Futbols
2022. gada 28. novembris, 09:07

Pēc Beļģijas futbola izlases zaudējuma Marokai Briselē izceļas nekārtības

Jauns.lv

Beļģijas šokējošais zaudējums pret Maroku FIFA Pasaules kausa spēlē Briselē nav palicis nepamanīts, jo pilsētas centrā izcēlās sadursmes.

Maroka F grupas mačā ar 2:0 uzvarēja Beļģiju pēc Abdelhamids Sabiri un Zakarija Abuhlala gūtajiem vārtiem. Līdz ar neveiksmi Beļģija grupu tabulā noslīdēja uz trešo pozīciju, par vienu vārtu guvumu atpaliekot no Marokas un Horvātijas.

Pēc zaudējuma Beļģijas fani uz ielas aizdedzināja uguni un apmētāja policistus ar raķetēm, ziņo "Reuters". Apmēram 100 policistu pūļa savaldīšanai izmantoja asaru gāzi un ūdens lielgabalus.

foto: Ekrānuzņēmums
Apmēram 100 policistu pūļa savaldīšanai izmantoja asaru gāzi un ūdens lielgabalus.

"Tas sākās pirmā puslaika pārtraukumā. Mēs nezinām, kas to aizsāka, kurš aizdedzināja uguni, mēs nezinām,” sacīja vietējais iedzīvotājs Abdella Nadi. "Parasti, ja mačs ir uzvarēts, jums tas ir jāsvin, bet tagad mēs to nesaprotam."

Varas iestādes aicināja sabiedrību izvairīties no Briseles centrālās zonas. Tika slēgtas vairākas metro stacijas, autobusu un tramvaju līnijas. Nav skaidrs, kas izraisīja vardarbību, un varas iestādes līdz šim nav noteikušas vainīgos.

foto: Ekrānuzņēmums
Varas iestādes aicināja sabiedrību izvairīties no Briseles centrālās zonas.

Ziņu aģentūra AP vēsta, ka nemieri notikuši arī Nīderlandē un divas policijas amatpersonas ievainotas Nīderlandes ostas pilsētā Roterdamā. Nīderlandes policija paziņoja, ka ostas pilsētā Roterdamā izcēlusies vardarbība, policistiem mēģinot izjaukt 500 futbola līdzjutēju grupu, kuri policistus apmētāja ar uguņošanas ierīcēm un stikliem.

Briseles mērs Filips Klose mudināja cilvēkus turēties tālāk no pilsētas centra. "Tie nav fani, viņi ir nemieru cēlēji. Marokas fani ir tur, lai svinētu,” sacīja Klose. Tikmēr Beļģijas iekšlietu ministre Annelī Verlindena sacīja: "Skumji redzēt, kā daži cilvēki ļaunprātīgi izmanto situāciju, lai zaudētu savaldīšanos."

F apakšgrupā Marokai ir četri punkti divās spēlēs, trīs punktus divās cīņās guvusi Beļģija, punkts vienā duelī ir Horvātijai, kamēr Kanāda pirmajā mačā palika bez punktiem.

Puslaika kompensācijas laika otrajā minūtē pēc stūra sitiena Marokas futbolisti ieraidīja bumbu vārtos, taču, iesaistot VAR, tika konstatēta aizmugure, kā dēļ Akima Ziješa precīzais soda sitiens netika ieskaitīts. Dodoties pārtraukumā, beļģiem bija divi sitieni vārtu rāmī, bet marokāņiem - viens.

Otrais puslaiks sākās ar abu komandu aktīviem uzbrukumiem, bet rezultāts izmainījās 73.minūtē, kad Sabiri no labās malas izpildīja brīvistienu un bumba, neskarot nevienu, nonāca vārtos.

Deviņas minūtes pirms pamatlaika beigām Beļģijas izlase laukumā laida Romelu Lukaku, cerībā, ka nesen savainojumu ārstējušais uzbrucējs izglābs "sarkanos velnus" no zaudējuma. Tomēr visi centieni atspēlēties bija veltīgi, turklāt kompensācijas laika otrajā minūtē pēc Akima Ziješa piespēles Abuhlals vienā pieskārienā raidīja bumbu vārtos un panāca 2:0.

Marokas izlase maču grasījās sākt ar tādu pašu vienpadsmitnieku, kā cīņā pret Horvātiju, taču pēdējā brīdī vārtos Jasines Bunū vietā stājās Munirs Mohamedi.

F apakšgrupā lkst.18 cīnīsies Horvātija un Kanāda.

Beļģija šo finālturnīru sāka ar minimālu uzvaru pār Kanādu (1:0), kamēr Maroka spēlēja bezvārtu neizšķirti pret Horvātiju.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā un turpinās cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002.gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.