foto: Paula Čurkste/LETA
Gražulim 14 punkti uzvarētā Itālijas A sērijas mačā; Butjankovs tiek atbrīvots
Latvijas basketbolists Andrejs Gražulis
Basketbols
2023. gada 2. aprīlis, 22:22

Gražulim 14 punkti uzvarētā Itālijas A sērijas mačā; Butjankovs tiek atbrīvots

Jauns.lv/LETA

Latvijas basketbolists Andrejs Gražulis svētdien Itālijas A sērijas spēlē izcēlās ar 14 punktiem un palīdzēja Trento "Dolomiti Energia" tikt pie uzvaras.

Trento komanda viesos ar rezultātu 84:70 (20:16, 24:17, 20:19, 20:18) guva panākumu pār Pezāro "Carpegna Prosciutto".

Gražulis spēlēja 32 minūtes, kuru laikā grozā meta četrus divu punktu metienus un divus no trijiem tālmetieniem. Viņš statistikā izcēlās arī ar piecām bumbām zem groziem, trīs bloķētiem metieniem, divām kļūdām, vienu pārtvertu bumbu, trīs piezīmēm un vienu izprovocētu sodu, tiekot pie efektivitātes koeficienta 17 un +/- rādītāja +3.

Uzvarētāju vienībā Diego Flakadori ar 17 punktiem bija rezultatīvākais, kamēr starp mājiniekiem ar 14 punktiem izcēlās Kvans Čītams un Mateo Tambone.

Savukārt Roberts Stumbris debitēja "Trieste" komandas rindās, kas mājas spēlēs ar rezultātu 80:78 (16:20, 29:25, 19:14, 16:19) uzvarēja Boloņas "Virtus Segafredo".

Stumbris, kurš šo sezonu sāka Itālijas otrajā līgā, laukumā bija 15 minūtes, kuru laikā grozā meta vienu no trijiem tālmetieniem un tika pie trīs punktiem. Viņa kontā arī divas atlēkušās bumbas, viena piezīme, noslēdzot maču ar efektivitātes koeficientu viens un +/- rādītāju +5.

Vēl Artūra Strautiņa pārstāvētā Redžo Emīlijas "UnaHotels" savā laukumā ar rezultātu 78:70 (14:20, 14:16, 17:15, 18:12, 15:7) pagarinājumā pārspēja Skafati "Givova", kuras rindās ārpus pieteikuma mačam palika Artjoms Butjankovs.

Strautiņš uzvarētāju rindās spēlēja 11 minūtes un tika pie sešiem punktiem, realizējot vienu tālmetienu un trīs no četriem soda metieniem. Viņš arī izcīnīja piecas atlēkušās bumbas, pieļāva trīs kļūdas, nopelnīja piezīmi, izprovocēja četrus pretinieku sodus un sakrāja efektivitātes koeficientu desmit un +/- rādītāju -16.

Nākamajā dienā pēc spēles klubs paziņoja par līguma laušanu ar Latvijas basketbolistu. Butjankovs "Givova" rindas papildināja novembra vidū, šajā laikā laukumā dodoties deviņās A sērijas spēlēs, kurās vidēji guvis 3,7 punktus.

Sezonas ievadā 31 gadu vecais spēka uzbrucējs Butjankovs pārstāvēja Nīderlandes basketbola klubu Groningenas "Donar", kur vidēji spēlē guva 14,7 punktus. Pagājušās sezonas beigas Butjankovs pievienojās Redžo Emīlijas klubam, bet pirms tam spēlēja Krievijas pēc spēka otrās līgas jeb superlīgas komandā "Samara", kuru pameta divas nedēļas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

Latvijas basketbolists superlīgā pārstāvējis arī Jaroslavļas "Burevestnik" un Vladivostokas "Spartak Primorje" vienības. Latvijā rēzeknietis spēlējis "Ventspils", "VEF Rīga", "Valmieras", "Barons kvartāls", Liepājas un Jūrmalas komandās. Butjankovs Latvijas izlases sastāvā aizvadījis sešas spēles, kurās vidēji guvis 6,2 punktus.

"Dolomiti Energia" ar 12 uzvarām 24 spēlēs turnīra tabulā ieņem septīto vietu, "Trieste" ar desmit panākumiem ierindojas 12. pozīcijā, par divām vietām zemāk ar astoņām uzvarām ir "Givova", kamēr "UnaHotels" ar bilanci 8-16 atrodas 16.vietā 16 komandu konkurencē.

Pagājušajā sezonā par Itālijas čempioni kļuva Milānas "AX Emporio Armani Olimpia".

Šteinbergam svarīga uzvara

Mārcis Šteinbergs Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē guva septiņus punktus, viņa pārstāvētajai Manrezas "Baxi" izcīnot uzvaru.

