foto: Russian Look Ltd. / Alamy/ Vida Press
Daiļslidošanas čempions Kostomarovs tagad mācās košļāt un norīt; viņam parādās jaunas cerības
Romāns Kostomarovs, uzstājoties "Ledus laikmeta" šovā 2021. gadā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 31. marts, 16:39

Daiļslidošanas čempions Kostomarovs tagad mācās košļāt un norīt; viņam parādās jaunas cerības

Jauns.lv

Slavenā Krievijas daiļslidotāja, olimpiskā čempiona Romāna Kostomarova glābšanā iesaistījušies arī vācu mediķi, kuri snieguši konsultācijas 46 gadus vecā sportista kritiskākajos brīžos, bet tagad speciālisti aicina viņu uz savām klīnikām, piedāvājot protezēšanas pakalpojumus, vēsta Krievijas mediji.

Krievijas sporta izdevums “Sport Express” vēsta, ka, balstoties uz neoficiālu informāciju, Romāna Kostomarova veselības stāvoklis esot stabilizējies, un grūtākais posms varētu būt pagājis. Tāpēc mediķi varot sākt domāt ne vien par pacienta glābšanu, bet arī par pacienta atgriešanos ikdienas dzīvē pēc pārciestajām amputācijām.

Kā vēsta laikraksts “Moskovskij Komsomoļec”, daiļslidotāju ārstē vieni no labākajiem ārstiem pasaulē. Viņa ārstēšanā iesaistījušies mediķi ne vien no Komunarkas slimnīcas, bet arī citi speciālisti no Krievijas un pat Vācijas. “Tomēr Kostomarova ķermenis ir ļoti vājš, un daudzu viņa orgānu darbībai nepieciešama milzīga palīdzība un atveseļošanās.  Nav šaubu, ka daiļslidotāja rehabilitācija prasīs ilgu laiku,” laikraksta atklāja kāds anonīms avots.

Kā “Sport Express” pastāstīja situāciju pārzinoši cilvēki, nav šaubu, ka sportista veselības stāvoklis ir uzlabojies. Tomēr vēl ir pāragri domāt par izrakstīšanu no medicīnas iestādes. Romāns joprojām var apsēsties vien ar apkārtējo palīdzību, taču viņš pamazām atgūst galvenos dzīvei nepieciešamos refleksus: viņš atkal mācās košļāt un norīt. Viņa smadzeņu asinsrite ir normālā līmenī, taču Kostomarovam joprojām tiek veiktas injekcijas un ievadītas intravenozas injekcijas, jo viņa iekšējo orgānu, īpaši aknu, darbība joprojām rada bažas. Tomēr viņa psiholoģiskais stāvoklis ir ievērojami uzlabojies.

-“Ziņas par Romu patiešām vedina uz piesardzīgu optimismu, taču es negribētu to pārāk izplatīt," izdevumam “Sport Express” sacīja daiļslidotāja kolēģis un ilggadējs paziņa Iļja Averbuhs. “Es dzirdēju viņa balsi - tā skanēja spēcīgi, motivējoši. Romāns izraisa lielu cieņu. Viņš mums visiem pateicās. Bet pagaidīsim, kamēr Romāns atkopsies.

Atgādinām, ka visa informācija par Kostomarova veselības stāvokli pašlaik ir neoficiāla. Pacienta sieva, bijusī slavenā daiļslidotāja Oksana Domņina uzskata, ka tikai Romānam ir jāizlemj, kādu informāciju publiskot un kādu ne. Taču, ņemot vērā lielo sabiedrības interesi par šo tēmu, ziņas, kas, balstītas uz it kā iekšēju informāciju, dažkārt ir pretrunīgas un neprecīzas. Tomēr, visticamāk, tiešie draudi dzīvībai pakāpeniski mazinās, lai gan vēl nesen plašsaziņas līdzekļos tika publicētas satraucošas ziņas par jaunām amputācijām un iekšējo orgānu bojājumiem.

