foto: REUTERS/SCANPIX
Vācietis "iekarojis" augstāko vilni, uz kāda jebkad mēģināts sērfot
Sebastians Štoitners Nazarē pludmalē Praia do Norte notikušajās sacensībās.
Citi sporta veidi
2023. gada 8. maijs, 17:00

Vācietis "iekarojis" augstāko vilni, uz kāda jebkad mēģināts sērfot

Jauns.lv

Sebastianam Štoitneram pieder pasaules rekords sērfošanā. Viņš "iekarojis" lielāko vilni, kāds jebkad sērfots. Tā augstums ir 26,21 metrs, un tas ir līdzvērtīgs sērfošanai uz astoņstāvu ēkas, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rekords tika uzstādīts gleznainajā Portugāles zvejnieku ciematā Nazarē, kura ziemeļu pludmale tiek dēvēta par lielo viļņu sērfošanas Everesta kalnu, jo tajā ir septiņi no desmit augstākajiem viļņiem, kas jebkad ir bijuši.

Vācietis ir centrālā figūra starptautiskajā sērfotāju kopienā, kas katru gadu uz sezonu, kura ilgst no oktobra līdz martam, pārceļas uz Portugāles rietumu piekrasti.

Bet aiz 37 gadus vecā sērfera neprāta slēpjas kāda metode. Viņš ir gluži kā sērfošanas pētnieks. Viņa komandā ir gan militārais ārsts, gan personīgais miesassargs. Viņš nepārtraukti domā ārpus rāmjiem

foto: imago images/Hartenfelser
Sebastians Štoitners Nazarē pludmalē Praia do Norte notikušajās sacensībās.

Lai nepārtraukti papildinātu savas zināšanas, Sebastians pievēršas arī citiem sporta veidiem. Iespējams, ka bokss ir sporta veids, pie kura viņš atgriežas visvairāk, jo viņš saskata paralēles starp šo sporta veidu un savu sporta veidu, un ne tikai tāpēc, ka tiek saņemti sitieni

"Tas ir vien un tas pats - tev jābūt gatavam mirt. Tā ir pirmā lieta, kas zināmā līmenī jādara, un tas nav tāpēc, ka bokseri vai sērfotāji mirst pa kreisi vai pa labi, bet gan tāpēc, ka mentalitātei, ar kādu tev jānāk ringā, jābūt "es tevi nogalināšu vai tu nogalināsi mani" - punkts."

Taču šī analoģija ir plašāka. "Tā ir deja, stratēģija. Tas ir skaistākais sporta veids, nekas nav tehniskāks par boksu, nekas. Es mīlu boksu. Ja es nebūtu sērfojis, tas noteikti būtu bijis bokss," norāda Sebastians.

foto: ZUMAPRESS.com
Sebastians Štoitners Nazarē pludmalē Praia do Norte notikušajās sacensībās.

Ar savu augumu un svaru viņš, iespējams, būtu vieglā svara kategorijā. Viņu varētu ērti iedomāties ringā, un viņš ar savu muskuļoto augumu būtu vairāk nekā spējīgs noturēt sevi, lai arī kāds būtu pretinieks.

"Porsche" attīstības centrā Veisavā, netālu no Štutgartes, viņš uz īsu brīdi ieiet vēja tunelī. Parastā sporta automobiļa vietā stāv viņa sērfotdēlis, uz kura atrodas Sebastians. Vācu ražotājs izmanto savu progresīvo zinātnisko pieredzi, kas gadu desmitiem gūta automobiļu rūpniecībā, lai pilnveidotu sērfera ķermeņa stāvokļa, dēļa un hidrotērpa aerodinamiku.

Uzņēmuma zinātnieki, analizējot attiecīgos datus, konstatē, ka pat mazākā Sebastiana pozīcijas maiņa uz dēļa var ievērojami uzlabot aerodinamiku. Tā ir pieeja šim sporta veidam, ko pašlaik nav īstenojis neviens cits sērfotājs. "Tas ir forši," viņš saka par eksperimentu. "Viņi pret mani izturas kā pret automašīnu. Un tas ir aizraujošs process - izmēģināt visas šīs lietas un redzēt, kas ir iespējams," norāda Sebastians.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās