsim Rīgā?

2021. un 2022. gada Eirolīgas čempioni Stambulas “Anadolu Efes” daudziem senākiem basketbola interesentiem asociējas ar “Efes Pilsen”, kas ilgus gadus bija Turcijas vadošais klubs, bet augstākos panākumus Eiropas līmenī guvis vien pēdējos gados. Kādreiz šo Stambulas klubu pārstāvējis Kaspars Kambala, bet fārmklubā (Antaljas BB) un dažus mačus pirmajā komandā aizvadīja arī Kristaps Valters. Šobrīd šis Stambulas klubs uzskatāms par vienu no bagātākajiem Eiropā, tomēr šosezon problēmu nav trūcis.

Starpsezonā vienību pameta galvenais treneris Ergins Atamans (viņa vārds savulaik izskanējis arī Latvijas izlases vadīšanas kontekstā), bet uz NBA devās viens no komandas līderiem Vasilje Micičs. Tomēr galvenās ķibeles notikušas sezonas gaitā. Virkne nopietnu savainojumu piemeklējušas praktiski visus potenciālos rotācijas spēlētājus. Vislabāk cīņā ar traumām turas ULEB Eirolīgas vislabāk apmaksātais spēlētājs Šeins Larkins (alga tiek lēsta ap 3,7 miljoniem eiro sezonā) un kā Miciča aizvietotājs ņemtais Dariuss Tompsons. Pārējais komandas kodols regulāri mocījies ar savainojumiem, kāpēc izpalika rezultāts un tika atlaists komandas galvenais treneris Erdems Džans, kura vietā tagad stājies ilggadējais vienības galveno treneru palīgs horvāts Tomislavs Mijatovičs.

Larkinu 2013. gada draftā ar augsto 18. numuru NBA dratā izvēlējās Dalasas “Mavericks”, bet NBA laukumos 180 centimetrus garajam aizsargam neizdevās sevis pierādīšana pasaules spēcīgākajā līgā, pārstāvot arī Ņujorkas “Knicks”, Bostonas “Celtics” un Bruklinas “Nets” vienības. Eiropā sekmes krietni labākas, ko apliecina ne vien saņemtā Turcijas pase (ko gan pēc nepalīdzēšanas izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas pēdējos mačos draudēja atņemt), bet arī ULEB Eirolīgas rekords vienā mačā gūtajos punktos – 49. (iepriekšējais rekords bija 5 spēlētāju gūtais 41 punkts – viņu vidū arī Kambala). Arī šosezon izteikts komandas līderis uzbrukumā.

Tikmēr Tompsons (viņa atalgojums tiek lēsts 2,1 miljona eiro apmērā) savas Eiropas baketbola gaitas uzsāka Nīderlandē un soli pa solim virzījās augšup. Pērn bija Vitorijas “Baskonia” līderis, bet tagad 28 gadu vecumā ir viens no “Anadolu Efes” balstiem. Tompsons nav pārāk stabils no tālās distances, ka viņam liedz Eirolīgas līmenī būt produktīvam katru vakaru. Stambulas kluba kontekstā noteikti jāpiemin pamazām pēc savainojuma sportisko kondīciju atgūstošais Vils Klaibērns (alga ap 1,85 miljoniem eiro). 33 gadus vecais uzbrucējs jau ilgāku laiku tiek uzskatīts par vienu no labākajiem savas pozīcijas spēlētājiem Eirolīgā, kurš gan pašlaik aizvada savu sliktāko sezonu Eirolīgas karjerā (tāpat vidēji spēlē gūst ap 10 punktiem). Klaibērns savu Eiropas karjeru uzsāka Vācijas bundeslīgas komandā Ulmes “Rathiopharm”, kas pazīstama kā viena no labākajām talantu kalvēm Eiropā.

Stambulas komandas rindās noteikti jāpiemin 2011. gada NBA čempions francūzis Rodriks Bebuā. Regulārajā sezonā viņš bija pat pamatsastāva uzbrūkošais aizsargs “Mavericks” rindās, tomēr sezonas otrajā pusē mocījās ar savainojumiem, bet izslēgšanas mačos pat laukumā nedevās. Vēl viens Latvijas basketbola līdzjutējiem labi zināms spēlētājs ir Elaidža Braients, ar kuru 2021. gadā līgumu parakstīja Milvoki “Bucks”, atsakoties no Rodiona Kuruca. Pie lielas loma NBA Braients netika, tomēr izgāja laukumā 11 izslēgšanas spēļu mačos, tiekot pie čempionu gredzena.

