foto: Kommersant/ Vida Press
Pulmonologs skaidro, kāpēc daiļslidošanas zvaigznei bija jāamputē kājas un kas Kostomarovu sagaida turpmāk
Romāns Kostomarovs ar savu dzīvesbiedri Oksanu Domņinu priekšnesumā 2022. gada aprīlī.
Sporta zvaigznes
2023. gada 9. februāris, 16:30

Pulmonologs skaidro, kāpēc daiļslidošanas zvaigznei bija jāamputē kājas un kas Kostomarovu sagaida turpmāk

Jauns.lv

Ārsti turpina cīnīties par 46 gadus vecā Romāna Kostomarova dzīvību. Daiļslidotājs periodiski atgūst samaņu, taču viņa stāvoklis joprojām tiek vērtēts kā smags.

Pneimonijas dēļ viņam sākās asinsrites problēmas un attīstījās sepse. Infekcija skāra viņa asinsvadus, kas izraisīja apakšējo ekstremitāšu atmiršanu. Mediķi nespēja tikt galā ar iekaisuma procesu un nolēma amputēt olimpiskā čempiona kājas. Ārsti ir noraizējušies, ka Romānam būs jāveic vēl vairākas operācijas, jo viņi nav spējuši galīgi apturēt mirstošās šūnas.

Kostomarova ģimene un līdzjutēji brīnās, kā ar sportistu varēja notikt šāds negadījums. Romāns cītīgi trenējās un piekopa veselību dzīvesveidu. Viņš reti sūdzējās par savu veselību. Tomēr hospitalizācijas priekšvakarā daiļslidotājs uzstājās aukstumā. Jau tad viņam parādījās pirmie saaukstēšanās simptomi, taču viņš neatcēla priekšnesumu, raksta Vokrug.tv.

Pulmonologs Sergejs Purjaševs izteicis pieņēmumu, ka smagās sekas izraisījusi Romāna Kostomarova uzkāpšana uz ledus neveselam. "Viņš darbojās uz spēku izsīkuma robežas. Ķermenis bija izsmēlis visas rezerves," viņš teica, piebilstot, ka, ja sportists būtu laikus devies uz slimnīcu, vīrusu infekciju viņš būtu pārvarējis nedēļas laikā.

Pēc Purjaševa teiktā, pneimonija var izraisīt gangrēnu un tai sekojošu amputāciju, ja organisms saindējas ar pneimokoku toksīniem. Ārsts paskaidroja, ka Romāns tika ārstēts ar spēcīgām antibiotikām. Tas bija nepieciešams. Tikai tad pneimokoku baktērijas tiktu iznīcinātas. Problēma ir tā, ka, to darot, izdalās toksīni, kas ļoti kaitē sirds un asinsvadu sistēmai. "Tas pat izraisa sabrukumu un nāvi, jo bloķē sirdi un asinsvadus. Arteriolas un kapilāri - visplānākās vēnas - iet bojā," sacīja eksperts, norādot, ka obligātā pneimokoku vakcīna, kam seko revakcinācija ik pēc pieciem gadiem, varētu palīdzēt pret šādu situāciju. Eksperts piebilda, ka pneimokoks, maskējoties par pneimoniju, meningītu un citām slimībām, katru gadu laupa ļoti daudz dzīvību.

Purjaševs piebilda, ka ārstus nevajadzētu vainot par to, kas notika ar Kostomarovu, - viņi darīja visu, lai Romāns izdzīvotu. Tāpat ārsts izteica pieņēmumu, kad olimpisko čempionu varētu izrakstīt no slimnīcas.

