foto: EPA/Scanpix
Skujiņš "Tour de France" 14. posmā sekmē komandas biedra Molemas uzvaru
Toms Skujiņš.
Citi sporta veidi
2021. gada 10. jūlijs, 20:55

Skujiņš "Tour de France" 14. posmā sekmē komandas biedra Molemas uzvaru

Jauns.lv / LETA

Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš no "Trek-Segafredo" vienības sestdien prestižo daudzdienu sacensību "Tour de France" 14. posmā palīdzēja komandas biedram Baukem Molemam izcīnīt uzvaru, kamēr pats ierindojās 77. pozīcijā.

Sestdien riteņbraucēji mēroja 183,7 kilometrus garu posmu ar diviem otrās un trim trešās kategorijas kāpumiem.

Uzvaru izcīnīja Skujiņa komandas biedrs Molema no Nīderlandes, kurš distanci veica četrās stundās 16 minūtēs un 16 sekundēs. Viņš finiša spurtā apsteidza austrieti Patriku Konrādu ("Bora - hansgrohe"), kurš līderim zaudēja minūti un četras sekundes. Tikpat iepalika arī kolumbietis Serhio Igita ("EF Education - Nippo").

Skujiņš vienubrīd bija sekotāju grupā, bet distances vidusdaļā pievienojās peletonam un posmu noslēdza 77.vietā. Viņš finišēja grupā, kas uzvarētājam zaudēja 13 minūtes un 15 sekundes.

153 kilometrus līdz finišam Skujiņš ar vēl trim konkurentiem atrāvās no peletona un jau trīs kilometrus vēlāk līderu grupai zaudēja vien pusminūti. Aptuveni 140 kilometrus līdz finišam sekotāju grupa bija panākusi tā brīža līderi no Itālijas Kristiānu Sbaragli ("Alpecin-Fenix"), bet vēl deviņus kilometrus tālāk Skujiņš pirmajā posma kāpumā bija otrais un nopelnīja vienu kalna karaļa vērtējuma punktu.

Posma 105.kilometrā Latvijas riteņbraucējs pirmā sprinta starpfinišā bija trešais, nopelnot 15 sprinta ieskaites punktus. Aptuveni 100 kilometrus līdz finišam līderu grupa tika noķerta, taču desmit kilometrus vēlāk Skujiņš jau brauca peletonā, kamēr trešās sekotāju grupas priekšā, kas līderiem tobrīd zaudēja 45 sekundes, brauca viņa komandas biedrs nīderlandietis Molema.

Nepilnus 70 kilometrus līdz finišam līderu grupā bija kanādietis Maikls Vudss ("Israel Start-Up Nation"), itālis Matia Kataneo ("Deceuninck - Quick Step") un nīderlandietis Vouts Pūlss ("Bahrain - Victorious"), kuriem sekoja septiņu riteņbraucēju grupa ar Molemu priekšgalā, kā arī vēl divas mazākas grupas. Peletons, kurā bija Skujiņš, tobrīd līderiem zaudēja nepilnas divas ar pusi minūtes.

Molema no vadošās grupas atrāvās jau 43 kilometrus pirms finiša un bija pirmais arī pēdējā kāpumā. Atlikušos kilometrus nīderlandietis mēroja lepnā vientulībā.

Kopvērtējuma vadību aizvien saglabājis slovēnis Tadejs Pogačars (UAE), uz otro vietu pakāpies francūzis Martēns Gijoms ("Cofidis, Solutions Credits"), kurš Pogačaram zaudē četras minūtes un četras sekundes, bet trešais ar piecu minūšu un 18 sekunžu deficītu ir kolumbietis Rigoverto Urans ("EF Education - Nippo").

Skujiņš līderim zaudē vienu stundu 52 minūtes un 57 sekundes, kas viņam ļauj ieņemt 71.pozīciju. Sprinteru vērtējumā Skujiņš ar 29 punktiem ieņem 37.vietu, bet kalna karaļa ieskaitē viens punkts dod 43.pozīciju.

"Tour de France" 15.posmā riteņbraucēji mēros 191,3 kilometrus garu distanci, kurā iekļauti trīs pirmās kategorijas kāpumi.

"Tour de France" noslēgsies 18.jūlijā ar finišu Elizejas laukos. Sešas dienas pēc "Tour de France" pēdējā posma sāksies Tokijas olimpisko spēļu riteņbraukšanas sacensības, tāpēc daudzdienu brauciens šogad pārcelts uz nedaudz agrāku laiku.

"Tour de France" norisinās jau 108.reizi. 21 posmu garās sacensības šogad noritēs tikai pa Francijas ceļiem, lai arī starts sākotnēji bija plānots Kopenhāgenā. Septiņi no etapiem parocīgāki būs sprinteriem.

Jau ceturto gadu pēc kārtas "Trek-Segafredo" komandas rindās "Tour de France" startē Skujiņš, kurš jūnija pirmajā pusē tika kronēts par Latvijas čempionu grupas un arī individuālajā braucienā.