Basketbols
2023. gada 24. augusts, 06:44

Lielais jautājums: "Vai uz Džakartu aizbraukusi mūsu sapņu komanda?"

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlase pagājušās nedēļas vidū uzsāka savu braucienu uz Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu, kur no 25. augusta līdz 10. septembrim spēlēs FIBA Pasaules kausa finālturnīrā. Mūsu valstsvienība pirmo reizi piedalīsies šādas raudzes sacensībās. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai uz Džakartu devusies mūsu sapņu komanda?”. To Jauns.lv jautāja bijušajiem Latvijas basketbola izlases spēlētājiem Kristapam Janičenokam, Jānim Blūmam un Lienei Jansonei.

Latvijas basketbola izlase pirmo reizi piedalīsies Pasaules kausa finālturnīrā, kur sacentīsies ar visu kontinentu labākajiem spēlētājiem. Treneris Luka Banki kopā ar izlasi ir sasnieguši garāko uzvaru sēriju valstsvienības vēsturē, bet pirms čempionāta smaids vairs nav tik plašs. Komandas lielākā zvaigzne Kristaps Porziņģis savainojuma dēļ palīdzēt nevarēs, bet jau kādu brīdi iepriekš bija zināms, ka nespēlēs arī Jānis Strēlnieks un Rihards Lomažs, kuriem komandā nereti tikusi atvēlēta saspēles un uzbrukumu veidošana. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai uz Džakartu aizbraukusi mūsu sapņu komanda?”.

Kristaps Janičenoks teic, ka mūsu basketbola izlase tik tiešām ir sapņu komanda. Jānis Blūms saka: “Principā visus varam uzvarēt!” Savukārt Liene Jansone mūsu pašreizējo basketbola izlasi salīdzina ar tās 1935. gada komandas garu, kad izcīnījām pirmā Eiropas čempionāta zelta titulu.

Kristaps Janičenoks: "Komanda ir uz uzvaru takas"

“Iekļūšana Pasaules kausa fināla jebkurā gadījumā ir sapnis. Un tagad redzēs, kā tas sapnis beigsies. Bet jebkurā gadījumā priekš manis un daudzajiem līdzjutējiem, priekš visas Latvijas basketbola savienības, tas jau ir sapnis. Un tā komanda, kas tajā ir, ir mana sapņu komanda,” saka Kristaps Janičenoks.

Viņš atzīst, ka šī komanda varēja būt spēcīgāka, ja no tās nebūtu izkrituši Kristaps Porziņģis, Jānis Strēlnieks un Rihards Lomažs, bet jāspēlē tādā sastāvā, kāds tas ir:

“Man ļoti sāpīgi, ka nespēlēs Rihards Lomažs, ne tikai viņa basketbola kvalitātes dēļ, bet arī viņa pārspīlētās, dažreiz pat nesaprotamās pašpārliecinātības dēļ, ko viņš dod ne tikai sev, bet kādu daļiņu iedod arī citiem spēlētājiem. Iespējams, ka tas bija šoks (ka viņš šoreiz nebūs izlases spēlētājs), bet domāju, ka kaut kādā laika posmā spēlētāji ar to rēķinājās, jo viņš nebija ilgi trenējies un viņam sāpes nepārgāja.”

Nesen Kristaps Janičenoks zvanījis izlases spēlētājam Dāvim Bertānam, kurš viņam teicis, ka nu izlasei jāspēlē ar tām kārtīm un instrumentiem, kādas ir, un Janičenokam šī domāšana patīk.

“Man grūti teikt, kā esam mūsu izlase sagatavojusies, to zina tikai paši džeki un treneris, jo tā informācija uz āru ir ļoti skopa. Bet uzvaras liecina par to, ka komanda joprojām ir uz uzvaras takas. Vai tas liecina par komandas gatavības pakāpi? Tur visādi var būt. Bet jebkurā gadījumā uzvara ir uzvara, neatkarīgi no tā vai tā ir skaista vai nē, ar mazāk vai vairāk punktiem; tā tevī “nosēžas”.

Luka Banki nav pirmo dienu treneris, un viņš zina, ko nozīmē zaudējums un kā ar to sadzīvot; par to viņiem galu galā maksā naudu. Profesionālajā sportā bez zaudējumiem neiztikt, to visi ļoti labi zinām. Un zaudējumi, būsim reālisti, visticamāk, būs, tikai jautājums – kad un pret ko? Un mūsu spēlētāji tiks tam pāri. Pasaules kausa laikā nav laika pārdzīvot, jo tur spēles seko viena otrai, un tu to zaudējumu aizmirsti

Luka Banki māk “spēlēties” ar spēlētāju galvām – tā ir tā Rietumeiropas pieeja, jaunā skola. Luka Banki mums iedvesis Rietumeiropas domāšanu un elpu, ar to viņš arī ir fenomenāls. Varbūt Latvijā Luka Banki nav tik zināms, bet Itālijā viņš pazīstams ar to, ka ir gan ļoti labs treneris, gan psihologs un mūsdienās bez šī (psihologa prasmēm) tu nevari būt ļoti labs treneris,” rezumē Kristaps Janičenoks.