Viņš skaidro, ka gadījumā, ja amputācija būs veiksmīga, sportists slimnīcā varētu pavadīt aptuveni mēnesi. Tomēr rehabilitācija var aizņemt diezgan ilgu laiku. "Tas nav tikai jautājums par to, kā to nogriezt, aizšūt un atvadīties. Ķermenī ir miruši audi, daudz intoksikācijas. Kāju amputācija ir 100% invaliditāte, pirmā grupa. Tas nozīmē, ka cilvēks nespēj par sevi parūpēties," komentēja Sergejs Purjaševs. Ārsts norādīja, ka sportistam tas nav labākais risinājums, tomēr viņš ir pārliecināts, ka Romāns spēs pierast. Viņš piebilda, ka tagad ir daudz protēžu, kas ir piemērotas ikdienai.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2006. gada olimpiskais čempions daiļslidošanā dejās uz ledus - pārī ar Tatjanu Navku (tagadējo Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova dzīvesbiedri) - šī gada 10. janvārī tika hospitalizēts. Kā vēsta Krievijas mediji, sākotnējā versija liecina, sportists devies slidot ar 38,4 grādu temperatūru. Lai mazinātu drudzi, viņš tika iegremdēts āliņģī. Slimnīcā viņu vispirms pieslēdza pie mākslīgās elpināšanas aparāta, pēc tam ieviesa medicīniski izraisītu komu. Viņa veselības stāvoklis tika nodēvēts par ārkārtīgi smagu.

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs ar sievu Tatjanu Navku

gallery icon

24. janvārī Kostomarovs atguva samaņu, taču viņam attīstījās smaga sepse un gangrēna. Pēdējās dienas tika spriests, vai daiļslidotājam būtu nepieciešama amputācija, un ārsti nolēma, ka tas ir vienīgais veids glābt savulaik izcilā sportista dzīvību. Daiļslidotāja kājās attīstījās audu nekroze, vēsta TASS. Amputācija tika veida 6. februārī.

"Diemžēl nācās amputēt abas kājas. Operācija noritēja bez komplikācijām, un kopumā viņa ķermeņa stāvoklis ir uzlabojies. Tagad notiek cīņa par viņa rokām. Romāns ir pie samaņas. Viņa vispārējais stāvoklis uzlabojas. Taču viņš turpina atrasties intensīvās terapijas nodaļā stingrā ārstu uzraudzībā," aģentūra ziņo, atsaucoties uz informētu avotu.

Kad daiļslidošana zaudē savu grāciju un kļūst komiska

Daiļslidošana neapšaubāmi ir ziemas olimpisko spēļu graciozākais un izjustākais sporta veids, tomēr nereti, apskatot sporitistus priekšnesuma laikā un izņemot kadrus ...

gallery icon

Kā laikrakstam “Izvestija” skaidroja Maskavas Valsts 1. Sečenova medicīnas universitātes profesors, ķirurgs Andrejs Šestakovs, abu pēdu zem potītes amputācija bijusi neizbēgama. Pēc ārsta teiktā, galvenā diagnoze slidotājam bija sepse, kas izraisīja iekaisuma procesu visā organismā.

"Par to, kas to izraisīja, ir grūti spriest, jo tas nav līdz galam izprasts. Pēc sepses strutas sāk izplesties pa visu ķermeni, visu apaugļojot. Tas pats process notika asinsrites sistēmā, un reaģēja vājākais punkts - kāja. Sepse izraisa strutu izplatīšanos pa visu ķermeni. Amputācija tiek veikta, jo kāja ir smagi nekrotiska, un tas katastrofāli palielina toksīnu izdalīšanos organismā. Ir ļoti svarīgi, lai toksīni neizplatītos pastāvīgi," skaidro profesors.

Divas dienas pēc kāju amputācijas Romāns Kostomarovs sagaidīja savu 46. dzimšanas dienu. Viņš Turīnas olimpisko spēļu čempions, divkārtējs pasaules čempions, trīskārtējs Eiropas čempions un trīskārtējs “Grand Prix” finālsacensību uzvarētājs. Visi panākumi sasniegti ledus dejās pārī ar Tatjanu Navku.

Putins Kremlī godina olimpiskos varoņus un nosvin daiļslidotājas Vaļijevas 16. dzimšanas dienu

26. aprīlī Kremlī notikusi Krievijas Federācijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās ar Pekinas olimpisko spēļu čempioniem. Tiesa, no 15 zelta medaļu ...

gallery icon