foto: ZUMAPRESS.com
VIDEO: tenisa mačs Ungārijā noslēdzas ar necienīgu izturēšanos un milzu skandālu
Redzot šādus momentus, neviļus rodas jautājums par Budapeštas turnīra šīs tiesneses kompetenci.
Citi sporta veidi
2023. gada 19. jūlijs, 12:15

VIDEO: tenisa mačs Ungārijā noslēdzas ar necienīgu izturēšanos un milzu skandālu

Jauns.lv

Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) Budapeštas 250 punktu raudzes tenisa turnīrā jau pirmajā kārtā notikusi pamatīga sensācija – vietējā tenisiste 20 gadus vecā Amarisa Kiara Tota (WTA ranga 548. numurs) pārspēja ar otro numuru izlikto ķīnieti Šuai Žangu (WTA ranga 45. numurs), kura jau pirmajā setā atteicās turpināt spēli.

Trīsdesmit četrus gadus vecā ķīniete, kura savulaik vienspēļu rangā bijusi 22. vietā, bet dubultspēlēs pat otrā, bija viena no sacensību galvenajām favorītēm un Ungārijā bija ieradusies, lai gūtu pozitīvas emocijas. Pieredzējušajai tenisistei, kura šī gada sākumā sasniedza savas karjeras rekordvietu, tagad ir ieilgusi neveiksmju josla. Pēdējo WTA līmeņa uzvaru Žanga izcīnīja februārī Lionā, un līdz ar izstāšanos Budapeštas turnīra pirmajā kārtā viņa ir piedzīvojusi jau 13 neveiksmes pēc kārtas.

Savukārt taizemiešu izcelsmes ungārietei šī bija karjeras līdz šim lielākā uzvara, bet diezin vai tāda, par kuru pašai būtu ļoti jāpriecājas.

Mača galvenie notikumi risinājās jau spēles 11. geimā pie rezultāta 5:5. Mača tiesnese norādīja, ka Žangas sitiens bijis autā, apstiprinot līnijtiesneša sākotnējo versiju. Zemākās raudzes tenisa turnīros nav atkārtojuma iespēja, bet uz māla seguma notiekošajās sacensībās nereti pēc bumbiņas nospieduma var saprast, vai tā pieskārusies līnijai vai izlidojusi autā. Šajā gadījumā no televīzijas ekrānos redzamā nospieduma un vairākkārt atkārtojumā parādītā bumbiņas lidojuma (kortos šis atkārtojums gan nav pieejams) tiesneses lēmums šķita visai apšaubāms.

Arī vairāki mači skatītāji un komentētāji sociālajos tīklos norādīja, ka šī turklāt neesot bijusi vienīgā epizode, kurā tiesneses lēmums strīdīgās situācijas bijis par labu rangā krietni zemāk esošajai mājinieku cerībai. Neviļus liekot aizdomāties par apzināti negodīgu rīcību.

foto: ZUMAPRESS.com
Šuai Žanga Budapeštā piedzīvoja smagus brīžus un, domājams, Ungārijā tik drīz negribēs atgriezties.

Ķīnas sportiste ātri vien nonāca līdzjutēju ūjināšanas un svilpienu gūzmā, turklāt arī viņas oponente manāmi sāka ķiķināt par savas sāncenses vēlmi panākt taisnības uzvaru.

Neraugoties uz viedokļu atšķirību un nepatīkamo gaisotni, Žanga turpināja spēli, un arī nākamajā izspēlē bumbiņas piezemēšanās vieta bija ļoti strīdīga, un tiesnese, kā jau todien ierasts, lēma par labu Totai. Žanga aicināja savu oponenti atstāt uz korta redzamo nospiedumu, lai tiesnese varētu nokāpt no paaugstinājuma un pārbaudīt, vai tiešām bumbiņa bijusi ārā, bet ungāriete apzināti piegāja klāt un notīrīja atsitiena vietu.

Šī epizode, šķiet, līdz galam sadragāja Žangas emocionālo stāvokli, un mirkli pēc neizpratnes paušanas tiesnesei un savai pretiniecei ķīniete asarām acīs pasauca medicīnisko palīdzību un brīdi pēc tam paziņoja, ka spēli vairs neturpinās. Šā brīža Ķīnas trešā labākā tenisiste paspieda roku tiesnesei un savai pretiniecei, kuras rīcība vēlreiz lika pamatīgi apšaubīt godīgas spēles principus sportā. Pēc rokas paspiešanas ungāriete emocijās sāka vicināt rokas gaisā, priecājoties par lielo panākumu un ignorējot savas pretinieces emocionālo stāvokli.

Iespējams, Totas iepriekšējā rīcībā bija atbilde uz savas pretinieces pārlieku emocionālo piekasīšanos tiesnešu darbībai, tomēr kļūdas tur bija acīm redzamas, vai arī centieni pretinieci vēl vairāk izvest no emocionālā komforta. Ja otrais, tad tas izdevās pēc pilnas programmas. Tomēr diez vai 20 gadus vecā ungāru sportiste var cerēt uz plašu atbalstītāju pulku visā pasaulē, ja viņas rīcība un izturēšanās pret savām sāncensēm arī turpmāk būs līdzīga.

foto: ZUMAPRESS.com
Šuai Žanga Budapeštā piedzīvoja smagus brīžus un, domājams, Ungārijā tik drīz negribēs atgriezties.

Amarisa Kiara Tota pēc karjeras līdz šim lielākā panākuma Ungārijas “Grand Prix” otrajā kārtā tiksies ar planētas simto raketi 29 gadus veco ukrainieti Katerīnu Baindlu.