Vēl interesants ir mazliet NBA uzspēlējušā nigēriešu izcelsmes amerikāņa Daniela Oturu gadījums, jo viņš šo sezonu iesāka plecu pie pleca ar Rihardu Lomažu “Yukatel Merkezefendi” komandā Turcijā un abi jau šobrīd spēlē Eirolīgā. Turklāt Oturu praktiski jau bija kļuvis par komandas pamatcentru, bet iedzīvojās savainojumā. Interesanti, ka no šīs pašas Turcijas komandas pie Eirolīgas iespējas tika ar Mozess Raits, kurš pievienojās Pirejas “Olympiacos”.

Tikmēr visu lomā esošā “Maccabi” ir seškārtēji Eirolīgas čempioni un arī pieskaitāma pie bagātā gala komandām. Tiesa, budžets (lielā mērā uz spēlētāju algām) pēdējos mēnešos ir krietni apcirpts, jo vienība nevar spēlēt savā laukumā, bet biļešu ieņēmumi ir gana būtiska daļa no komandas budžeta, jo tieši biļetes uz Telavivas kluba mājas spēlēm ir visdārgākās Eirolīgā.

Latvijas basketbolisti Izraēlas basketbola flagmanī nav spēlējuši, vieīgi Ainars Bagatskis uz brīdi bijis šīs komandas galvenā trenera amatā. Interesanti, ka tagadējais galvenais treneris Odeds Katašs ir ilggadējs Bagija sāncensis basketbola laukumā. Deviņdesmitajos gados viens no Izraēlas izlases līderiem, rezultatīvais aizsargs Katašs.

Līdz ar algu “apgriešanu” precīza miljonāru saraksta Izraēlas klubam pagaidām nav, tomēr ar drošu pārliecību varam teikt, ka spāņu klubā ne minūti nespēlējušais Spānijas izlases saspēles vadītājs Lorenzo Brauns, un skandalozais Veids Boldvins tādi noteikti ir. Pagājušajā sezonā daudzi basketbola eksperti šo aizsargu pāri sauca par labāko visā Eiropā, bet šosezon tā noteikti vairs nav. 2022. gada Eiropas čempionāta varonis Brauns, kura biogrāfijā arī 4 NBA sezonas un divas Ķīnā, jau nedēļām mokās ar muguras savainojumu un regulāri izceļas ar pieticīgu precizitāti no spēles un kļūdu jūru. Savukārt Boldvins pēc savainojuma sadziedēšanas sāk uzņemt apgriezienus uzbrukumā. Trīs sezonas NBA gaisu apostījušais Boldvins zināms kā meistarīgs, bet ļoti emocionāls spēlētājs. Sakāvies savulaik pat ar komandas biedriem un tikko ticis pie jauna naudassoda par verbālu uzbrukumu mača tiesnesim uzreiz pēc finālsvilpes.

Ja ne miljonāru statusā, tad ļoti tuvu tam ir arī savu karjeras labāko sezonu aizvadošais uzbrucējs Bonzijs Kolsons, kuram astoņas spēles NBA laukumos, Kauņas “Žalgirī” uzmirdzējušais atlētiskais centrs Džošs Nībo un fiziskais kubietis Hasiels Rivero.

Īpaša uzmanība noteikti jāpievērš arī izraēliešu saspēles vadītājam Tamiram Blatam (lieliskam piespēļu un tālmetienu meistaram), kurš ir leģendārā trenera Deivida Blata (savulaik trenējis gan Dairi Bertānu (Stambulas "Daruššafaka", gan Jāni Strēlnieku ("Pirejas "Olympiacos"), gan Lebrona Džeimsa pārstāvēto Klīvlendas "Cavaliers".

Abas komandas izceļas ar ļoti ātru pāreju uzbrukumā un rezultatīvu spēli, bet nereti pieļauj pat bērnišķīgas kļūdas aizsardzībā. Stambulas kluba “Ahileja” papēdis ir cīņa par atlēkušajām bumbām, kamēr Izraēlas klubs nereti izgāžas divu cilvēku aizsardzības situācijās.

Paši spēlētāji

Larkins iepriekš Rīgā kopā ar Turcijas izlasi aizvadīja neveiksmīgu Pasaules kausa kvalifikācijas maču pret Latvijas valstsvienību (zaudējums ar 111:85), cer šoreiz doties prom no Rīgas ar panākumu "Iepriekšējo reizi Rīgā biju ar Turcijas valstsvienību un Latvija mūs pamatīgi sagrāva. Šoreiz ceru doties prom ar uzvaru. Tas ir mazliet dīvaini aizvadīt mājas spēli tik tālu un noteiktu apstākļu dēļ mums ir jāspēlē šeit, taču ir svarīgi parūpēties par spēlētāju drošību un tā būs jauna pieredze," atklāja basketbolists. "Latvijas līdzjutēji varēs izbaudīt Eirolīgu tepat savā valstī. Cerams, ka izdosies sarīkot labu izrādi un radīsim papildu sajūsmu par Eirolīgu," piebilda spēlētājs.