"Baxi" savā laukumā ar rezultātu 80:65 (21:9, 23:11, 21:14, 15:31) pārspēja Santjago de Kompostelas "Monbus Obradorio"

Šteinbergs spēlēja 11 minūtes un 42 sekundes, kuru laikā grozā meta trīs no pieciem divu punktu metieniem un vienu no diviem soda metieniem, kā arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas, vienu reizi rezultatīvi piespēlēja, pa reizei pieļāva kļūdu un pārtvēra bumbu, trīs reizes pārkāpa noteikumus, izprovocēja vienu sodu, tikai pie +/- rādītāja -1 un efektivitātes koeficienta pieci.

Mājinieku rindās ar 13 punktiem izcēlās Devins Robinsons un Džeriks Hārdings, kamēr starp visiem rezultatīvākais ar 16 punktiem bija Edgars Vikedo.

Vēl svētdien Vitorijas "Baskonia" ar Artūru Kurucu izbraukumā ar rezultātu 85:81 (14:18, 23:17, 19:20, 29:26) guva panākumu pār "Valencia".

Kurucs laukumā bija 17 minūtes un 18 sekundes, kuru laikā grozā meta vienu no četriem tālmetieniem, noslēdzot maču ar trīs punktiem. Viņa kontā arī divas bumbas zem groziem, viena rezultatīva piespēle, divas kļūdas, četras piezīmes, efektivitātes koeficients nulle un +/- rādītājs -4.

Savukārt dienu iepriekš Daira Bertāna un Anžeja Pasečņika pārstāvētā Seviljas "Real Betis" viesos ar rezultātu 71:87 (30:16, 10:30, 20:19, 11:22) piekāpās "Gran Canaria".

Pasečņiks laukumā pavadītajās nepilnās 13 minūtēs tika pie diviem punktiem, piecām atlēkušajām bumbām, četrām kļūdām, trīs piezīmēm un viena izprovocēta soda, kamēr Bertāns spēlēja gandrīz 23 minūtes un noslēdza maču ar vienu atlēkušo bumbu un rezultatīvu piespēli.

"Baskonia" ar 21 uzvaru 25 mačos turnīra tabulā ieņem trešo vietu, bet pārējās trīs latviešu pārstāvētās komandas ir turnīra tabulas lejasdaļā. "Baxi" ar septiņām uzvarām un 17 neveiksmēm atrodas 16. vietā, "Real Betis" ar bilanci 5-20 ir vienu pozīciju zemāk, kamēr "Fuenlabrada", kuras rindās savainojuma dēļ sezonu noslēdzis Rodijs Mačoha, ar 3-22 ierindojas pēdējā pozīcijā 18 komandu konkurencē.

Iepriekšējā sezonā par Spānijas čempionu kļuva Madrides "Real", kas sērijā ar 3-1 pieveica "Barcelona".

Gulbe paliek bez karalienes kausa

Aleksa Gulbe kopā ar Salamankas "Perfumerias Avenida" piedzīvoja neveiksmi Spānijas Karalienes kausa finālā.

Salamankas basketbolistes Saragosā notiekošā turnīra finālā ar rezultātu 51:55 (14:12, 10:12, 18:13, 9:18) piekāpās Saragosas "Casademont".

"Perfumerias Avenida" no neveiksmes neglāba Bridžetas Kārtltones 13 gūtie punkti, kamēr desmit punktus pievienoja Marija Fasula. Saragosas komandas panākumu sekmēja Markeiša Geitlinga, kura izcēlās ar 18 punktiem un 11 bumbām zem groziem.

Gulbe bija komandas pieteikumā šim mačam, taču laukumā nedevās.

Pērn Karalienes kausā uzvaru svinēja "Perfumerias Avenida", kas finālā pārspēja Žironas "Spar".

Šteinbergai zaudējums pret līderi

Anete Šteinberga svētdien Francijas čempionāta spēlē guva 16 punktus, taču tas neglāba Buržas "Tango" no zaudējuma.

Buržas vienība izbraukumā ar rezultātu 76:90 (19:22, 21:32, 15:15, 21:21) piekāpās Lionas ASVEL.

Šteinberga laukumā bija 29 minūtes un 57 sekundes, kuru laikā grozā meta sešus no desmit divu punktu metieniem un četrus soda metienus. Viņa statistikā atzīmējās arī ar septiņām bumbām zem groziem, divām kļūdām, četrām piezīmēm, diviem izprovocētiem sodiem, sakrāja +/- rādītāju -15 un noslēdza maču ar efektivitātes koeficientu 14.

Starp viešņām otrā rezultatīvākā bija Šteinberga, kamēr Ivonna Andersone izcēlās ar 21 punktu un astoņām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt uzvarētāju rindās Grabiela Viljamsa tika pie 21 punkta un 11 atlēkušām bumbām un sakrāja "double-double".

"Tango" ar 15 uzvarām 19 mačos turnīra tabulā ieņem trešo vietu, kamēr Lionas komanda ar bilanci 17-2 ir līdere.

Buržas vienība šo sezonu sāka ar diviem tituliem, izcīnot Eiropas Superkausu un Francijas Superkausu. "Tango" pagājušajā sezonā izcīnīja uzvaru FIBA Eirokausā un uzvarēja Francijas meistarsacīkstēs.