foto: Imago Sport/Scanpix
Kļuvis zināms, kādas protēzes būs nepieciešamas savulaik izcilajam daiļslidotājam Kostomarovam; pagaidām gan ir problēma
Romāns Kostomarovs un Tatjana Navka 2004. gada pasaules čempionātā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 3. maijs, 15:17

Kļuvis zināms, kādas protēzes būs nepieciešamas savulaik izcilajam daiļslidotājam Kostomarovam; pagaidām gan ir problēma

Jauns.lv

Savulaik izcilais krievu daiļslidotājs Romāns Kostomarovs lēnām atveseļojas. Daiļslidotājs vairākas reizes bijis uz nāves sliekšņa, taču ārsti allaž spējuši viņu atgriezt pie dzīvības.

Vēl janvāra sākumā sportists kritiskā stāvoklī nonāca slimnīcā. Parasta saaukstēšanās, pret kuru sākumā viņš un apkārtējie izturējās mazliet vieglprātīgi, attīstījās dramatiski un  tikai piecas stundas pēc hospitalizācijas viņš tika pieslēgts pie plaušu ventilatora un ekstrakorporālā membrānu oksigenācijas aparāta (ECMO). Pirmais elpoja Romāna Kostomarova vietā elpoja, bet otrais uzturēja sirds darbību un piesātināja asinis ar skābekli, vēsta izdevums “Woman”.

Tādā veidā savulaik izcilajam sportistam pagāja pirmais mēnesis slimnīcā. Šajā laikā saaukstēšanās pārvērtās par pneimoniju, kas skāra asinsvadus, sākās tromboze un gangrēna. Lai glābtu pacienta dzīvību, ārstiem neatlika nekas cits, kā amputēt viņam abas pēdas un vienai rokai plaukstu.

Tagad briesmas ir pagājušas, un Romāns Kostomarovs pamazām atveseļojas. Viņam jau veikta protēžu piemērīšana. Ķirurgi protēzi veido tādu, lai tā būtu pēc iespējas funkcionālāka. Taču izmēģinājuma variants daiļslidotājam radīja stipras sāpes, savienojuma vietas pamatīgi asiņoja. Tagad ar sportistu strādā rehabilitācijas speciālisti, lai sagatavotu viņu jaunai dzīvei.

Viņa tuvinieki cenšas neizpaust projekta detaļas, taču klīst baumas, ka protēzes viņam tiks izgatavotas Vācijā. Taču tas būs vēlāk, tagad lidojums uz turieni ir pārāk bīstams, jo ir ļoti augsts trombozes risks.

Protēžu veids ir atkarīgs no tā, cik aktīvs viņš ir. Ja viņš ir kustīgs, var izvēlēties sporta ceļa locītavas moduli vai elektroniski vadāmu ceļa locītavas moduli. Mūsdienu bioniskās protēzes var gandrīz pilnībā aizstāt zaudēto roku vai kāju. Lai gan būs problēmas ar smalko motoriku.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon
71

"Mūsdienu protēzēs ir sensori. Tie saņem signālus no zaudētās ekstremitātes muskuļiem un nerviem. Šādā veidā pacients tiek apmācīts veikt būtībā tās pašas kustības, ko viņš darīja ar roku, tikai tagad ar protēzi," skaidro ķirurgs Andrejs Ļitviņenko.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2006. gada olimpiskais čempions daiļslidošanā dejās uz ledus - pārī ar Tatjanu Navku (tagadējo Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova dzīvesbiedri) - šī gada 10. janvārī tika hospitalizēts. Kā vēsta Krievijas mediji, sākotnējā versija liecina, sportists devies slidot ar 38,4 grādu temperatūru. Lai mazinātu drudzi, viņš tika iegremdēts āliņģī. Slimnīcā viņu vispirms pieslēdza pie mākslīgās elpināšanas aparāta, pēc tam ieviesa medicīniski izraisītu komu. Viņa veselības stāvoklis tika nodēvēts par ārkārtīgi smagu.

Olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka.

gallery icon
11

24. janvārī Kostomarovs atguva samaņu, taču viņam attīstījās smaga sepse un gangrēna. Pēdējās dienas tika spriests, vai daiļslidotājam būtu nepieciešama amputācija, un ārsti nolēma, ka tas ir vienīgais veids glābt savulaik izcilā sportista dzīvību. Daiļslidotāja kājās attīstījās audu nekroze, vēsta TASS.

Kā laikrakstam “Izvestija” skaidroja Maskavas Valsts 1. Sečenova medicīnas universitātes profesors, ķirurgs Andrejs Šestakovs, abu pēdu zem potītes amputācija bijusi neizbēgama. Pēc ārsta teiktā, galvenā diagnoze slidotājam bija sepse, kas izraisīja iekaisuma procesu visā organismā.

Par to, kas to izraisīja, ir grūti spriest, jo tas nav līdz galam izprasts. Pēc sepses strutas sāk izplesties pa visu ķermeni, visu apaugļojot. Tas pats process notika asinsrites sistēmā, un reaģēja vājākais punkts - kāja. Sepse izraisa strutu izplatīšanos pa visu ķermeni. Amputācija tiek veikta, jo kāja ir smagi nekrotiska, un tas katastrofāli palielina toksīnu izdalīšanos organismā. Ir ļoti svarīgi, lai toksīni neizplatītos pastāvīgi," skaidro profesors.

Šobrīd 46 gadus vecais Romāns Kostomarovs ir Turīnas olimpisko spēļu čempions, divkārtējs pasaules čempions, trīskārtējs Eiropas čempions un trīskārtējs “Grand Prix” finālsacensību uzvarētājs. Visi panākumi sasniegti ledus dejās pārī ar Tatjanu Navku.

Pēdējos gados Kostomarovs piedalījies dažādos daiļslidošanas komercprojektos kopā ar savu sievu Oksanu Domņinu, ar kuru apprecējās 2014. gada 25. aprīlī. Pāris audzina divus bērnus: meitu Anastasiju un dēlu Iļju.