foto: LETA
Portāls: VID lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas futbola klubā varētu būt iesaistīta Gorkšu ģimene
Futbola kluba "Auda" galvenais treneris Rihards Gorkšs.
Futbols
2023. gada 19. oktobris, 11:08

Portāls: VID lietā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas futbola klubā varētu būt iesaistīta Gorkšu ģimene

Jauns.lv/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtītajā kriminālprocesu pret kāda futbola kluba amatpersonu par izvairīšanos no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas vairāk nekā 35 000 eiro apmērā varētu būt iesaistīta Latvijas futbolā labi zināmā Gorkšu ģimeni un futbola klubs "Auda".

VID pagājušajā nedēļā ziņoja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka kāda futbola kluba amatpersona laika periodā no 2019. janvāra līdz 2021. gada decembrim par maksu sniedza reklāmas pakalpojumus un organizēja futbola treniņu nodarbības bērniem un jauniešiem, šajā laika posmā gūstot ienākumus vairāk nekā 201 000 eiro.

Gūstot ieņēmumus no saimnieciskās darbības (pakalpojumu sniegšanas), futbola kluba amatpersona izvairījās no nodokļu nomaksas, neiemaksājot valsts budžetā pievienotās vērtības nodokli, kā rezultātā nodarot valstij zaudējumus vairāk nekā 35 000 eiro apmērā.

Portāls raksta, ka VID minētajā laika posmā un šobrīd "Audai" ir divi izpildinstitūcijas locekļi - Juris Gorkšs un viens no viņa dēliem Rihards Gorkšs. Rihards Gorkšs šobrīd ir arī Latvijas U-17 meiteņu futbola izlases galvenais treneris.

"Audas" pārkāpumi notikuši brīdī, kad Gorkšu ģimene bija pārstāvēta Latvijas futbola visaugstākajā līmenī - 2018. gada pavasarī par Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidentu kļuva Kaspars Gorkšs, kurš amatu zaudēja 2019. gada nogalē. Gan Juris Gorkšs, gan Rihards Gorkšs portālam nolieguši, ka pret viņiem būtu sākta kriminālvajāšana.

Kaspara Gorkša pārstāvji norādīja, ka LFF prezidentam nav nekādas saistības ar atsevišķo kluba saimniecisko darbību. Nedz pēc statūtiem, nedz realitātē federācijas prezidentam nav nedz tiesības, nedz pienākums, nedz iespējas sekot līdzi darījumu noformēšanai un grāmatvedības uzskaitei klubos. Līdz ar to Kaspars Gorkšs kā LFF prezidents nav bijis saistīts ar "Audas" saimniecisko darbību un nevarēja zināt par grāmatvedības uzskaiti.

Kaspara Gorkša pārstāvji norādīja, ka LFF prezidenta darbībai nav saistības ar klubu saimniecisko darbību, pēc statūtiem prezidents atbild par sadarbību ar starptautiskajiem partneriem, attiecībām ar biedriem un sadarbību ar valsts institūcijām.

Tāpat Gorkša pārstāvji uzsvēra, ka iespējamie pārkāpumi ir par periodu 2019.-2021.gadā, bet kopš 2020.gada LFF prezidents ir Vadims Ļašenko.

Kriminālprocesu augustā VID nosūtīja kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīga nodarījuma pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikuma 218. panta otrajā daļā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Kriminālvajāšanu lūgts sākt pret vienu personu.

Saskaņā ar Kriminālprocesa likumu neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.