Sporta zvaigznes
2021. gada 17. septembris, 13:58

“Neatceros, ka kādreiz būtu kļūdījies!” Neraugoties uz augstprātību un valdonību trasē, Mihaēlu Šūmaheru dievināja miljoni

Jauns.lv

15. septembrī pie televīzijas skatītājiem nonāca ilgi gaidītā “Netflix” veidotā dokumentālā filma par vienu no visu laiku labākajiem Pirmās formulas (F-1) pilotiem Mihaēlu Šūmaheru (52). Šobrīd septiņkārtējais pasaules čempions turpina atlabt pēc 2013. gada nogalē gūtās traumas, slēpojot Francijas kūrortā Maribelā, bet ilggadējie cīņu biedri viņu atceras kā neatlaidīgu cīnītāju un dzimušu uzvarētāju.

Jauns.lv jau ziņoja, ka pēc 2013. gada nogalē piedzīvotā kalnu slēpošanas negadījuma Mihaēls Šūmahers nonāca komā, jo ar galvu bija atsities pret akmeni. Mihaēls slēpošanas trasē bija devies kopā ar savu tolaik 14 gadus veco dēlu Miku. Slaveno autobraucēju no nāves, visticamāk, paglāba ķivere, kura bija sportistam galvā. Pēc vairāku mēnešu ārstēšanās slimnīcā Mihaēls tika pārvests uz ģimenes mājām Šveicē pie Ženēvas ezera, kur lielākoties viņš uzturas mediķu brigādes nepārtrauktā uzraudzībā. Kopš tā laika Šūmaheru ģimene nav daudz publiski runājusi par Mihaēla veselību, dodot pamatu lērumam spekulāciju.

Mirkļi no Mihaēla Šūmahera sievas Korīnas Šūmaheres dzīves

gallery icon
20

“Netflix” dokumentālajā filmā Mihaēls parādīts, ka ļoti prasīgs maksimālists, kas izdarīs visu, lai tiktu pie panākuma. Tomēr nereti cīņas karstumā F-1 leģenda ir arī pamatīgi aizsvilies, turklāt brīžiem nav nemaz saskatījis savas kļūdas, bet vainu centies novelt uz citiem.

Viņa ilggadējais konkurents Deivids Kūlthards filmā atklājis, ka Mihaēls trasē un sadzīvē bija divas pilnīgi dažādas personas. No pašpārliecinātā un augstprātīgā uzvarētāja, pametot F-1 trasi, viņš kļuva par jautru, ģimenisku cilvēku, kas rūpējās, lai ikviens apkārtējais justos labi. Viņš ikvienu, kas bija kaut nelielā saistībā ar slaveno sportistu, cienīja un centās, lai viņš justos labi.

Filmā tiek apskatītas dažas Šūmahera avārijas, turklāt vienā no tām viņš sadūrās ar Kūlthardu, kas vācietim maksāja pasaules čempiona titula neizcīnīšanu. Neraugoties uz to, ka Mihaēls pats uztriecās virsū konkurentam, ļaujot Mikam Hakinenam kļūt par 1998. gada pasaules čempionu, viņš notikušajā vainoja skotu braucēju un devās uz “McLaren” komandas boksiem noskaidrot attiecības. Konflikta karstumā katrs izskaidroja savu skatījumu uz notikušo un Kūlthards aicināja “Ferrari” braucēju atzīt savu kļūdu, sakot, “vai tad tu nekad nekļūdies?” Mihaēla atbilde bija pašpārliecinātā autobraucēja cienīga: “Neatceros, ka kādreiz būtu kļūdījies!”

Autosporta leģenda Mihaēls Šūmahers

Septiņkārtējais Pirmās formulas (F-1) pasaules čempions Mihaēls Šūmahers gadu gaitā.

gallery icon
80

Neraugoties uz to filmā tiek spilgti atgādināts, kādā kulta statusā Mihaēls Šūmahers bija deviņdesmitajos un divtūkstošajos gados. Viņu tiešām dievināja miljoni cilvēku visā pasaulē.
Mihaēla ilggadējā dzīvesbiedre Korīna Šūmahere, kura turpina ik dienas savu mīļoto aprūpēt filmā atklāj, ka nevaino Dievu notikušajā ar Mihaēlu: “Tā vienkārši bija ļoti nelaimīga sakritība – nelaimju kopums, ko mūža laikā var piedzīvot. Ir ļoti nesmuki, ka kāds saka “kāpēc tas notika ar Mihaēlu vai mums?” bet kāpēc, lai kaut kas tāds notiktu ar kādu citu?” jautā vācu sporta leģendas ilggadējā dzīvesbiedre, kas arī tagad turpina rūpēties par savu vīru.