Abām vienībām tā būs jau otrā tikšanās reize šosezon un pirmajā ar rezultātu 95:86 uzvaru svinēja Telavivas komanda. Larkins izcēla, ka "Maccabi" ir ātra komanda, kurai patīk veidot pretuzbrukumus. ""Maccabi" ir divi no labākajiem Eirolīgas aizsargiem, tāpēc ļoti vajadzēs pievērst uzmanību tieši viņiem. Mums mačā vajadzēs vairāk koncentrēties uz savu aizsardzību un mēģināsim viņus piebremzēt, jo viņiem labi sanāk ātrie uzbrukumi, taču nesanāk tik labi atgriezties ātri aizsardzībā," skaidroja Larkins. "Mums jābūt laukumā enerģiskiem visu 40 minūšu garumā. Turcijas čempionātā mēs dažos mačos nonākam iedzinējos, taču, pateicoties kvalitatīvai spēlei, varam atgūties un tikt pie uzvarām. Turcijas līgā arī ne visas komandas ir tik spēcīgas, kamēr Eirolīgā visas vienības spēj parādīt kvalitatīvu basketbolu un, ja agri nonākam iedzinējos, tad ir daudz grūtāk atgūties," norādīja basketbolists.

Lai gan šobrīd Turcijas vienība atrodas ārpus "play-in" zonas, kurā iekļūs septītās līdz desmitās vietas ieguvējas, Larkins izcēla, ka, tiekot pie nepieciešamajām uzvarām atlikušajos mačos, vēl ir iespējams iekļūt "play-in" kārtā. "Tas būs sarežģīts uzdevums, bet iespējas vēl joprojām ir. Šobrīd nedaudz atpaliekam no "play-in", taču Eirolīgā viss ir iespējams. Ja tiksim pie piecu vai sešu uzvaru sērijas, varam jau atgriezties "play-in" zonā," teica spēlētājs.

Tikmēr Dariuss Tompsons pirms spēles Rīgā izcēla, ka "Anadolu Efes" centīsies radīt mājas spēles sajūtu. "Ir labi, ka Eirolīga ir atradusi veidu, kā rūpēties par visu spēlētāju drošību. Mājas spēles aizvadīt ārpus Stambulas - tas nav tas, ko mēs visu laiku vēlētos, bet es tāpat esmu priecīgs par to, ka Eirolīga palīdzēja," pauda sportists.

Tompsons norādīja, ka mača norise Rīgā ir laba iespēja Latvijai gūt Eirolīgas spēles pieredzi. "Cerams, ka daudz latviešu līdzjutēju nāks un skatīsies," piebilda spēlētājs. "Mēs centīsimies radīt mājas spēles sajūtu. Varbūt mums nebūs tie paši fani, bet mēs centīsimies rast to pašu enerģiju, sacensties un uzvarēt," atklāja Stambulas vienības aizsargs.

Tompsons skaidroja, ka šosezon komanda cīnījusies ar daudz traumām, tāpēc nav izdevies Eirolīgā parādīt tikpat labu sniegumu, cik Turcijas čempionātā. "Tas nav attaisnojums, visām komandām ir traumas, bet mūs tās savā veidā ietekmēja. Mums jāturpina cīnīties, sezona ir gara, jāspēlē vēl daudz spēļ, tāpēc varbūt vēl varam mainīt sezonas ritējumu," sacīja spēlētājs.

"Anadolu Efes" pēc divām neveiksmēm Eirolīgā pēdējā aizvadītajā cīņā ar 79:73 uzvarēja Milānas "EA7 Emporio Armani". Turcijas čempionātā Stambulas vienība ar bilanci 16-3 ir līdere.

"Maccabi" basketbolisti piedzīvojuši divas neveiksmes pēc kārtas, ar 101:106 atzīstot Madrides "Real" pārākumu un ar 82:92 piekāpjoties Vitorijas "Baskonia". Izraēlas čempionātā Telavivas vienība ar sešiem panākumiem divās cīņās ierindojas otrajā pozīcijā.

Pirmajā abu komandu tikšanās reizē šosezon pie panākuma ar 95:86 tika Izraēlas klubs.

Telavivas vienība Eirolīgas turnīra tabulā ar 13 uzvarām un 12 neveiksmēm ieņem desmito vietu, kamēr "Anadolu Efes" ar bilanci 10-15 ierindojas 16.pozīcijā 18 komandu konkurencē.

ULEB Eirolīgā 18 komandas aizvada divu apļu turnīru, labākajām sešām iekļūstot izslēgšanas turnīrā, bet septītās līdz desmitās vietas ieguvējas cīnīsies "play-in" kārtā. Finālčetrinieka turnīrs šosezon norisināsies Berlīnē.

Iepriekšējā sezonā 11.reizi par Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētājiem kļuva Madrides "Real" basketbolisti, kuri finālspēlē Kauņā ar rezultātu 79:78 uzvarēja Pirejas "Olympiacos".