foto: ZUMAPRESS.com
Malaiziešu paralimpietim par kavēšanu atņem zelta medaļu. Internetā sākas dusmu izvirdums
Malaizijas lodes grūdējs Muhameds Zijads Zolkefli
Citi sporta veidi
2021. gada 2. septembris, 12:05

Malaiziešu paralimpietim par kavēšanu atņem zelta medaļu. Internetā sākas dusmu izvirdums

Jauns.lv

Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) atstājusi negrozītu lēmumu atņemt Tokijas paralimiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu Malaizijas lodes grūdējam Muhamedam Zijadam Zolkefli, raksta BBC.

Sportists 31. augustā izcīnīja zeltu lodes grūšanā F20 veselības klasē, bet vēlāk tika diskvalificēts, jo uz sacensībām bija ieradies ar trīs minūšu nokavēšanos.

Varoņu varoņi! Paralimpisko spēļu apbrīnojamākie sportisti

Tokijā no 24. augusta līdz 5. septembrim sacenšas pasaules aprīnojamākie sportisti - paralimpieši.

gallery icon
58

Zolkefli tika atļauts piedalīties sacensībās, jo tobrīd kavēšana izskaidrota ar "loģisku" iemeslu, norādīja IPC. Tomēr tiesnesis vēlāk paziņoja, ka sportista kavēšanai neesot bijuši "pamatoti iemesli".

Lēmums atņemt atlētam medaļu sociālajos tīklos, īpaši Malaizijā, raisīja dusmu vētru. Malaizietis līdz ar zelta izcīnīšanu bija uzstādījis arī jaunu pasaules rekordu.

"Pilnīgs apkaunojums! Jums nevajadzēja ļaut sportistiem sacensties, ja viņi kavēja. Nenolaupiet Zijadam šo grūti nopelnīto pasaules rekordu," sacīja Malaizijas deputāts Fahmi Fadzils.

Savukārt Malaizijas jaunatnes un sporta ministrs Ahmads Faizuls Azumu pavēstīja, ka valsts Nacionālā sporta padomee par notikušo veikts izmeklēšanu. Ministrs piebilda, ka ir "vīlies" par šādu lēmumu paralimpietim atņemt medaļu. "Sportisti gaidījuši piecus gadus, bet viņu cerības un cīņassparu iznīcina piecu minūšu nokavēšanās... tas ir kaut kas ļoti skumjš," Azumu sacīja vietējai ziņu aģentūrai.

Pēc notikušā Malaizijā sociālajos medijos kļuvusi populāra mirkļbirka #Ziyad, un daudzu dusmas ir vērstas uz Ukrainas sportistu Maksimu Kovaļu, kurš sākotnēji lodes grūšanā bija izcīnījis sudrabu, bet pēc Zolkefli diskvalifikācijas tika pie zelta medaļas.

Saskaņā ar Malaizijas plašsaziņas līdzekļu ziņojumu tieši Ukraina iesniegusi protestu par to, ka Zolkefli kavējies pirms sacensību sākuma.

IPC mediju un komunikācijas direktors Kreigs Spenss norādīja, ka pēc sportista diskvalifikācijas tiešsaistē izplatījušies "ļoti ļaunprātīgi" komentāri, kas lielākoties ir vērsti pret ukraiņiem. "Atvainojiet. Noteikumi ir noteikumi. Lēmums tika pieņemts. Tā nebija ukraiņu vaina, ka malaizietis kavējās," viņš sacīja.

Zolkefli piedalījās lodes grūšanas sacensībās veselības grupā F20, kurā piedalās sportisti ar garīgās attīstības traucējumiem.

Spenss pastāstīja, ka Zolkefli kopā ar vēl diviem sportistiem kavējies, jo nav dzirdējis caur skaļruni izplatīto paziņojumu, vai arī tas bijis valodā, kuru viņi nesaprot.

Apelācija par IPC lēmumu ir noraidīta.