“Protams, ka es skumstu pēc Mihaēla katru dienu, bet es neesmu vienīgā. Viņa bērniem, ģimenei, tēvam, ikvienam, kurš ir apkārt viņa pietrūkst. Ikviens skumst pēc Mihaēla, bet viņš ir tepat. Citādāks nekā iepriekš, bet tas mums visiem dod spēku,” pauž Korīna Šūmahere.

Izrādās, ka Mihaēls īsu brīdi pirms liktenīgā nobrauciena Maribelā bija jau ar domām citur: “Sniegs šeit nav pārāk labs. Mēs varētu doties uz Dubaiju un tur lēkt ar izpletni,” šādus vārdus Korīna atceras kā vienus no pēdējiem pirms vīra negadījuma.

Septiņkārtējā F-1 pasaules čempiona sieva tāpat atklāj, ka privātums par ģimenes gaitām ir allaž bijis viens no Mihaēla nosacījumiem, tāpēc arī par viņa veselības stāvokli netiek daudz runāts. “Mihaēls vienmēr rūpējās par mums, tagad mēs rūpējamies par viņu. Mēs darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai viņam būtu labāk, kas liek justies labāk mūsu ģimenei.”

Tāpat viņa dokumentālajā filmā pauž, ka ģimene spējusi saturēties kopā, bet tam reizēm bijusi nepieciešama arī speciālistu palīdzība. Mihaēls un Korīna apprecējās 1995. gadā un viņiem ir kopīga meita Džīna-Marija (24) un dēls Miks (22), kurš devies tēva pēdās un kļuvis par F-1 pilotu.

Pārdota Mihaela Šūmahera formula

Mihaela Šūmahera "Ferrari" pārdots izsolē par rekordcenu - 7,5 miljoniem ASV dolāru.

gallery icon
13

Dokumentālajā filmā daudz stāstāmā par leģendāro sportistu bija gan viņa draugiem, konkurentiem un komandas, tāpat savās atmiņās dalās gan Džīna-Marijai, gan Miks.

Kā vēsta britu laikraksts “The Mirror”, tagad vairāk nekā 20 000 kvadrātmetru lielā Šūmaheru ģimenes villa Šveices Alpos izlikta pārdošanā. Īpašuma vērtība tiek lēsta aptuveni 58,7 miljonu eiro apmērā.

Īpašums Šveicē, kur mājās ārstējas Mihaels Šūmahers

Šūmahera sieva Korīna, pārdodot vairākus īpašumus, iegādājusies medicīnas aparatūras 16 miljonu (!) vērtībā, kas nodrošina vīram visu vajadzīgo aprūpi mājās ...

gallery icon
8

Britu tabloīds vēsta, ka lēmums pārdot ģimenes īpašumu ir saistīts ar lielajām izmaksām, kas nepieciešamas pienācīgai Mihaēla aprūpei un ārstēšanai.

Jauns.lv jau vēstīja, ka sākotnēji tam nedēļā tika tērēti aptuveni 150 000 eiro, bet tagad šī summa pēc britu mediju rīcībā esošās informācijas esot sarukusi gandrīz trīs reizes, tomēr tā tik un tā veidojot aptuveni trīs miljonus eiro gadā. Tāpat noteikti vēl jāpieskata dažādas citas dārgas medicīniskas procedūras, jo, spriežot pēc publiski izskanējušās informācijas, viņā ārstēšanā tiek izmantota cilmes šūnu transplantācija.

Operācijas mērķis ir reģenerēt sportista nervu sistēmu. Itāļu neiroķirurgs Nikolā Acari (Nicola Acciari) atklājis, ka Šūmahers cieš no muskuļu atrofijas un osteoporozes.    

“Pēdējos 20 gados zinātnes progress cilmes šūnu jomā ir ļoti liels, taču tas nemaina faktu, cik maz mēs zinām par cilvēka smadzenēm. Nav iespējams prognozēt, kāds rezultāts ir gaidāms pēc operācijas,” sacīja Acari.

Lai tiktu pie nepieciešamajiem līdzekļiem, Mihaēla ilggadējā dzīvesbiedre Korīna jau pārdevusi aptuveni 35 miljonus vērto privāto lidmašīnu, ģimenes brīvdienu māju Norvēģijā. Tāpat izsolē par 6,6 miljoniem ASV dolāru (5,5 miljoni eiro) pārdota arī ikoniskā “Ferrari F2002” formula, kurā Šūmahers izcīnīja savu piekto pasaules čempiona titulu, bet iepriekš "Ferrari F2001" tika pārdots pat par 7,5 miljoniem ASV dolāru (6,3 miljoni eiro).