Tomēr pie laba ārstēšanas scenārija neizbēgami radīsies jautājumi par sportista nākotni. Šobrīd, kā ziņo avoti, galvenais uzdevums ir uzņemt svaru, jo Romāns, atrodoties pie dzīvības uzturēšanas iekārtām, ir zaudējis daudz svara. Un nākotnē viņam noteikti būs nepieciešamas amputēto ekstremitāšu protēzes. Iespējams, ka tās tiks izgatavotas Vācijā, kur ir daudz iespēju. Bet ir arī iespējas Krievijā. Galīgais lēmums būs jāpieņem sportista ģimenei.

- Kostomarova izredzes protezēšanas jomā ir ļoti labas. Ir daudz protēžu, kas varētu ļaut viņam pat atgriezties uz ledus," NEWS.ru citē Starptautiskā veselības aizsardzības centra Sporta traumatoloģijas nodaļas vadītāja Maksima Koroļova teikto. - Ir uzstādīta bioniskā pēdas protēze, un tā ir funkcionāla. Salīdzinot ar smagām sprādziena traumām vai citām centrālās nervu sistēmas vai balsta un kustību aparāta traumām, Romānam ir labas rehabilitācijas iespējas.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2006. gada olimpiskais čempions daiļslidošanā dejās uz ledus - pārī ar Tatjanu Navku (tagadējo Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova dzīvesbiedri) - šī gada 10. janvārī tika hospitalizēts. Kā vēsta Krievijas mediji, sākotnējā versija liecina, sportists devies slidot ar 38,4 grādu temperatūru. Lai mazinātu drudzi, viņš tika iegremdēts āliņģī. Slimnīcā viņu vispirms pieslēdza pie mākslīgās elpināšanas aparāta, pēc tam ieviesa medicīniski izraisītu komu. Viņa veselības stāvoklis tika nodēvēts par ārkārtīgi smagu.

Olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, olimpiskā čempione daiļslidošanā Tatjana Navka.

gallery icon

24. janvārī Kostomarovs atguva samaņu, taču viņam attīstījās smaga sepse un gangrēna. Pēdējās dienas tika spriests, vai daiļslidotājam būtu nepieciešama amputācija, un ārsti nolēma, ka tas ir vienīgais veids glābt savulaik izcilā sportista dzīvību. Daiļslidotāja kājās attīstījās audu nekroze, vēsta TASS.

Kā laikrakstam “Izvestija” skaidroja Maskavas Valsts 1. Sečenova medicīnas universitātes profesors, ķirurgs Andrejs Šestakovs, abu pēdu zem potītes amputācija bijusi neizbēgama. Pēc ārsta teiktā, galvenā diagnoze slidotājam bija sepse, kas izraisīja iekaisuma procesu visā organismā.

Par to, kas to izraisīja, ir grūti spriest, jo tas nav līdz galam izprasts. Pēc sepses strutas sāk izplesties pa visu ķermeni, visu apaugļojot. Tas pats process notika asinsrites sistēmā, un reaģēja vājākais punkts - kāja. Sepse izraisa strutu izplatīšanos pa visu ķermeni. Amputācija tiek veikta, jo kāja ir smagi nekrotiska, un tas katastrofāli palielina toksīnu izdalīšanos organismā. Ir ļoti svarīgi, lai toksīni neizplatītos pastāvīgi," skaidro profesors.

Šobrīd 46 gadus vecais Romāns Kostomarovs ir Turīnas olimpisko spēļu čempions, divkārtējs pasaules čempions, trīskārtējs Eiropas čempions un trīskārtējs “Grand Prix” finālsacensību uzvarētājs. Visi panākumi sasniegti ledus dejās pārī ar Tatjanu Navku.

Pēdējos gados Kostomarovs piedalījies dažādos daiļslidošanas komercprojektos kopā ar savu sievu Oksanu Domņinu, ar kru apprecējās 2014. gada 25. aprīlī. Pāris audzina divus bērnus: meitu Anastasiju un dēlu Iļju.