foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Bahamu salas laupa olimpisko sapni Argentīnai, Horvātija pieveic arī lieliski spēlējušo Turciju
Dario Šaričs caurgājienā pret Omeru Jurcevenu.
Basketbols
2023. gada 21. augusts, 16:29

Bahamu salas laupa olimpisko sapni Argentīnai, Horvātija pieveic arī lieliski spēlējušo Turciju

Jauns.lv

Horvātijas, Polijas, Bahamu, Bahreinas un Kamerūnas vīriešu basketbola izlases aizvadītajā nedēļā uzvarēja 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu priekškvalifikācijas turnīros un nākamvasar turpinās cīņas par ceļazīmēm uz Olimpiādi.

Eiropas zonas turnīrā Tallinā no A apakšgrupas pusfinālos iekļuva Izraēla un Igaunija, bet B grupā Glivicē Polija un Bosnija un Hercegovina, kamēr Čehija, Ziemeļmaķedonija, Portugāle un Ungārija izstājās no kvalifikācijas.

Pusfinālos Glivicē bosnieši ar 86:77 uzvarēja Izraēlu un Polija ar 93:83 pārspēja Igauniju, bet finālā pārāki ar 76:72 bija poļi. Finālā uzvarētājiem 16 un 14 punktus guva attiecīgi Mihals Sokolovskis un Aleksandrs Balcerovskis, abiem izcīnot pa septiņām atlēkušajām bumbām.

Savukārt Stambulā notikušajā turnīrā pusfinālos iekļuva Turcija, Ukraina, Horvātija un Zviedrija, bet no apakšgrupām neizkļuva Islande, Bulgārija, Nīderlande un Beļģija. Pusfinālos Turcija ar 105:84 uzvarēja Zviedriju un Horvātija ar 85:70 bija pārāka pār Ukrainu, bet finālā ar 84:71 pārāki bija horvāti.

Horvātijas uzvaru finālā kaldināja Dario Šaričs, kurš izcēlās ar 22 punktiem un 11 atlēkušajām bumbām, bet ļoti atzīstami spēlējošā Turcija palika bez iespējām kvalificēties Parīzes olimpiskajām spēlēm. Finālmačā turkiem 19 punktus guva Furkans Korkmazs.

NBA zvaigznes Deandrē Eitonu, Badiju Hīldu un Ēriku Gordonu pulcējusī Bahamu salu izlase uzvarēja Amerikas zonas priekškvalifikācijā, divreiz apspēlējot arī FIBA pasaules rangā ceturtajā vietā esošos Argentīnas basketbolistus, kuri, zaudējot Dominikānas izlasei izšķirošajā mačā, nespēja kvalificēties arī Pasaules kausam.

Tikmēr Bahreina, uzvarot visās piecās spēlēs, pārliecinoši triumfēja Āzijas zonā, bet Kamerūna, kas izšķirošajā mačā pārspēja Senegālu - Āfrikas zonā.

Nākamā gada vasarā 24 izlases kvalifikācijas turnīros cīnīsies par četrām ceļazīmēm uz olimpiskajām spēlēm. Septiņas olimpisko spēļu dalībnieces un 19 kvalifikācijas turnīru dalībnieces tiks noskaidrotas šī gada Pasaules kausa finālturnīrā, kurā piedalīsies arī Latvijas izlase.