Viņš uzsvar, ka nu Latvijas basketbola izlase Lukas Banki vadībā ir ieguvusi jaunu dimensiju – lai kā arī negribētos atzīt, mēs tomēr bijām Austrumeiropas skolas izaudzināti, bet nu esam ar Rietumeiropas elpu.

Jānis Blūms: "Tā ir uzvarētāju mentalitāte!"

Jānis Blūms, kurš Eiropas čempionātu fināllturnīros spēlējis no 2005. līdz 2017. gadam, atminoties to laiku, saka: “Manā laikā, kad mums bija tādas iespējas, kaut kas  sanāca un kaut kas arī nesanāca. Kaut kādā veidā (pašreizējā izlase) no mums mācījusies, un tagad ir reāla “šance” to izmantot”.

Pēdēja laikā par izlasi, kādu to iztaisījis Luka Banki, principā ir tāda sajūta, ka varam uzvarēt visus. Tā ir tāda uzvarētāju mentalitāte. Nesaku, ka tāda nav bijusi pirms tam, bet tagad vienkārši mēs visu laiku uzvaram! Un to varēja just arī nesen, aizejot uz spēli pret Gruziju: mēs slikti iesākām, bet bija tāda sajūta, ka tāpat uzvarēsim. Man liekas, ka tagad mūsu izlase tā pa īstam nevar zaudēt – nezinu, kādam tad jābūt pretiniekam? Tā mentalitāte ir labi “iedzīta”, ka, arī slikti spēlējot, viņi tāpat uzvarēs. Un ja labi spēlē, tad vispār neviens nevar apstādināt...”

Mūsu basketbola izlases kodols ir “tāds labs”, saka Jānis Blūms, Latvijas sportā velkot paralēles ar nesen Latvijas hokejistu izcīnīto trešo vietu pasaules čempionātā. Ja varēja hokejisti, tad kāpēc nevarētu basketbolisti? Viņaprāt, Latvijas basketbolistiem Pasaules kausa finālturnīrā ceturtdaļfināls ir ļoti reāls. Luka Banki ir īsts profesionālis un izveidojis teicamu komandu ar kodolu, kurā visi jūtas svarīgi:

“Visi ir kaut kāda daļiņa no komandas, viņi visus var uzvarēt, bet principā visiem var arī zaudēt. Protams, arī pretinieki noteikti nebūs muļķi un viņi spiedīs uz vājajām vietām. Bet tāpēc jau tas ir sports, un tu nekad nezini rezultātu. Tā kā sports ir nežēlīgs. Bet jābūt veiksmei un uzņēmībai, jābūt vienotiem, lai tas rezultāts būtu labs.”

Liene Jansone: "Tur ir milzīgs komandas gars!"

Liene Jansone par mūsu vīriešu basketbola izlasi, kura devusies uz Indonēziju, saka: "Tur ir milzīgs komandas gars. Viņi visi ir par vienu un viens par visiem. Mums ir zvaigznes un ir “kapātāji”.”

Un varbūt pat ir labi, ka vienā komandā nav pārāk liela zvaigžņu pārbagātība, saka basketboliste, domājot par to, ka šoreiz mūzu džekiem nevarēs palīdzēt Kristaps Porziņģis. ”Un, ja nespēlēs kāds no līderiem, parējie būs gatavi lēkt augšā un darīt to, kas jādara. Man liekas, ka Luka Banki visus ir sagatavojis uz “urrā”. Tas ir redzams; visi džeki zina savu lomu, viņi būs izdarījuši maksimumu, lai būtu tik spēcīgi, cik tā šobrīd var.”

Un fanus viņa uzrunā: “Ja tu esi kārtīgs Latvijas fans, tad tev jāatbalsta Latvijas komanda vienalga kādā sastāvā tā ir”. Viņa teic, ka mūsu basketbolistu komandas gars salīdzināms ar to sapņu komandu, kas 1935. gadā Šveicē izcīnīja pirmo Eiropas čempionu titulu.

Kā Kristaps Janičenoks, Jānis Blūms un Liene Jansone vērtē Latvijas basketbolistu izredzes FIBA Pasaules kausa finālturnīrā, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.