NATO paplašina savu klātbūtni Latvijā

Trešdien, 3. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” notika svinīga ceremonija, kas iezīmēja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanas līdz brigādes ...

gallery icon
21
Sabiedrība
2024. gada 3. jūlijs, 14:30

FOTO: NATO paplašina savu klātbūtni Latvijā līdz brigādes līmenim

Kasjauns.lv / LETA

Trešdien, 3. jūlijā, militārajā bāzē “Ādaži” notikusi svinīga ceremonija, kas iezīmē NATO klātbūtnes palielināšanos Latvijā. Tuvākajos gados valstī plānots dislocēt kopā aptuveni 5000 sabiedroto spēku karavīrus.

"Mēs kopā mērķtiecīgi turpinām darbu pie daudznacionālās kaujas grupas pārveides par brigādi, stiprinot NATO atturēšanas un aizsardzības spējas un ikviena Latvijas iedzīvotāja drošību,” par svinīgo notikumu vēsta aizsardzības ministrs Andris Sprūds. 

Tuvāko gadu laikā plānots Kanādas vadītās kaujas grupas palielināt līdz 3500 karavīriem jeb daudznacionālas brigādes līmenim. Pilnu kaujas gatavību tā sasniegs 2026. gadā. Līdz ar to, kopā ar citu sabiedroto karavīriem, kopējais NATO valstu karavīru skaits Latvijā sasniegs 5000 karavīru.

"Kopā ar vadošo partneri Kanādu virzāmies uz priekšu ar ceļa karti, kādā veidā viņi 2026.gadā ievedīs savus spēkus - 2200 karavīrus. Vienlaikus mums ir Dānijas kontingents, kas nāk iekšā vasarā, ir Zviedrijas kontingents, kas nāk iekšā gadu mijā, rotējot ar Dānijas kontingentu. Šobrīd Latvijā kopumā ir apmēram 3000 sabiedroto karavīri, bet šis skaits tuvākajos mēnešos un gados noteikti palielināsies," norādīja ministrs.

Sprūds informēja, ka brigādes pamatbāzes vieta būs Ādaži, bet Mārupes novada "Ceros" būs štābs. Savukārt Sēlijas poligonā notiks brigādes lieluma apmācības.

NATO daudznacionālās divīzijas "Ziemeļi" komandiere ģenerālmajore Jete Albinusa trešdien Ādažu bāzē uzsvēra, ka šī ir nozīmīga diena un 14 NATO valstu pārstāvji atrodas Latvijā.

"Šis ir signāls, ka mēs esam kopā, gatavi jebkuriem izaicinājumiem, tai skaitā arī agresijai no kādas citas valsts," uzsvēra ģenerālmajore.

Jau pēc ceremonijas viņa žurnālistiem norādīja, ka Latvijā izvietotie sabiedrotie ir koordinācijā ar citām sabiedroto vienībām Baltijas valstīs.