Futbols
2022. gada 3. maijs, 14:14

Futbola federācija noliedz, ka FK "Daugavpils" tiek sodīta par Putina noniecināšanas saukļiem

Jauns.lv / LETA

Naida kurināšanas apstāklis Latvijas Futbola federācijas (LFF) Disciplinārlietu komitejas (DK) aicinājumā tika norādīts saistībā ar "Daugavpils" līdzjutēju rīcību, teikts LFF DK skaidrojumā par pagājušajā nedēļā izplatīto pretrunīgo paziņojumu.

LFF DK pagājušajā nedēļā brīdināja Latvijas futbola virslīgas vienības "Daugavpils" un "Metta" par līdzjutēju uzvedību savstarpējā spēlē Daugavpilī. Komitejas paziņojumā klubi tika aicināti pievērst pastiprinātu uzmanību darbam ar kluba līdzjutējiem, aicinot pēc iespējas izvairīties no provokatīvām darbībām un izteikumiem, kurus varētu interpretēt kā naida kurināšanu.

Plašu rezonansi izsauca komitejas aicinājuma daļa, kurā Krievijas agresija Ukrainā tika nodēvēta par "pastāvošo saspringto politisko un militāro situāciju Ukrainas valsts teritorijā". Tāpat no paziņojuma varēja interpretēt, ka naida kurināšana attiecināma uz Vladimiru Putinu noniecinošiem saukļiem, kas ir populāri līdzjutēju vidū kopš 2014.gada Krimas okupācijas.

Savukārt LFF prezidents Vadims Ļašenko, paužot nostāju LFF DK pieņemtajā lēmumā, sestdien paziņojumā norādīja, ka DK ir juridisks orgāns, kuram jārīkojas tiesību normām atbilstoši un jāņem vērā visas lēmumos iesaistītās puses, taču, turpinoties Krievijas karadarbībai Ukrainā, nostājai šajā sakarā jābūt nepārprotamai un bez interpretācijas iespējām.

Otrdien LFF DK, skaidrojot plašāk piektdien pieņemto lēmumu, vēsta, ka, iepazīstoties ar spēles protokolu, delegāta ziņojumu un videoierakstiem, tā konstatējusi, ka abu klubu līdzjutēji tribīnēs savā starpā uzvedās agresīvi, lietoja necenzētus vārdus, kā arī tika izteikti aicinājumi uz vardarbību, kas varēja pārvērsties par fiziskā spēka pielietošanu un sadursmi.

LFF DK konstatējusi, ka apsardzes darbinieki šajā situācijā savu darbu izpildīja pavirši. Saskaņā ar LFF Disciplināro reglamentu par šo pārkāpumu saimnieku klubam "Daugavpils" tika piemērots naudas sods.

Komiteja turpina, ka ar neatļautu uzvedību no līdzjutēju puses LFF Disciplinārā reglamenta izpratnē cita starpā tiek saprasta citu personu fiziska aizskaršana, priekšmetu mešana un aizskarošu izteicienu lietošana.

"Futbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem, kuru apmeklē liels bērnu skaits, tāpēc nav pieļaujams, ka bērni kļūst par līdzjutēju agresīvas uzvedības un cietsirdības lieciniekiem. Ņemot vērā LFF DK rīcībā esošo informāciju, abiem klubiem tika izteikts brīdinājums par kluba līdzjutēju uzvedību iepriekšminētajā spēlē," norādīts komitejas skaidrojumā.

Savukārt naida kurināšanas apstāklis LFF DK aicinājumā tika norādīts tā iemesla dēļ, ka pēc DK rīcībā esošās informācijas uz šo spēli "Daugavpils" līdzjutēju darbību apturēšanai tika izsaukta Valsts policija. Pēc DK rīcībā esošās informācijas Valsts policija ir aizturējusi "Daugavpils" līdzjutējus, pret kuriem, iespējams, tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78.panta par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu.

Tieši šādas mājinieku līdzjutēju uzvedības dēļ LFF DK uzskatījusi par nepieciešamu savā lēmumā norādīt aicinājumu spēlēs atturēties no jebkādas vardarbības, agresijas, cietsirdības, tai skaitā no naida kurināšanas. Šajā sēdē netika izskatīts jautājums par baneru izvietošanu vai saukļu izteikšanu no tribīnēm, bet par klubu līdzjutēju ētikas normām neatbilstošu savstarpējo komunikāciju tribīnēs un sabiedriskās kārtības traucēšanu LFF rīkotajās sacensībās.

Savā lēmumā LFF DK vērsa uzmanību, ka gadījumā, ja LFF DK konstatēs līdzīga rakstura pārkāpumus, kādi bija novēroti no "Daugavpils" līdzjutēju puses, tiks izskatīta iespēja piemērot kā sankciju spēles sarīkošanu bez skatītājiem.

LFF DK arī izsaka atvainošanos futbola sabiedrības daļai, kurai LFF DK lēmums raisīja šaubas par LFF vai LFF DK nostāju karadarbības Ukrainā jautājumā.

Ņemot vērā šīs spēles incidentu, kā arī saņemto informāciju par problēmsituācijām arī citās spēlēs, trešdien LFF organizēs tikšanos ar virslīgas un Nākotnes līgas spēļu inspektoriem un delegātiem, lai atkārtoti skaidrotu rīcības mehānismus konkrētās situācijās ar mērķi aizsargāt spēļu integritāti, nodrošināt skatītāju drošību un dot iespēju paust ētikas normām atbilstošu atbalstu Ukrainas tautai, kas cieš no agresora Krievijas uzsāktās karadarbības.

Konflikts Daugavpilī nav vienīgais incidents, kas saistīts ar kluba līdzjutēju nostāju Ukrainas kara jautājumā. Piemēram, futbola kluba "Metta" ultras savā tvitera profilā vēsta, ka pirms pirmdien notikušās virslīgas spēles starp "Auda" un "Metta" komandām līdzjutējiem atņemts baneris, kurā pārsvītrots burts "Z", kas kļuvis par Krievijas agresijas simbolu.